De-a lungul istoriei omenirii, cutremurele au produs milioane de morti, au distrus constructii lasand fara adapost mii de oameni, au scufundat localitati si chiar teritorii intregi, au produs valuri de zeci de metri inaltime care au maturat totul in calea lor… Studiile care le-au urmat nu s-au rezumat doar la posibilele cauze, ci si la analizarea sensibilitatii anumitor animale, pasari sau reptile la iminenta cutremurelor, atat in apa cat si pe uscat.
Prima consemnare de acest gen aminteste de distrugerea orasului Helikos din Grecia antica in anul 323 i.e.n. Semnalul a fost dat de iesirea iepurilor si nevastuicilor din vizuini, lucru care a uimit multa lume, dar nu a fost inteles la timp.
In China antica au fost consemnate sase categorii de semnale date de diverse specii : pestii sareau pe tarm, albinele isi instalau roiurile la locuri joase, rozatoarele migrau masiv, pasarile cantau noaptea, fazanii scoteau tipete ascutite si cainii urlau ingrozitor.
In anul 1805 cand a avut loc cutremurul din Napolitania, Italia, s-au remarcat reactii deosebite care au atras atentia celor aflati in zona : caii inhamati s-au oprit brusc, apoi au inceput sa sforaie si sa bata din copite, vacile mugeau puternic, oile si caprele behaiau speriate si incercau din rasputeri sa scape din tarcuri, iar pisicile panicate cautau ascunzisuri.
Cutremurul de 7,3 pe scara Richter, din Ashabad din data de 6 octombrie 1948 a determinat noi studii, insa mult mai aprofundate. De aceasta data s-a remarcat si consemnat o mare diferentiere in privinta anticiparii : serpii si-au parasit galeriile aparand la suprafata cu o luna inainte de cutremur, cu doua ore inainte de producere caii devenisera pur si simplu turbati, pe cand, doar cu o zi inainte, oile aflate in zona nu mai pasteau si se strangeau in grupuri.

Prima demonstratie a valorii predictiei animalelor si pasarilor a fost in cazul cutremurului din Haicheng, China, din 4 februarie 1975. Primele semne le-au dat reptilele si aceasta cu aproximativ o luna si jumatate inainte, fapt observat de populatia din zona care a anuntat autoritatile, cu doua zile inainte purceii, iar pasarile doar cu cateva minute. Populatia a fost evacuata la timp si in acest fel au fost salvate sute de vieti, cu toate ca magnitudinea seismului inregistrat atunci a fost de 7,3.
Referitor la cutremurele care au zguduit Romania in anii 1940 si 1977 exista precizari in cartea lui P.I. Marikovski „Animalele si cutremurele de pamant” tradusa si in limba romana, publicata in anul 1988 de Editura Tehnica, Bucuresti. Dupa cutremurul din data de 4 martie 1977, o multime de martori oculari au fost intervievati si s-au consemnat urmatoarele marturii uluitoare : cu douasprezece ore inainte ramele au aparut in masa la suprafata solului ; chiar daca mai exista zapada pe anumite locuri, serpii au iesit si ei la suprafata (tocmai de aceea au fost gasiti multi serpi inghetati) ; numai cu doua-trei ore inainte sobolanii se strangeau in grupuri si devenisera indiferenti de prezenta oamenilor ; vacile, viteii, pasarile de curte devenisera extrem de agitate, in timp ce, doar cu zece-douazeci de minute inainte de a se produce dezastrul, porumbeii se avantau in aer scotand sunete ciudate (era aproape ora 21).
Cercetatorii geofizicieni au stabilit noua categorii de factori fizici ce provoaca reactivitatea animalelor la cutremure. Acestia ar fi : variatia presiunii aerului, variatia fortei gravitationale, infrasunetele si ultasunetele, modificari ale suprafetei terestre, activitatea macroseismica a scoartei terestre, variatia campurilor electromagnetice, gazele emise din pamant, incarcatura elecrostatica a particulelor de aerosoli din aer si oscilatia nivelui apelor freatice din sol.
Organul auditiv uman percepe diapazonul intre 25 si 50000 Hz. Infrasunetele sunt sub 50 Hz, sunt percepute de om si animale subliminal, dar cu efect psihofiziologic de panica si spaima. Ultrasunetele care sunt peste 50000 Hz, provoaca miscari oscilatorii ale organelor interne in cutia toracica, ducand la stare de ingrijorare si teama.
Inainte de producerea unui cutremur, din adancul pamantului iese la suprafata gazul radon care ionizeaza aerul, fapt ce produce modificari ale campurilor statice si electrodinamice, schimband conductibilitatea electrica a mediilor aerian si acvatic.

Avand in vedere cele prezentate pana aici, sa recapitulam putin, cine ar putea fi considerati prevestitori biologici ai cutremurelor. Specialistii considera ca : dintre necuvantatoarele salbatice cele mai sensibile sunt pasarile, serpii si pestii ; dintre cele domestice : cainii, pisicile, pasarile de curte ; dintre insecte : furnicile si albinele. Reptilele si-au castigat reputatia de senzori extraordinari, iar studiile efectuate de-a lungul anilor au dovedit ca reptilele pot semnaliza, chiar cu o luna in avans, un seism de mari proportii. Rozatoarele urmeaza serpilor in gradul de sensibilizare la seisme. Sensibilitatea lor se manifesta chiar la 120 km de epicentru, chitaie, se lovesc unii de altii, se strang in grupuri si pleaca in alergare prin localitati.
Exemplificarile nu se opresc aici, concluziile specialistilor fiind surprinzatoare, indeosebi pentru : pasari, cai, oi, bovine, caini, pisici, delfini.
Pasarile prevestesc miscarile telurice printr-un comportament imposibil de ignorat : gainile cotcodacesc, refuza sa intre in cotete, nu mai mananca ; gastele iau pozitie de atac, incearca sa zboare si scot tipete stridente ; ratele ies din apa si dorm pe mal, vrabiile, randunelele, porumbeii, ciorile se agita, isi parasesc cuiburile zburand foarte departe. Fazanii crescuti in gospodarie simt cele mai fine trepidatii telurice si avertizeaza cu tipete stridente si agitatie extrema.
Caii necheaza panicati, se ridica in doua picioare, lovesc cu copitele, sforaie, tremura, iar daca se afla intr-un adapost, darama obstacolele intalnite si alearga cat mai departe.
Oile, desi sunt considerate animale linistite, devin neascultatoare, behaie, se strang in grupuri, lovesc cu copitele si la primele socuri, cad la pamant.
Bovinele scurma pamantul cu picioarele, mugesc des si puternic, alearga rotit, dau cu coarnele, uneori se impung intre ele, parasesc pasunea, iar cele gestante, nasc inainte de vreme.
Cainii avertizeaza prin agitatie, beau multa apa, latra aparent fara motiv si urla lugubru. Comportamentul unui caine ciobanesc a ramas celebru pana astazi. O familie ce lucra la Ashabad se intorsese acasa tarziu. In timp ce sotul rasfoia niste hartii, sotia citea si fetita lor dormea in carucior, cainele lor ciobanesc s-a ridicat brusc, a insfacat copilul de imbracaminte si a fugit in curte. Reactia era de caine turbat. Parintii s-au repezit ingroziti dupa el. In spatele lor, casa a cazut, devenind doar o gramada imensa de moloz.
Tot la Ashabad, un ofiter se culcase si dormea profund. Cu cateva minunte inainte de cutremur cainele sau a tras patura de pe el si a deschis usa. Vazand ca stapanul nu s-a trezit, a inceput sa-l muste usor de picioare si sa se agite spre usa. Ofiterul s-a trezit si l-a urmat. Dupa cateva secunde, casa s-a prabusit. Ce se mai poate adauga? Cainele, spre deosebire de alte animale domestice, dovedeste in aceste situatii o loialitate totala, ramanand intotdeauna alaturi de stapanul sau.
Pisicile sunt atasate mai mult teritoriului decat omului. Ele se agita, miauna disperate, li se zbarleste parul, ochii devin stralucitori, urechile se lipesc de cap. Uneori dispar in tacere din casa, carandu-si puii in gura intr-un alt loc. Supranumiti si inteleptii marilor, delfinii, cu cateva ore inainte de producerea unui seism apar in numar mare la tarm.
Toate aceste manifestari, datorate unei sensibilitati aparte la seisme, au dat si inca dau de gandit… Pe aceasta tema s-au intreprins o multime de studii si s-au publicat o multime de lucrari stiintifice, insa cercetarile continua.
Astazi, simbioza om-animal inseamna mult mai mult. Inseamna in primul rand, recunoasterea unor calitati exceptionale, datorita carora omul poate fi supravietuitor intr-o lume lovita, parca tot mai des, de fel si fel de catastrofe…

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici