ocmdfUna dintre cele mai interesante si controversate enigme ale istoriei, cea care a facut sa curga rauri de cerneala si nenumarate supozitii, a fost cea a omului cu Masca de Fier.
Incarcerat pe rand in fortaretele Pignerol si Exiles, apoi in insulele Saint-Marguerite-Honorat si, in final, in celebra fortareata Bastilia, avand fata acoperita cu o masca de fier (care i-a dat si numele), detinut dar cu inlesniri evidente ale regimului de incarcerare, secretul Mastii de Fier a fost pazit cu strasnicie de-a lungul anilor de temnita.
Si este demn de remarcat faptul ca el a fost mereu in supravegherea stricta si personala a unui personaj important, guvernatorul Saint-Mars, pe care a fost obligat sa-l urmeze in toate locurile unde acesta a fost numit guvernator.
Faptul ca Masca de Fier a fost incredintat – personal – guvernatorului unei fortarete, faptul ca a fost mutat in patru inchisori de-a lungul a 22 de ani, supravegheat fiind numai de Saint-Mars si faptul ca regimul de detentie era extrem de confortabil si imbelsugat (se spune ca atat guvernatorul cat si ofiterii care-l serveau stateau in picioare, cu capul descoperit, pana cand Masca de Fier le ingaduia sa se acopere sau sa se aseze!), toate acestea ne fac sa credem ca intemnitatul era o persoana extrem de importanta.

Dar cine sa fi fost acesta?..
Nenumarate ipoteze asupra identitatii omului cu Masca de Fier au fost emise de istorici, scriitori, regizori, filosofi s.a. Chiar Voltaire a fost extrem de interesat de el. Dar, sa enumeram pe scurt ce ipoteze, ce identitati au incercat sa-i fie atribuite.
La 1745, o carte anonima il considera pe omul cu Masca de Fier ca fiind fiul lui Ludovic XIV si al amantei sale domnisoara de La Valliere, Voltaire presupunea ca Masca de Fier era – probabil- fratele mai mare al Regelui Soare, o alta varianta a fost aceea ca Masca de Fier era adevaratul Ludovic XIV iar pe tron ar fi uzurpatorul (prezumptiv) fiu al Anei de Austria – mama Regelui Soare – si al cardinalului Richelieu a carui amanta fusese. Sirul ipotezelor continua cu numeroase personalitati: contele Matthioli (care a mijlocit cedarea catre Franta a fortaretei Casale, iar apoi a tradat aceste tratative); un oarecare Eustache Danger despre care cardinalul francez Marsilly a marturisit ca pretinsul sau valet Danger era, de fapt, fratele geaman al regelui. Au mai fost pusi in discutie diversi nobili englezi, acuzati de tradare. Dar… nu!
Cea mai plauzibila ipoteza ramane aceea ca omul cu Masca de Fier a fost fratele geaman al Regelui Soare.

La 5 sept.1638 Ana de Austria a nascut doi baieti gemeni. Potrivit legilor vremii, nasterea Delfinului trebuia sa aiba loc in public. Deci, pe la ora pranzului s-a nascut primul fiu care a fost proclamat pe loc ca Delfin – mostenitor al tronului Frantei. Dar, spre seara, Ana de Austria a dat nastere celui de-al doilea copil. De aici itele s-au incurcat… pentru ca potrivit legilor vremii, in cazul gemenilor, cel de-al doilea nascut era proclamat ca Delfin, deci mostenitor !
Ce era de facut? Din moment ce regele Frantei Ludovic al XIII-lea avea deja un mostenitor proclamat? S-a considerat mai prudent sa se tainuiasca nasterea celui de al doilea, acesta crescand la inceput ca persoana anonima, iar mai apoi cand asemanarea evidenta cu Ludovic XIV a devenit evidenta si periculoasa a fost trimis la curtea Angliei. Datoram cardinalului Richelieu dezvaluirile conform carora nefericitul tanar a aflat pana la urma adevarata sa identitate si a dorit sa revendice tronul care i se cuvenea de drept.
Asemanarea sa izbitoare cu Regele Soare l-a facut pe acesta din urma sa-l intemniteze sub regula stricta de a purta in permanenta o masca de fier (dupa unii istorici, de catifea neagra), dar ingaduindu-I o detentie conforma cu rangul sau.
De ce nu l-a ucis?
Istoria poate spune despre Ludovic XIV Regele Soare – multe, orice. Dar nu ca ar fi fost fratricid.
Oricum, enigma ramane!

REDACTIA