Un vechi proverb românesc spune că “Omul se cunoaște în trei împrejurări: la mânie, la bani și la pahar”. Acest proverb m-a ajutat să finalizez câteva studii de caz, inițiate nu din dorința de a fi publicate, ci din dorința de a înțelege corect comportamentul și temperamentul celor care mi-au solicitat, la un moment dat, consilierea.
Sunt o mulțime de oameni care au dificultăți majore în gestionarea mâniei. Ajunși la psiholog declară “sunt mânios/ mânioasă din fire și nu mă pot controla”. Când sunt protagoniștii vreunui scandal, mânioșii sunt peste măsură de vocali, jignitori, amenințători și chiar periculoși. Nu ar recunoaște pentru nimic în lume că și-au pierdut controlul și sunt chiar încântați când reușesc să-și șocheze audiența.
Mânia este o stare de excitație intensă, caracterizată prin manifestări explozive, dar și prin trecerea de la o idee la alta,  fără logică. Mânia mai poate fi și un simptom al unei boli mintale cum ar fi tulburarea bipolară, aspect pe care îl pot aprecia corect numai cei care au studii de specialitate.
Proverbul românesc “Omul la mânie cade-n nebunie” l-am învățat în timpul facultății de la o doamnă profesoară căreia îi plăcea să explice, în detaliu, cam ce se întâmplă în mintea mânioșilor patologici. Sub îndrumarea dânsei, am înțeles că persoanele mânioase, atunci când explodează vocal, nu fac altceva decât să scoată afară ce nu mai are loc înăuntru. Când cineva își exteriorizează mânia nu face altceva decât să arate ce are pe suflet: frustrări, invidii, emoții prost înțelese. Uneori, după astfel de izbucniri, unii regretă dar nu cele spuse, ci mai degrabă faptul că și-au arătat adevărata față…meschină și perversă.
Una dintre cele mai ușoare modalități de a liniști sistemul nervos este respirația conștientă, cunoscută și sub denumirea de respirație abdominală. Prin susținerea plămânilor să se expandeze și să se contracte lin, se transmit creierului mesaje de relaxare și liniștire. Inspirăm pe nas, ducem aerul până în abdomen, îl reținem câteva secunde și apoi expirăm pe nas sau pe gură. Inspirația este indicat a avea minim 4 secunde, iar expirația cam 7 secunde. Între cele două este recomandată o pauză de 4 secunde. Pentru a reduce tensiunea psihică sunt necesare cam 8 -10 etape de inspirație-respirație așa cum au fost prezentate anterior.
Dacă vi se pare complicat, amintiți-vă și ce spunea Draga Olteanu Matei  (coana Eleonora) soțului său Costică în filmul  Buletin de București ”Costică, numără până la 10 și răsuflă adânc”.
Celor care nu acceptă o astfel de recomandare, le-am pregătit  o poveste, de data asta vânătorească. Sper să vă fie pe plac și să se înțeleagă ce este de înțeles.
Urșilor la place mierea. O caută prin scorburi, prin copaci și când  o găsesc, fac prăpăd. Vânătorii cu experiență știu bine lucrul acesta și atârnă de-a curmezișul scorburilor unde se găsește miere, un lemn greu legat cu o frânghie. Când simte mirosul de miere, ursul dă cu putere lemnul la o parte. Cu aceeași putere lemnul vine înapoi în capul lui până când îl amețește. Loviturile repetate îl fac să-și piardă echilibrul și în acest fel ajunge, mai simplu, în mâinile celor care-l vânează.

Morala: mânia nu te face mai puternic, nici mai important, te face vulnerabil.

Se poate întâmpla să ne mâniem și justificat. Când? Atunci când se profită de noi, când suntem mințiți și înșelați. Ce putem face? Răsplătiți efortul celor care v-au rănit cu ignorare totală, refuzându-le clar prezența în existența dumneavoastră. Nu uitați niciodată ce v-au spus la mânie, este un adevăr pe care nu l-ar fi spus în alte condiții…
Mânioșii sunt foarte greu de suportat și ignorat, dar gândiți-vă cât poate fi  de greu să-i mai și iertați…dacă puteți.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici </a