Neînțelegerea mesajelor în terapie
Termenul neînțelegere poate avea diferite înțelesuri. Între cele mai cunoscute ar fi: confuzie apărută prin înțelegerea greșită a unor lucruri, animozități, disensiune, dezacord.
Neînțelegerea poate crea mari probleme în comunicare. Cum terapia se bazează pe comunicarea dintre terapeut și pacient, este ușor de înțeles că neînțelegerea poate afecta, în sens negativ, atât procesul terapeutic, cât și înțelegerea corectă a problemelor ce se doresc a fi rezolvate.
Cei care apelează la consiliere psihologică se confruntă cu diverse situații, multe generate de răutatea unor semeni ai lor. Mai ales când îmi vorbesc despre persoanele dificile cu care se confruntă, își doresc să fie ascultați, nu doar auziți, să fie tratați cu bunăvoință și răbdare. Dacă sunt tratați așa cum își doresc, se deschid precum niște flori și reușesc să scoată din sufletul lor tot ceea ce-i necăjește. Vorbesc cu mai mult curaj despre atitudini și comportamente agresive, jignitoare, destabilizatoare, despre tristeți, angoase, dezamăgiri și deziluzii. Pun întrebări, cer explicații și motivații cât mai convingătoare cu putință.
Terapeutului îi revine obligația de a asculta, explica și de a formula recomandări, chiar și sub forma unor mesaje în funcție de: nivelul de cunoștere, nivelul de înțelegere, prejudecățile dar și încrederea în propria persoană a celui/celei cu care se dialoghează. Riscul este acela de a nu fi înțeles și tocmai de aceea, voi prezenta câteva exemplificări.
D-na M.
“- Mi-am întrebat fiul ce tot discutați la terapie. Mi-a spus că îi vorbiți frumos, că sunteți calmă, că puneți multe întrebări, dar asta nu-l deranjează. Credeți că e bine să-l luați cu binișorul? Nu înțelegeți că vă minte? Nu sunt psiholog, dar știu adevărul și mă enervează cumplit că nu mai pot deține controlul. Dacă încă n-ați înțeles că vă minte, o să schimb psihologul…adică pe dumneavoastră!”
Răspuns:
“– Un tânăr care își anesteziază continuu durerea sufletească pe care nu o poate gestiona, la terapie, se abordează numai cu binișorul. Într-adevăr, unii dintre pacienți mint sau nu spun tot adevărul. Sunt tehnici de depistare a pacienților mincinoși și vă asigur că toți psihologii licențiați le cunosc… până și asta se învață la facultate. Aplic aceste tehnici, însă cu mult tact. Identificarea problemei este importantă, dar și mai importantă este conștientizarea ei de către cel afectat. Dacă l-ați adus la mine, vă rog să mă lăsați să aplic ceea ce am învățat. Aveți o prea mare dorință de a controla situații și persoane, iar asta nu e bine. Dacă este o neînțelegere peste care nu puteți trece, nu aveți decât să mă schimbați!”
Celebrul muzician Bob Marley a spus cu ani în urmă “Nu judec oamenii după greșelile lor, ci după dorința lor de a se corecta”. Mi-am amintit la timp această superbă afirmație și am continuat consilierea cu fiul pe care doamna îl considera “risipitor”. Rezultatul a fost mulțumitor de ambele părți. Aș fi continuat consilierea cu mama sa, dar nu ar fi avut rost. Cei care nu doresc să se schimbe, nu pot fi ajutați, indiferent de metodele aplicate.
D-ra L.
“- Nu mai văd nicio ieșire din situația în care sunt. Nu-mi place nimic, nu mă mai interesează nimic. Sunt tristă, apatică și uneori fac crize de nervi din te miri ce. Puteți descoperi cauza? Puteți găsi vreo soluție?”
Răspuns:
” – Draga mea, ai construit niște ziduri imaginare în jurul tău. Izolarea și însingurarea te-au făcut să crezi că nu mai există vreo ieșire. Mulțumește Divinității că porți merge, că poți alerga, că vezi, că auzi, că nu-ți lipsește nimic din dotarea biologică necesară pentru a funcționa fără probleme. Sunt oameni care nu se pot bucura de toate astea, dar se luptă cu greutățile și cu limitările aduse de anumite dotări incomplete sau inexistente. Isaac Newton (1643-1727) a fost un renumit om de știință englez, matematician, fizician astrolog. A observat cu mare sensibilitate și pe cei din jur și a concluzionat Oamenii sunt singuri deoarece construiesc ziduri în loc de poduri. Aș dori să construim un pod imaginar una către cealalată, apoi vom vedea.”
La auzirea numelui lui Isaac Newton, a sărit că arsă și a început să-mi reproșeze :
“ – Eu am venit la psiholog, nu la meditație la fizică. Fizica nu mi-a plăcut niciodată, o urăsc! Ce legătură are fizica cu podurile, cu zidurile și cu sufletul meu? “
Mi-am dat seama că o asemenea neînțelegere poate fi începutul unor viitoare posibile neînțelegeri și i-am dat de înțeles că nu putem continua. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere! (proverb românesc).
D-nul I.
“ – Sunt înconjurat numai de proști și cred că prostia lor mă va împinge spre o depresie. Ce aș putea face?”
Răspuns :
“- Se spune că Prostii iau un cuțit și înjunghie oamenii pe la spate. Cel înțelept ia un cuțit, taie legătura și se eliberează de proști. Având în vedere proverbul pe care vi l-am spus și al cărui autor nu-l cunosc, aș fi de părere să vă distanțați de toți cei care v-ar putea declanșa o depresie. Nu este ușor, dar nici imposibil.”
În concluzie, neînțelegerea unor mesaje poate influența negativ nu numai procesul terapeutic, dar și relațiile între oameni. Poate afecta deciziile, calitatea lor, dar și evoluția unor situații dificile. Dacă mesajele dumneavoastră, bine intenționate, nu sunt înțelese, poate fi un indiciu că nu există compatibilitate.
Străduiți-vă să rămâneți buni, corecți și învățați chiar și de la persoanele dificile care v-au supărat. Fără să-și dea seama, v-au arătat cum nu trebuie să fiți și luați aminte.
Dacă ați greșit, asumați-vă cu demnitate consecințele și asimilați-o ca pe o lecție pentru viitoarele dumneavoastră decizii.
“Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita cu i-ai făcut să se simtă”. Nu am spus-o eu, a spus-o cunoscuta scriitoare Maya Angelou.
Este mesajul care mă călăuzește, mai ales atunci când încerc să ajut pe cineva.
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici