Analiză parapsihologică

Robert Downey jr.  actor, producător, scenarist, cantautor şi comediant american,  născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York City, a venit pe lume sub zodia Berbec, din părinţi cu îndeletniciri artistice: tatăl – Robert Dowley senior – era regizor de film, iar mama actriţă. Nu este de mirare deci, că născut în acest mediu artistic, el să fi urmat aceeaşi cale; dar tot atât de adevărat este şi faptul că influenţele astrale au jucat un rol foarte important. Astfel, Soarele în Berbec este în acelaşi timp şi una dintre planetele dominante din harta sa natală, iar el simbolizează voinţa şi magnetismul, carisma şi simţul onoarei. Soarele i-a conferit energie, curaj şi o voinţă puternică şi, mai mult, în conjuncţie fiind cu Venus, i-a predestinat nativului o carieră artistică, un simţ rafinat al gustului estetic, capacitatea de a transmite emoţii şi sentimente, într-un cuvânt: talent. Când este vorba despre debutul său actoricesc, acesta a avut loc încă de la vârsta de 5 ani, când a jucat primul său rol într-un film regizat de tatăl său, rol urmat de altele, la vârsta de 7 ani şi apoi 10 ani. Pe măsură ce creştea, au urmat roluri diferite în teatru, în comedii muzicale, emisiuni de televiziune şi filme diverse. La 22 de ani, a jucat rolul unui băiat bogat, dependent de droguri, rol ce l-a propulsat către alte filme, producţii cu buget mare şi actori cunoscuţi, precum Mel Gibson, Cybill Shepherd, Ryan O’Neill,  Whoopi Goldberg şi alţii. Cariera sa era în plină ascensiune, urmând anul şi filmul. Astfel în 1992, joacă rolul titular în filmul Chaplin, rol care i-a adus în 1993 o onorantă nominalizare la OSCAR, pe care l-a pierdut “la mustaţă” în faţa lui Al Pacino, un alt mare actor, ceea este iarăşi onorant. El a câştigat pentru acest rol alt premiu important, premiul BAFTA.

Este momentul să revedem câteva aspecte din viaţa nativului Downey jr. care l-au marcat negativ şi influenţele astrale şi umane care le-au pricinuit. Acestea s-au derulat pe parcursul anilor 1996-2001, când nativul  a fost arestat de mai multe ori, sub acuzaţia de consum de droguri şi a urmat  mai multe programe de tratament împotriva dependenţei. Nu putem omite faptul că între acestea, în anul 2000, a jucat un rol în serialul “Ally McBeal”, rol care i-a adus o nominalizare la premiul Emmy şi câştigarea premiului Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar, iar în ianuarie 2001, urma să joace rolul titular în Hamlet, în regia lui Mel Gibson. Dar în noiembrie 2000, nativul are o nouă “cădere”, ceea ce duce la pierderea câtorva roluri importante, la rezilierea unor contracte şi anularea proiectului Hamlet. Sunt câteva aspecte astrale şi umane, care au contribuit la “căderea sa în păcat” ; nativul este semn Cardinal, care are tendinţa de a-şi crea o karmă nouă, pe lângă cea din vieţi anterioare; apoi, cu Pluton ca planeta dominantă, el a riscat autodistrugerea, iar inconjunctia Soare-Pluton a contribuit şi ea la această tendinţă spre cădere. Hotărâtor pare să fie însă faptul că tatăl său, recunoscut ca dependent de droguri, i-a dat acestuia droguri încă de la vârsta de 8 ani şi nu o dată! Inconştienţa dependenţilor, regretată mai târziu de tatăl său; cert este că nativul nu l-a învinuit direct niciodată pe acest tată inconştient, spunând că acesta era felul tatălui de a-şi arăta iubirea faţă de fiul său! Dar astrele voiau altceva pentru nativul Downey jr.! Ele şi-au unit influenţele pentru a contracara pe cele negative, astfel: Luna în trigon cu Marte şi cu Pluton l-au înzestrat cu puteri recuperative şi, respectiv, capacitate de regenerare, Marte conjunct cu Pluton i-a dat resursele interioare necesare acestei regenerări, iar Uranus conjunct şi el cu Pluton, întăreşte această mare dorinţă de regenerare şi capacitatea de recuperare. Astfel că, după alte incidente cu deţinere şi consum de droguri, cu arestări şi după reabilitare, cu sprijinul neprecupeţit al prietenului său Mel Gibson, cu care jucase în Air America, în august 2001 nativul este hotărât să renunţe la dependenţe, este pregătit şi gata să-şi reia activitatea şi o viaţă normală.

N-a fost uşor datorită neîncrederii celor din jur, dar voinţa insuflată de Marte conjunct cu Uranus, curajul, intoleranţa faţă de situaţia creată şi intuiţia sa, au fost foarte puternice. El a început o muncă susţinută, a primit numeroase roluri principale, iar activitatea sa a fost bine primită de public, de critici şi de cei din jurul său, iar între filmări a scos şi un album muzical, întitulat The Futurist. Până în 2008 el a jucat în numeroase filme, dar “lovitura de graţie” o da cu rolul titular din filmul Iron Man, lansat în acel an în întreaga lume. Filmul a câştigat milioane de dolari şi critici favorabile, iar performanţa lui Robert Downey jr. a fost socotită drept punctul culminant al filmului, care a fost urmat de Iron Man 2 şi 3, iar pentru anul 2020 s-a planificat Iron Man 4. A urmat Tropic Thunder, pentru care a obţinut o nominalizare la OSCAR şi mai târziu, filmul Sherlok Holmes, care i-a adus  Globul de aur . O altă realizare de excepţie a fost The Avengers (2012) , de asemenea conceput cu mai multe urmări, în 2018 (este în post-productie) şi 2019. Se pare că încrederea celor din jur a revenit, iar el nu înşeală această încredere, publicul îl iubeşte şi îl admiră, iar mass-media îl consideră acum unul dintre cei mai respectaţi actori de la Hollywood. În viaţa personală, în tinereţe a avut o relaţie cu Sarah Jessica Parker şi o primă căsătorie din care are un fiu, acum adult. Cea de a doua căsătorie, care durează din 2005, i-a adus încă doi copii.

Până acum, la vârsta de 53 de ani, Robert Downey jr. a avut o viaţă destul de zbuciumată, dar în nici o împrejurare nu şi-a trădat vocaţia de mare actor.

Psihologic vorbind, nativul este o persoană puternică şi cu multă siguranţă de sine. Forţa şi nobleţea sa trezesc în mod natural respectul, iar onestitatea şi responsabilitatea sunt calităţi care îl pun în lumina reflectoarelor, la propriu şi la figurat.  Are un coeficient bioenergetic de 9,8 (mare) si si un tandem cromatic in aura: Verde (principal) – Albastru (secundar). Simbol teluric.    De asemenea, onoarea, prestigiul şi carisma sa îi conferă o legitimitate de necontestat. Este o persoană loială, curajoasă, ambiţioasă, hotărâtă, generoasă şi plină de vitalitate şi talent. Nimic din ce e omenesc nu-i e străin, dar prin caracterul său decis, el n-a lăsat dependenta de drog şi alcool să-i distrugă viaţa şi ambiţiile. Mai rar o asfel de tărie de caracter!

În zodiacul chinezesc,  este născut în Anul Şarpelui de Lemn, în care elementul Lemn îi aduce nativului abilităţi creative, vivacitatea imaginaţiei şi simţul realităţii; primele două i-au slujit talentul actoricesc, iar simţul realităţii l-a ajutat să renunţe la dependenţa şi cu înţelepciune să-şi reia ascensiunea în carieră, (în China Şarpele este considerat simbolul înţelepciunii). Nici aburii alcoolului, nici influenta drogului nu au reuşit să-i anihileze luciditatea; Şarpele are sângele rece, iar naivul şi-a păstrat controlul acţiunilor sale, chiar şi în momentele dificile, altfel reabilitarea sa n-ar fi avut loc. Dar ea a fost reală şi drastică!

În numerologie, destinul său este marcat de numărul 11, numit numar-maestru, care indică un destin puternic, exigent şi fără compromisuri; dar atunci, cum a fost posibilă “căderea”? Acest destin simbolizează şi o anume pasivitate, existând tendinţa ca nativul să trăiască la bunul plac al evenimentelor, ajungând astfel să întâmpine viraje şi ocoluri; dependenţa a fost un astfel de ocol, dar puterea şi intransigenţa sa au prevalat asupra viciului. Forţa sa a depăşit îndoielile şi obstacolele, el fiind capabil să sacrifice totul pentru binele aspiraţiilor sale profunde şi să urmeze un destin… maestru.

În Tarot, semnificativă este pentru nativul nostru arcana majoră IV-Stapanul, a cărei corespondenta astrologică este Soarele în Capricorn, în sensul responsabilităţii, ordinii, siguranţei, structurii, continuităţii şi perseverentei. IV-Stapanul arata simţul nativului de ordine, luciditate, disciplină, responsabilitate şi mod de acţiune pragmatic, precum şi concepte clare, stăruinţă, hotărâre şi, nu în ultimul rând, dorinţa de preluare a răspunderii. Căci nativul a luat în propriile mâini responsabilitatea vieţii şi carierei sale, debarasându-se de vicii. Un amănunt interesant: în plan subtil această carte poate simboliza controversa dintre diferitele  laturi ale imaginii paterne: cea de susţinător şi garant al siguranţei  sau cea rece care pretinde doar ascultare. De această controversă s-a lovit nativul Downey jr.: un tată iubitor, care i-a deschis drumul spre o carieră de succes şi în acelaşi timp, un tată inconştient care l-a învăţat să se drogheze. Poate că niciodată nativul nu l-a înţeles, dar, cu toate astea, sigur este că l-a iertat!

Schiţă karmică

Cum am spus mai sus, nativul Berbec este semn Cardinal şi are tendinţa ca în viaţa prezentă să-şi creeze o karmă nouă, pe lângă cele din vieţi anterioare, îngreunându-şi astfel datoria karmică. Lecţia karmică ce îl poate ajuta este aceea care îi cere să înveţe să fie atent la riscurile pe care şi le ia, riscuri ce îi pot periclita progresul în viaţă. Dar nativul a făcut deja, tot ce trebuia în acest sens: s-a lăsat de dependente. În vieţi anterioare el a trăit numeroase experienţe şi şi-a dezvoltat o mare putere de creaţie. În viaţa prezentă trebuie să dăruiască celorlalţi cunoştinţele acumulate şi pentru asta trebuie să înveţe o altă lecţie karmică; trebuie să-şi dezvolte originalitatea şi inventivitatea pentru a descoperi noi laturi ale creaţiei. După cum merg lucrurile în prezent, este posibil ca el să-şi achite datoria karmică.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro