Se poate explica dependența de alcool?
Efectul alcoolului asupra creierului îi face pe oameni să se simtă amețiți și relaxați. Nu toți consumatorii de alcool sunt și dependenți. După câteva pahare, unii râd, alții plâng, alții devin violenți. “In vino veritas” (În vin stă adevărul) spuneau latinii și de aceeași părere sunt și psihologii, care afirmă că numai la o beție (ușoară) se poate vedea adevărată “față” a celui care a consumat. Despre cei care râd și devin excesiv de vorbăreți, se spune că sunt oameni buni, despre cei care plâng se spune că sunt depresivi, iar despre cei care devin violenți (chiar și numai verbal) că sunt răi, frustrați și periculoși. Așa că, fetelor, înainte de a spune DA în fața ofițerului stării civile, testați-vă viitorii soți, mergând, împreună, într-un loc public unde se consumă alcool…Este un sfat pe care primesc toți absolvenții Facultății de Psihologie, indiferent dacă sunt femei sau bărbați, cu recomandarea de a împărtăși acest sfat tuturor celor interesați.
Toată lumea e vulnerabilă la adicții. Unii oameni sunt mai vulnerabili decât alții, în funcție de sensibilitatea lor emoțională, dar și în funcție de mediul în care trăiesc. În mediul rural, băutura există aproape în fiecare gospodărie și nu costă mult ca cineva să se facă “praf”. În multe găști este încurajat consumul excesiv de alcool și nu de puține ori, se discută despre felul în care cutare a “băgat sub masă” pe cutare, această atitudine fiind percepută ca o dovadă de rezistență fizică și nu a ceea ce este cu adevărat. Se știe, în tot mai multe fabrici se organizează concursuri “de băut”. Mulți dintre patroni au speculat această realitate și au înființat tot felul de bodegi în preajma întreprinderilor cu personal numeros, oferind tot felul de băuturi alcoolice cu prețuri pentru toate buzunarele. O persoană dependentă de alcool dacă este înconjurată de prieteni care beau la fel de mult ca și ea, nu-și va da seama că are o mare problemă.
Din păcate, s-a observat că abuzul de alcool tinde să se transmită și în familie. Dacă o rudă de gradul întâi este alcoolică, predispoziția de a deveni alcoolic este de patru ori mai mare. Există și posibilitatea că urmașii unui alcoolic să nu se atingă niciodată de alcool. De ce? Pentru că suferința care le-a produs-o cel dependent, este amintirea lor cea mai dureroasă…
Dependența de alcool este foarte des întâlnită la bolnavii afectați de tulburări psihice. Psihiatrii numesc apariția simultană a tulburării psihice și a abuzului de alcool, un diagnostic dual. Oamenii cu tulburări anxioase consumă alcool pentru a se relaxa, mai ales dacă sunt în public. V-o amintiți pe frumoasa Sue Ellen din serialul Dallas? Infidelitățile lui J.R, incapacitatea ei de a rămâne însărcinată și a dărui clanului Ewing un moștenitor, o aduseseră în pragul depresiei. Pe termen scurt, alcoolul o relaxa și îi dădea o stare de bine aparent. La prima supărare o lua de la capăt…
Mulți dintre cei afectați de depresie, pot folosi alcoolul în exces pentru a încerca să-și îmbunătățească starea. Este doar o iluzie, depresia nu se ameliorează, doar se agravează. Psihologii numesc acest lucru “efect de întărire”. Cei care suferă de mânie, consumă alcool în exces (mai ales tărie) pentru a-și intensifica starea de euforie.
Studiile efectuate în ultimii ani au dovedit că alcoolul în exces poate provoca anxietate, dar și depresii grave cu gânduri de suicid. Poate fi dificil de depistat dacă cineva suferă de tulburare psihică subiacentă, sau suferă de pe urma efectelor alcoolului ingerat. Cei mai înclinați spre abuzul de alcool sunt persoanele afectate de schizofrenie. Alcoolul le oferă o eliberare temporară de anxietatea cauzată de simtomele psihotice.
Cei care țin cu adevărat la persoanele dependente de alcool, pot juca un rol semnificativ în recuperarea acestora. Deși cei afectați de dependența de alcool își neagă și ascund bine dependența, cei apropiați lor sunt primii care le observă problema. Sprijinul afectiv poate fi de foarte mare importanță. Lăsati loc de discuții, evitați să fiți critici și el/ea va fi sincer(a) cu dumneavostră, nu numai cu medicul/terapeutul. Cea mai indicată abordare este să le vorbiți despre îngrijorarea dumneavostră fără furie, fără reproșuri, fără amenințări. Pentru a limita consumul excesiv puteți pune mici condiții, dar și acorda mici recompense (alimentare sau vestimentare). Vă puteți oferi să-i însoțiți la medic sau la terapeut. Ajunși acolo, în privat, veți putea oferi informații prețioase despre cât de gravă este dependența, dar și despre impactul pe care-l are dependența lor asupra dumneavoastră.
Orice persoană dependență are cel puțin o recădere după o perioadă abstinență. Pe parcursul recăderii are mult nevoie de ajutor. Așteptările dumneavoastră nu trebuie să fie prea mari, fiți pregătiți pentru acceptarea decepțiilor. Atâta timp când cel dependent este hotărât(a) să se oprească, va consuma alcool din ce în ce mai puțin.
Psihoterapia și medicația prescrisă de medicul psihiatru pot fi de ajutor, dar numai cu condiția să nu fie continuat consumul de alcool. Există mai multe medicamente care pot fi eficiente în reducerea consumului; ele interferează cu metabolizarea alcoolului astfel persoanei consumatoare i se va face rău chiar dacă bea o cantitate foarte mică. Acest gen de tratament este recomandat doar celor care nu sunt impulsivi și care sunt foarte hotărâți să se mențină abstinenți mult timp.
În concluzie, dependența de alcool este o problemă gravă a multor persoane. Pentru întrajutorarea lor colaborează medici, psihologi, biochimiști (care o pun și pe seama unei carențe semnificative de potasiu), terapeuti, familiile aparținătoare, precum și mulți dintre cei care și-au învins dependența.
Cu toții ne dorim cât mai multe soluții funcționale, dar câte se vor mai găsi, rămâne de văzut…
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici