Sărbători în pandemie
Toată lumea știe că pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare și poate dura perioade îndelungate, până la eradicarea ei. Aduce multă suferință, durere, disperare, pierderi umane și materiale de neimaginat. Este inevitabil ca pe toată perioada desfășurării ei să nu se intersecteze cu sărbători, indiferent de anotimpul în care au loc.
Ne aflăm în pragul Sărbătorilor de iarnă, iar în contextul pandemiei, majoritatea cunoscuților chestionați, au declarat că se vor bucura de aceste Sărbători mai puțin decât de obicei. Motive ar fi destule, însă nu le vom analiza. Vom discuta despre bucurie și despre cum ne vom putea bucura pe timp de pandemie, ajutându-ne pe noi, iar în măsura posibilităților, și pe alții.
Zilele trecute, pe stradă, am auzit un comentariu “Sărbătorile în pandemie vor fi fără bucurie!” Mi-a atras atenția tristețea, dar și vocea celui care a vorbit. Vocea era a unui copil și nu mi-a fost greu să-l identific, fiind în apropierea mea. Avea în jur de 10-11 ani, era singur și stătea neclintit în fața unei vitrine. Privea uimit la toată strălucirea pe care o vedea și își dorea ceva dintre lucrurile expuse acolo. M-am apropiat de el și l-am întrebat în șoaptă “Îmi dai voie să-ți aduc o bucurie în plină pandemie?”
A zâmbit și mi-a spus “Vai, m-ați auzit, îmi pare atât de rău! Sunt de la Casa de copii și obișnuiesc să mai vorbesc și singur…atunci când nu am cu cine. Anul asta, din cauza pandemiei, nu vor mai veni vizitatori și nici nu vom mai primi daruri!” La insistențele mele, mi-a spus că își dorește ceva de încălțat și mare i-a fost mirarea când l-am luat de mânuță și i-am cumpărat ghetele pe care și le dorea.
Această întâmplare m-a făcut să mă gândesc mai intens la Sărbătorile de iarna dar și la anumite bucurii care au dispărut, odată cu declanșarea acesteia.
Bucuria este sentimentul de satisfacție sufletească, de fericire, este ingredientul minune care dă savoare tuturor sărbătorilor, așa că faceți-vă mici bucurii, faceți și celor apropiați dumneavoastră. Dacă vă pricepeți, optați pentru cumpărăturile online, iar dacă nu, mergeți la magazinele din apropierea casei dumneavoastră, încercând să evitați aglomerația.
Prețul poate fi un factor important în decizia de cumpărare, așa că optați pentru articole de strictă necesitate (vestimentare, încălțăminte, articole cosmetice de igienă personală). Aveți în vedere că rezervele bănești pe care le aveți, pot fi deosebit de utile, mai ales după încheierea Sărbătorilor.
Copiilor răsfățați, obișnuiți să primească jucării și dulciuri în exces, explicați-le că anul acesta este mai dificil datorită pandemiei și că Moșul trebuie să treacă pe la toți copiii, nu numai pe la ei. Căutați pe Google filmulețe despre viața copiilor crescuți în orfelinate și vizionați-le împreună, insistând asupra ideii cât pot fi ei de norocoși că vă au.
Evitați să vă îndatorați pentru achiziționarea unor cadouri scumpe. Intenția și gestul de a dărui ceva frumos din puținul dumneavoastră, pot valora mult mai mult decât cadoul pe care ați dori să-l cumpărați.
Petrecerile mari, îmbrățișările, săruturile în văzul tuturor nu vor mai fi posibile, însă vă puteți exprima sentimentele în stil personalizat: la telefon, prin email, sms.
Martin Luther King a spus “Dacă nu poți zbura, fugi. Dacă nu poți fugi, mergi. Dacă nu poți merge, târăște-te. Orice ai face, trebuie să mergi înainte”. Din punctul meu de vedere, nu există îndemn mai frumos, destinat acelora care gândesc că nu mai au abilitățile necesare de a merge înainte. Dacă sunteți bolnavi, dacă aveți sechele după bolile pe care le-ați avut, nu clacați pentru că vin Sărbătorile și nu mai sunteți la fel de activi. Imaginați-vă că magia Sărbătorilor de iarnă poate face și o magie pentru dumneavoastră, nu neapărat în sensul vindecării (deși ar fi ideal), ci în sensul descoperirii curajului de a vă descurca cu ce v-a rămas. Nu degeaba se spune “Doar atunci când nu mai poți fugi, trebuie să începi să lupți”.
Știm cu toții că Sărbătorile din acest an, nu vor semăna cu cele din anii trecuți. Nu faceți o tragedie din asta, nu va victimizați. Bucurați-vă că sunteți în viață și într-un viitor, veți putea povesti cele ce s-au întâmplat în timpul pandemiei.
Într-adevăr, pandemia a schimbat lucrurile, regulile și a impus distanțarea socială. Nu va dura o veșnicie, așa că precauțiile nu trebuie să vă destabilizeze. Important este să nu vă schimbați în sens negativ și să nu vă pierdeți speranța că, de Sărbători, cineva se poate gândi la dumneavoastră cu drag, chiar dacă nu mai există posibilitatea de a vă fi în preajmă.
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici