Regretul este o părere de rău, o remușcare, o căință care poate afecta semnificativ viața oricărui om, indiferent de sex, vârstă sau poziție socială.
Regretele pot avea o influență nefastă asupra calității vieții. Uneori, pot funcționa asemeni unei boli incurabile și poate fi foarte greu de depistat ce se întâmplă cu adevărat. Este o constatare care m-a impresionat și încă mă impresionează…
Vin oamenii la mine să discutăm despre diverse probleme, mai ales despre problemele pe care le au în viața de cuplu. De multe ori, uită pentru ce au venit și discută doar despre regretul de a nu fi ales pe cine ar fi trebuit, conștientizând fără niciun ajutor din partea mea, cam care ar fi cauza necazului lor.
Uneori, mă abordează diverși cunoscuți și îmi vorbesc deschis despre regretul lor de a-și fi petrecut mult prea mult timp cu persoane incompatibile. În mod deosebit mă impresionează cei care regretă că nu și-au petrecut mai mult timp cu cei pe care-i iubesc (sau pe care i-au iubit) din tot sufletul. Pe dânșii îi înțeleg cel mai bine, deoarece și eu (datorită studiilor și programului infernal de la serviciu) m-am confruntat cu o situație similară.
Mi se cere părerea și oamenii sunt tare surprinși când le prezint doar niște recomandări, lăsându-i pe dânșii să aleagă varianta care li se potrivește. Ca orice om, am și eu regretele mele, dar pentru a nu-mi strica viața, mi-am modificat mult percepția asupra lor. Pur și simplu, refuz să le privesc ca niște căințe, refuz care mă întorc în timp și să rememorez o anume suferință. La fel am procedat cu câteva dintre persoanele care mi-au solicitat ajutorul, iar rezultatele au fost peste așteptări. Voi explica cele afirmate în cele ce urmează…

D-na C: “ Ori de câte ori îmi amintesc de el, regret nespus că i-am mărturisit tot ce simțeam. Regret că l-am întâlnit, iubit, divinizat, adorat și că mi-am sacrificat (voit) cariera ca el să fie mulțumit. Ceea ce mă sperie este că aceste regrete au devenit ceva mai mult decât niște păreri de rău. Între timp, s-au transformat în adevărate obsesii care mă duc cu gândul la o posibilă tulburare psihică. Pot fi considerate și niște justificări ale insuccesului meu pe linie sentimentală?”

D-nul D: “Mi s-a spus că la psiholog trebuie să spun adevărul și numai adevărul. Nu-mi este deloc ușor, mai ales că este un adevăr pe care l-am ascuns toată viața. Am iubit mult o femeie pe care am pierdut-o înainte să o cunosc cu adevărat. Modestia cu care se îmbrăca și se comporta, m-a făcut să cred că este săracă. Cum și eu eram sărac, nu aveam niciun chef să o iau, cum se spune în popor, de la lingură. Am ieșit de câteva ori împreună, ne-am îndrăgostit, însă frica mea de sărăcie m-a determinat s-o părăsesc fără nicio explicație. M-am căsătorit din interes cu o alta, însă averea cu care m-am procopsit a venit la pachet cu o serie de nepotriviri: de caracter, de preferințe, chiar și în ceea ce privește relațiile intime. Am fost un sclav al socrului meu, al banilor și al clienților pe care trebuia să-i mint pentru a accepta ceea ce le propuneam. N-am fost nicio măcar o zi fericit și nu a trecut vreo zi fără să am remușcări pentru felul în care m-am comportat. Pe fosta mea iubită am crezut-o săracă, însă nici vorbă de așa ceva! Când am descoperit din ce familie provenea, am avut un șoc. Regret mult ceea ce am făcut și uite că am îmbătrânit fără să fi cunoscut fericirea”.
Regretele apar și se manifestă, cu destulă putere, doar atunci când ceva din viața celui afectat nu funcționează așa cum și-ar fi dorit. Nu e nicio rușine să-i spuneți că-l iubiți pe cel pe care l-ați ales să vă fie alături! Situația poate deveni gravă doar atunci când declarațiile sunt însoțite de sacrificii, gen carieră sau altceva la fel de important; într-o astfel de situație, regretele pot genera anxietate, depresii, uneori și alte tulburări. Foarte importantă este conștientizarea problemei, dar și cât de repede puteți beneficia de un ajutor specializat. Un terapeut bun vă poate ajuta cum nici nu vă imaginați! Înțelegerea ideii că nu are rost să iubiți obsesiv o persoană care nu vă iubește, este esențială pentru eliminarea legăturilor pe care le-ați creat, dar și pentru eliberarea emoțională.

Domnul D a făcut o greșeală pe care o fac mulți bărbați din țara noastră, însă căsătoriile din interes nu se practică doar în România. În India, China, Japonia, etc. căsătoriile aranjate sunt un obicei al locului, o obișnuință culturală aș putea spune și nimeni nu face o tragedie din asta. Dacă domnul D ar fi fost fericit cu cea de-a doua alegere, vă asigur că nu ar mai fi avut niciun regret în legătură cu felul în care și-a părăsit, cândva, iubita. Nu s-ar mai fi gândit la dânsa atât de cuprins de remușcări, în mintea dânsului ar fi rămas doar ca o femeie atrăgătoare pe care a cunoscut-o în tinerețe. Drama dansului a început în momentul în care a înțeles că banii nu-i pot asigura fericirea deplină. Când a observat și că îmbătrânește fără să fi cunoscut fericirea, nemulțumirea s-a acutizat. Ce i-am spus? I-am amintit ceea ce a afirmat cândva Martin Luther King “Nu regreta că îmbătrânești. Este un privilegiu pe care mulți nu-l au”. Cât despre sclavia (modernă) în față socrului plin de bani, i-am spus doar atât “unii oameni apar în viața dumneavoastră doar pentru a vă învața să nu fiți ca ei”. A plecat capul și a înghițit în sec. Cu siguranță a înțeles ceea ce dorisem să subliniez. I-am recomandat să nu mai trăiască din iluzii și să facă mai mult loc în inima sa, celor pe care i-a ales, nesilit de nimeni. I-am explicat că rareori se întâmplă să fii respins atunci când îți manifești, cu bunăvoință și afecțiune doar bunele intenții…
Întrebat ce regrete are, celebrul actor Robert de Niro a declarat “În viață nu trebuie să regreți nimic. Până și alegerile nepotrivite vin cu o lecție”. Pornind de la această idee minunată, consider că o viață fără regrete poate fi mult mai plăcută. Totuși, dacă nu le puteți elimina, încercați să le transformați în ceva din care care să învățați ce v-ar putea fi util. Remușcările vor dispărea ca prin minune, iar justificările nu vor mai avea rost. Din acel moment veți reuși să faceți diferența între oamenii care vă vor și cei care vă merită!

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici