Sexul şi alimentaţia

Tineri, frumosi, sanatosi – la divort. Motivul: nepotrivire de… caracter. Asa sa fie oare? (Daca privim in urma putem sa-i vedem pe cei doi in fata unui pranz imbelsugat, cu ciorba de afumatura, sarmale cu carne de porc, friptura „impanata” si o delicioasa, insiropata budinca. Ghiftuiti, cei doi se „lupta” cu digestia, sangele este pompat in sprijinul acesteia, cine sa mai aiba chef de sex. Ei bine, de aici porneste „nepotrivirea” aceea de… caracter). Nici pe departe nu ne putem gandi ca cei doi nu se „potrivesc”; putem spune ca ei se alimenteaza gresit, cu tot ce poate fi mai „anti-sex”! Sexul rar, prost sau deloc – o problema de alimentatie? Desigur! Vom vorbi mai jos, despre aceasta problema, excluzand cazurile de afectiuni (cronice sau nu) care cauzeaza disfunctiile sexuale.

Trebuie sa stim…

…Ca dorinta de satisfacere a instinctului sexual se numeste libido si cand aceasta dorinta nu exista, actul sexual este in pericol. Un rol foarte important in mentinerea libidoului – pentru ambele sexe – o are testosteronul; prin urmare, trebuie sa consumam alimente care ajuta la producerea testosteronului. Pentru femei, dezechilibrul dintre estrogen si progesteron este cauza unui libido scazut, pentru care ele trebuie sa consume alimente bogate in fitoestrogeni. Mergand mai departe, daca dorinta exista, pentru cresterea performantelor sexuale exista, de asemenea, alimente care pot facilita acestea. La fel, este necesar sa intelegem ca excesul de alimente benefice sexului, poate fi tot atat de daunator, ca si lipsa din alimentatie a acestora. Totul, cu masura! De exemplu, stim cu totii ca un pahar-doua de vin rosu imbunatatesc libidoul si cresc performantele sexuale; dar consumat in exces, vinul produce defavorizarea erectiei, somnolenta, si in cazuri mai grave, poate duce la violenta. Ca si afinele, cunoscute ca afrodisiace; in exces pot provoca diaree si atunci… adio sex!
Trebuie sa mai stim ca, pentru functionarea optima a organelor genitale, este necesar un flux sanguin ridicat catre acestea. Alimentatia saraca in grasimi, alimentele tonice antistres si alimentatia care protejeaza sistemul cardiovascular, vor avea efecte benefice asupra functiilor sexuale. Alimentele contin substante nutritive care afecteaza psihicul in mai multe feluri: unele ajuta la mentinerea libidoului, altele maresc afluxul de sange spre organele genitale, iar altele determina secretia serotoninei, zisa hormonul fericirii. Bazandu-ne pe aceste aspecte, putem vedea ce alimente cu calitati afrodisiace influenteaza sexul si calitatea lui.

Alimentele afrodisiace

Daca vrem sa ne eliberam de inhibitii, vom folosi bauturi semi-dulci, care cresc nivelul de serotonina, sampania sau vinul rosu cresc apetitul sexual. Dar, cum am zis, fara exces. Cine isi permite, poate asocia la sampanie caviarul sau somonul, recunoscute ca performante in probleme sexuale; la fel, ciocolata. Salata de telina nici nu mai are nevoie de recomandare, iar afinele sporesc si ele fluxul sanguin si activitatea sexuala. Pentru imbunatatirea producerii de testosteron, sunt necesare alimente bogate in zinc si vitamina B6. Acestea sunt: scoici, susan, seminte de dovleac, orezul maro, branza, ouale, mazarea, lintea si carnea de curcan, bogate in zinc. Cele bogate in vitamina B6 sunt: bananele, cartofii, fasolea, carnea de pui, de ton, avocado. Pentru femei, in cazul unui libido scazut, sunt necesare alimentele bogate in fitoestrogen, ca: produsele din soia, cereale, telina, mure si cirese, ceapa rosie si rosiile care, consumate de femei, asigura un bun echilibru intre estrogen si progesteron. Sunt recomandate fripturile slabe, branza de vaci, macroul, sardinele, carnea de pui si tofu (branza de soia).
In mod general, functiile sexuale sunt favorizate de: fructe, care sunt bogate in antioxidanti; legumele, in special telina cunoscuta pentru calitatile sale afrodisiace; sucurile naturale, de afine si struguri in special; cafeaua; ginseng-ul; vanilia, alt bun afrodiziac; cerealele integrale; lactatele si ouale. Dar si: crevetii, smochinele (care favorizeaza lichidul seminal, imbunatatind fertilitatea); ghimbirul si maslinele (cele verzi se spune ca cresc virilitatea barbatilor, iar cele negre maresc dorinta femeilor); rosiile, denumite „merele dragostei”; soia (bun aliment-lubrifiant pentru femei); si merele, ca doar cu un mar l-a ademenit Eva pe Adam!

O zicala romaneasca spune: „nu traim ca sa mancam; mancam ca sa traim!” Daca-i asa (si asa este!), de ce ne imbuibam? Trebuie sa existe o masura in toate! Daca mancam in exces alimente nesanatoase, care ne scad libidoul si ne reduc activitatea sexuala (ca de performante nici nu mai poate fi vorba!) nu este clar ca ne privam singuri de una din placerile vietii – sexul?

*Citeste si volumul inedit: “Sex si ZODII” – autori Radu Botez & Livia Dragu – aici, dar si “Este sexualitatea influenţată de culori?” – aici.

REDACTIA