Luna Decembrie – Zodii şi cadouri
Astrologul Moş Crăciun
Decembrie a fost si este, prin traditie, Luna Cadourilor. Dar, cine oare, sa fi fost primul cel care a facut un cadou, stiind ca acesta este pornit din sentiment si emotie? Daca am privi lucrurile din punct de vedere psihologic, stramosul nostru preistoric isi poate revendica intaietatea! Caci darurile bucura intai pe cel care le face si abia apoi pe cel care le primeste. Ori, cand omul preistoric a vanat un animal si, pentru prima oara, in loc sa se apuce hulpav sa manance, a luat o ciosvarta sa o duca la pestera familiei, copiilor, acesta a facut primul cadou.
Istoricii ne spun povestea cadourilor primite in Roma antica de catre imparat, cu ocazia sarbatoririi Die Solis Invicti (Ziua Zeului-Soare), la solstitiul de iarna; Biblia ne vorbeste despre Cei Trei Magi de la Rasarit, care au adus la ieslea Pruncului Iisus, daruri scumpe: aur, smirna si tamaie; mai putine stim despre soarta cadourilor in Evul intunecat, dar mai aproape de noi exista doua personaje a caror „activitate” este strans legata de cadouri: Mos Nicolae si Mos Craciun. Pe la 1804, in Philadelphia-USA, copiii au putut „vedea” pentru prima data pe Mosul cel Bun; spiritul inovator si teribil de comercial al unui american, care detinea un magazin de cadouri, a gasit cea mai buna metoda de a-si vinde marfa, aratandu-le copiilor un Mos Craciun viu, dand astfel tonul „nebuniei” frumoase care ne bantuie pe toti in preajma Craciunului, a zilei minunate a Nasterii Domnului. Astazi, exista cadouri traditionale, ca dulciurile, jucariile si florile; exista cadouri care nu se fac si printre acestea sunt cele despre care superstitia spune ca aduc nenoroc, ca: batista, despre care spune ca te desparte de cel care o primeste sau portofelul care (chiar daca este din piele autentica de crocodil) nu poate constitui un cadou, fara un banut in el si multe altele; dar sunt si cadourile potrivite care bucura – deopotriva, pe cel ce da si pe cel ce primeste. Cadoul este un simbol al aprecierii, atasamentului, respectului si, nu in ultimul rand, al dragostei, pe care le purtam celor carora le daruim. El este un simbol, dar, uneori, el poate deveni cu adevarat simbolic, fara mare importanta practica. Atunci cand cel care-l primeste este prea avut sau prea sus-pus, cadoul trebuie sa fie simbolic; atunci cand suntem stramtorati (si cine nu este in vremurile noastre?) si, totusi, vrem sa ne aratam consideratia sau dragostea; oricand se poate face un cadou simbolic, aceasta insemnand ca obiectul sa nu fie foarte scump, dar sa exprime sentimentul pe care il nutrim pentru persoana respectiva. Nu este recomandat si nici de bun-simt sa facem cadouri care ne depasesc bugetul si conditia, doar de „ochii lumii” sau pentru a epata pe cel care-l primeste; el poate fi considerat umilitor, lipsit de masura si… poate fi refuzat, in cele mai multe cazuri.
Dar, cum facem cadouri? Cum stim noi, cei care dorim sa-i bucuram pe cei dragi? Si, ce anume isi doresc acestia? Raspunsul la aceste intrebari il au psihologii, dar n-o sa ne apucam cu totii sa studiem psihologia pentru a face un cadou! Si, atunci? Simplu, ne adresam astrologiei, care ne este mult mai accesibila. Vom afla de la psihoastrolog ca: semnele de Foc sunt caracterizate de forta, vointa si incredere in sine si, acestora le vom putea face cadouri personalizate; de exemplu: Semnele de Pamant sunt cele cu simt practic, concentrare, stabilitate si rationalism – acestora le putem face cadouri speciale, practice. Semnelor de Aer le corespund supletea, imaginatia si inteligenta; acestora le putem face cadouri „haioase”. Iar semnelor de Apa conformiste, sensibile si iubitoare de reverie – cadouri cu tenta misterioasa. Acum, cand stim, in mare, despre ce este vorba, sa vedem zodie cu zodie, cam ce putem darui, pentru ca bucuria cadoului sa fie deplina, dar si ce nu ar fi prea indicat sa oferim.
Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului”
autori: Radu Botez şi Livia Dragu