Înainte de a explica ce înseamnă “ruptura emoțională” voi explica fiecare termen în parte. “Ruptură” înseamnă o încetare a unei acțiuni, a unor raporturi, a relațiilor, a colaborării între oameni. “Emoțional” înseamnă provocat de emoție, care produce emoție, care este propriu emoțiilor.
Ruptura emoțională, din punctul meu de vedere, este o experiență copleșitoare și extrem de dureroasă, în urma căreia te poți simți, efectiv, distrus emoțional. Poate avea mai multe cauze: părăsirea de către partener, despărțirea prin divorț, moartea unei persoane foarte dragi, trădarea din partea unei persoane apropiate, pierderea unui loc de muncă.
Ruptura emoțională este o experiență în urma căreia te simți lovit, rănit, dezamăgit, urmarea fiind apariția unor sentimente intense de tristețe, anxietate, vinovăție, posibil și de frică. Ce fel de frică? De a nu fi fost suficient de bun, de prezent, de implicat, de frumos, de înțeles, etc.
M-am gândit să analizez rupturile emoționale pentru că am fost foarte impresionată de cei/cele care mi-au solicitat modalități de a face față unei astfel de suferințe. Viața nu m-a scutit de o astfel de experiență, însă la momentul respectiv nu aveam instruirea necesară pentru a iniția o astfel de analiză. Am trecut cu bine, pentru că am abordat-o ca pe o lecție și nimic mai mult. Se poate spune că am avut și puțin noroc…Acum, am curajul de a iniția introspecția unei dureri trecute, având în vedere cerințele prezentului și a celor prezenți/prezente în viața mea.
La întrebarea ce mi-a fost adresată “Se poate explica ruptura emoțională?” răspund cu un categoric DA, însoțit de câteva explicații, pe înțelesul tuturor.

Oricare dintre noi ne putem confrunta cu o astfel de ruptură, indiferent de sex, de vârstă, de pregătire, de mediul în care trăim, de persoanele cu care conviețuim. Nu este deloc încurajator, însă informațiile în legătură cu acest aspect pot fi de un real folos și pot ajuta la recuperare și vindecare (dacă este cazul). Credeți că expresia “Să-ți fie de folos!” utilizată de mai toți terapeuții este doar o formulă de politețe? Fiți siguri/sigure că nu…
Prezența unei rupturi emoționale poate fi indicată de anumite semne, dar și de anumite sentimente. Semnele cele mai evidente ar fi: izolarea de familie, de prieteni; evitarea contactului social; schimbări ale apetitului (mâncatul excesiv sau pierderea apetitului pentru mâncare); dificultăți în a adormi sau de a sta treaz; lipsa de motivație și frica de viitor.
Sentimentele care însoțesc o ruptură emoțională sunt: de anxietate, de frică, de vinovăție, de rușine, de disperare, intensitatea și natura lor depinzând clar de evenimentul care a generat ruperea emoțională. Efectul poate fi mai grav decât vă imaginați. Pot apărea somatizări (adică manifestări sub formă de boli fizice), nemaivorbind de afectarea capacității de a vă bucura de viață, indiferent cum ar fi ea.
“Nu interesează pe nimeni cât de multe știi, îi interesează cât de mult îți pasă” afirma, cu mulți ani în urmă, Theodore Roosevelt (cel de-al 26-lea președinte al Statelor Unite ale Americii). Am în vedere mereu acest aspect, motiv pentru care voi trece la prezentarea câtorva recomandări, deoarece chiar îmi pasă și doresc să ajut pe cei interesați. Acestea ar fi:
– nu vă negați și nici nu vă reprimați sentimentele; aveți tot dreptul să vă simțiți triști, abandonați, dezamăgiți, înfricoșați, confuzi, însă nu pentru mult timp;
– rămâneți în contact cu cei care vă pot oferi un real sprijin emoțional;
– evitați persoanele care v-ar putea agrava starea negativă;
– mențineți legăturile sociale cu cei care merită și care au o influență benefică asupra dumneavoastră;
– fiți îngăduitori și răbdători cu dumneavoastră, fiecare are ritmul său de trăire și acceptare; dacă vi se pare că durează prea mult, nu vă panicați, nu vă criticați și nici nu vă comparați cu alții;
– aveți mare grijă de corpul dumneavoastră, este singurul care vă va însoți toată viața; îmbunătățirea stării generale de sănătate va ajuta la îndepărtarea îngrijorării;
– găsiți noi modalități de a vă exprima sentimentele; scrisul, lucrul manual, pictura, muzica, inovațiile tehnice vă pot ajuta să vă faceți liniște în suflet;
– stabiliți noi obiective reale și realizabile numai pentru voi; realizarea lor va crește stima de sine, dar și încrederea în propriile forțe;
– dacă vi se pare prea mult și prea greu, cereți ajutorul unui specialist; cu ajutorul său veți putea identifica noi modalități de a vă diminua emoțiile negative și identifica noi oportunități.

“Câteodată, tot ce trebuie să faci este să uiți ceea ce simți și să-ți amintești ceea ce meriți” a spus cunoscuta actrița americană Angelina Jolie. Pornind de la acest citat am reușit să conving o frumoasă domnișoară că nu este o tragedie faptul că a fost părăsită de iubit, nefiind suficient de bogată pentru pretențiile lui, de Don Juan. Oricum s-ar fi întâmplat asta din ziua în care găsea o alta mai bogată! Din acea durere, care o copleșise, la propriu, s-a născut motivația de a munci mai mult și de a se îmbogăți (cinstit), astăzi fiind o cunoscută femeie de afaceri, de mare succes, în orașul în care locuiesc.
Rețineți, întotdeauna o ruptură amoroasă are, cel puțin, o explicație: o alegere mai avantajoasă (din punct de vedere material), prea multe minciuni, frustrări, cineva care se simte controlat sau controlează prea mult, cineva din afara relației care l-a/a determinat niște decizii în acest sens. Când nu există un motiv clar (sau serios), se spune că Dumnezeu a auzit conversații pe care victima nu le-a auzit…Înclin să cred că este adevărat, mai ales că și cunosc astfel de exemple.
Scopul acestor explicații nu este doar a vă învăța să supraviețuiți rupturilor emoționale care vi s-ar putea întâmpla, ci de a le gestiona cu demnitate și succes.
Într-adevăr, ruptura emoțională poate fi o experiență traumatizantă, însă nu de netrecut. Oferiți ceea ce aveți, cu măsură. Cui nu-i convine măsura dumneavoastră, cred că nu vă poate oferi decât… o viitoare ruptură.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici