Cea mai recenta “nebunie” globala – Pokemon Go

Ce este Pokemon?
Pokemon este o franciza media controlata de Nintendo si creata de japonezi in 1996. De fapt, un pokemon este un monstrulet de buzunar, caci numele sau este o abreviere a cuvintelor pocket monsters (monstru de buzunar); dar jucatorii ii alinta spunandu-le “simpaticele creaturi”. De-a lungul timpului, incepand din 1996 incoace, s-au facut numeroase filme de animatie, jocuri video, jocuri de carti, toate cu si despre acesti pokemoni. Au chiar si un fel de enciclopedie, numita Bulbapedia si – de curand – s-au creat site-uri de intalniri “PokeDates” pentru pasionatii de pokemoni. Daca jocurile si filmele cu pokemoni au facut deliciul copiilor intre 5-15 ani incepand din 1996, acum, dupa 20 de ani, copiii de atunci si nu numai, sunt innebuniti dupa Pokemon Go.

Ce este Pokemon Go?
Intreg mapamondul a aflat de Pokemon Go cu ocazia evenimentului Super Bowl, televizat si distribuit in intreaga lume in ianuarie 2016, cand a fost difuzata pentru prima data in istoria evenimentului – o reclama la jocurile Pokemon. Nintendo a lansat jocul mai intai in SUA, Canada, Noua Zeelanda si Australia, apoi, din 9 iulie a.c. acesta a devenit accesibil in 26 de tari europene, inclusiv in Romania.
Pokemon Go, “noutatea dementiala”, este o aplicatie virtuala care ghideaza pe jucatori sa se plimbe pe strazi in cautare de pokemoni, pe care ii pot vedea prin intermediul camerei, in viata reala, chiar in locurile din realitate unde au fost gasiti. Acest lucru este posibil deoarece in toata lumea, numeroase constructii, locuri publice, monumente, case, etc. au fost marcate drept campuri unde pot fi gasiti pokemonii. Aplicatia functioneaza pe aceleasi principii ca jocul lansat la inceput, doar ca acum jocul imbina virtualul cu realul. Strasnica gaselnita! Pentru ca acum, jocul ii pasioneaza si pe adulti! Si in numai doua saptamani a fost descarcat de 30 de milioane de ori. Si este doar inceputul…

Cum joci Pokemon Go?
Dupa ce ai cumparat aplicatia (numai din magazinele oficiale), ti-ai instalat un anti-virus pentru telefon mobil, pornesti GPS-ul si activezi internetul, incepi sa te plimbi prin oras si incerci sa prinzi pokemonii care iti apar in cale. Si ei apar din cand in cand, daca esti cu ochiul pe harta jocului, fiind semnalati sonor si prin vibratiile telefonului. Pokemonul apare in telefon gratie camerei foto, exact in peisajul unde l-ai gasit si trebuie sa apesi pe el. E bine de stiut ca pe harta apar semnalate in diferite zone PokeShop-uri, de unde poti cumpara virtual mingi de vanat animalutele, bauturi energizante pentru acestea, monede virtuale s.a. Sunt semnalate, de asemenea arene de antrenament pentru pokemoni (Gym), unde poti sa-i antrenezi pentru a lupta cu alti pokemoni, ai altor jucatori. Interesant, nu?…

Pokemon Go – face bine? Face rau?
Iata un joc virtual care nu te mai tine “legat” de calculator. El “face bine” pentru ca obliga la miscare. De asemenea, poti afla lucruri diverse despre locurile pe unde cauti pokemonii, pentru ca la PokeShop-uri se afiseaza numele locurilor respective din lumea reala, care pot fi monumente, biserici, statii de metrou, cimitire, etc.
Pe de alta parte, jocul poate “face rau”, dupa cum aflam de la stiri. Jocul a facut o prima victima: un tanar a fost impuscat mortal de proprietarul unei case in care intrase cautand un pokemon; omul l-a crezut a fi hot. Pe internet a aparut stirea conform careia in New-York s-a produs o busculada in Central Park, prilejuita de capturarea unui Aquali – un pokemon rar si greu de prins, iar imaginea multimii te poate pune pe ganduri… Multi utilizatori din SUA au reclamat ca au fost talhariti de hoti care i-au atras cu ajutorul aplicatiei pe alei dosnice, necirculate. In New Jersey, SUA, o femeie a ramas blocata (ca proasta!) intr-un copac dintr-un cimitir, in timp ce vana un pokemon. Sau: doi jucatori au cazut de pe o stanca din Encinitas, California; foarte multi soferi au fost amendati, pentru ca se jucau in timp ce conduceau s.a.m.d.
N-a ramas nimic neatins de febra Pokemon GO: inchisorile din California au pus anunturi restrictive la intrare; pompierii din Los Angeles – de asemenea, deoarece 911 a fost blocat de cei care cereau relatii legate de pokemoni; California a pus bannere si semne cu “Fara Pokemon cand sofati” pentru a preveni accidentele. Si nu numai atat…
Arabia Saudita a interzis jocul Pokemon GO, pentru ca personajele pot evolua si o fac in baza teoriei darwiniste, respinsa de religia islamica; Indonezia a interzis si ea jocul, dupa ce politia a retinut un francez care a intrat intr-o baza militara in timp ce vana un pokemon; chinezii se tem si ei ca astfel s-ar putea localiza bazele militare.
Dar daca jocul provoaca dependenta?…
Si-apoi, tot plimbandu-te dupa pokemoni, cand mai muncesti, cand mai mergi la scoala, cand te mai odihnesti?…

Nu stim, inca…
…daca Pokemon Go este doar o moda si cat va dura ea;
…daca nu dureaza, ce “distractii”ne va mai “oferi” virtualul? Si cat de benefice?

REDACŢIA ElyStar®