Pe cont propriu
De-a lungul vieții, oamenii mai fac și greșeli. Unele sunt mici, altele mari, cu voie sau fără voie. Cel mai greu de asumat, dar și de recunoscut, sunt cele făcute față de alții. Consecințe pot fi multiple, plăcute, neplăcute, grave, determinând decizii radicale, capabile de a schimba vieți. O astfel de decizie poate fi asumarea unei existențe pe cont propriu, decizie deseori comentată, analizată, criticată, foarte greu de înțeles de către cei obișnuiți să aibă, în permanență, pe cineva alături.
“Pe cont propriu” nu este doar un termen explicat în Dex ca fiind “pe propria răspundere”, “în mod independent”. Este o dovadă de curaj, iar asumarea unei astfel de existențe nu este întotdeauna o simplă alegere. Poate fi datorată pierderii celor dragi, pierderii încrederii în oameni, dorinței de a începe ceva cu totul nou, dar și dorinței de a excela într-un domeniu mai special.
Este greu să trăiești printre oameni fiindcă-i greu să taci” a spus cândva Friedrich Nietzsche. Greu să tacă nu este numai pentru cei vorbăreți sau conflictuali. Indicat ar fi să tăceți atunci când aveți planuri mărețe, când vă doriți atingerea unor performanțe sau când faceti fapte bune.
“Credeți că m-aș putea descurca pe cont propriu?” m-a întrebat o doamnă a cărei stimă de sine scăzuse îngrijorător în urma pierderii locului său de muncă. I-am răspuns cu sinceritate DA, atâta timp cât va face ce știe mai bine. Când se face ceva cu plăcere, cu pricepere, cu implicare, succesul poate veni și ca o încununare a efortului depus. I-am reaminitit afirmația marelui înțelept Mahatma Gandhi “La început te vor ignora, apoi voi râde de tine, apoi vor lupta împotriva ta și apoi vei câștiga”. Efectul a fost cel așteptat. Și-a descoperit motivația, dând elegant peste nas acelora care se îndoiau de calitățile sale.
Nu este deloc ușor să fiți pe cont propriu. Ideal ar fi să aveți sau să vă găsiți, un partener de același nivel, de încredere, care să vă susțină la nevoie și cu care să fiți compatibil. Nu puteți obliga pe nimeni să vă accepte, să vă ajute, dacă se poate, să vă și iubească. Lucrurile astea vin de la sine…sau nu.
Fiecare persoană are limite și așteptări. Cum vă simțiți când cineva are așteptări de la dumneavoastră? Tensionați, obosiți…
Cum vă simțiți când cineva vă acceptă, necondiționat, așa cum sunteți, fără să vă sugereze că ar avea anumite așteptări? Linișțiți, relaxați… Ei bine, tocmai această liniște interioară, atunci când gândiți, poate aduce inspirația necesară de a face ce trebuie și când trebuie.
Ce mai poate ajuta atunci când sunteți pe cont propriu?
Să-i tratați pe cei care vă rănesc voit, așa cum vă tratează ei. Veți constata că vor începe să se supere și numai așa veți putea scăpa de ei/ele.
O altă posibilă variantă ar fi cea propusă de celebrul muzician și compozitor Hector Berlioz “Trebuie să strângi pietrele care ți se aruncă, ele sunt începutul unui piedestal”.
Cei care atacă pe cei care-și doresc ceva pe cont propriu, se tem pentru că cei vizați ar putea reuși. “Cea mai bună răzbunare este succesul masiv” a concluzionat celebrul actor și cântăreț Frank Sinatra. Este un punct de vedere acceptat de majoritatea persoanelor cu care am discutat. Eu mai am și o altă părere. Consider că inițiativele pe cont propriu sunt o superbă dovadă a efortului de a supraviețui, un exemplu de curaj pur, dar și o dovadă de inteligență aplicată.
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici