Motto:
Superstitia este fata de religie, ceea ce astrologia este fata de astronomie: fiica nebuna a unei mame intelepte.
(Voltaire)

Avand in vedere faptul ca acest subiect a fost pe larg comentat, argumentat, dezbatut, afirmat, aparat sau atacat, scriindu-se despre el in mod pozitiv sau negativ, in presa scrisa sau audio-vizuala, poate ca n-am fi abordat acest subiect.
Ne-a schimbat parerea un recent sondaj al Fundatiei Soros, referitor la modul in care percep romanii religia; astfel, intr-un raport preliminar se spune ca “un numar semnificativ (de credinciosi romani n.n.) cred si in existenta unor fenomene sau ritualuri […]: un procent semnificativ cred in deochi (60%), in oameni cu puteri speciale, prezicatori, tamaduitori, clarvazatori (47%), in astrologie si horoscop (25%), in… extraterestri (23%). In acelasi timp, 88% cred in existenta sufletului si un procent de 87% cred in pacat sau in existenta Raiului”.
Este fara indoiala faptul ca romanul este original nu atat in modul de a vedea credinta, cat in modul de a o respecta. Caci, care credincios adevarat poate sa creada, in acelasi timp, in superstitii, atat timp cat Biserica le infiereaza, ca fiind lucrarea Satanei? Poporul roman se lauda ca e crestin de 2000 de ani, dar atitudinea si comportamentul sau fata de religie nu este la inaltimea celor 2000 de ani !

Frica versus Credinta

Este stiut ca religia se bazeaza pe credinta, iar superstitia pe frica. Adevaratul credincios nu se teme caci se crede pazit de Dumnezeu. Superstitiosul, daca vede o pisica neagra, se intoarce din drum, ca pe el nu-l pazeste nimeni. Fiecare dintre acestia se “apara” in felul sau; primul se roaga Divinitatii, cel de-al doilea implineste o treaba lumeasca, se intoarce din drum. Si, totusi, unele superstitii s-au nascut din credintele religioase, acest lucru fiind printre putinele care pot face o legatura intre superstitie si religie. Se stie ca ateii si agnosticii vad orice religie ca fiind o superstitie, dar omul de rand care nu prea stie de agnostici, cam “incurca” notiunile, amestecand de-a valma, religia cu superstitia. Superstitiile insa au o vechime atat de mare incat trebuie sa treaca inca multa-multa vreme pana cand omenirea sa se hotarasca sa renunte la ele; acestea fiind ramasite idolatre si pagane de pe vremea dacilor, care se inchinau la zeitati, motiv pentru care s-au nascut multe superstitii in vremea aceea. Multe s-au pastrat, unele au pierit, iar intre timp s-au creat altele, noi. Iar intre acestea sunt cateva, poate mai multe decat vom exemplifica aici, generate tocmai de credintele religioase. Astfel, superstitia spune ca “poarta ghinion sa treci pe sub o scara”, iar asta se trage din credinta ca scara, pamantul si peretele formeaza un triunghi, care simbolizeaza Sfanta Treime, trecerea prin acel triunghi fiind considerata o violare a Trinitatii, care aduce ghinion. “Nu varsa sarea”, iar daca ai varsat-o, trebuie aruncata peste umar, pentru orbirea spiritelor rele.

Se spune ca Iuda a varsat sarea la Cina cea de Taina si n-a aruncat nimic (probabil fiindca avea mainile ocupate sa tina punga cu cei 30 de arginti!). “Fereste-te de vineri 13”; se pare ca Adam si Eva au fost izgoniti din Rai intr-o vineri, iar Potopul lui Noe, Crucificarea lui Isus Christos, amestecarea limbilor celor din Turnul Babel, toate acestea s-ar fi petrecut intr-o zi de vineri. La aceasta se adauga 13, dupa numarul zilei in care au fost arestati, torturati si ucisi ca fiind eretici, sute de Cavaleri Tempieri, intr-o zi de vineri 13, in anul 1307. Cam asa s-au nascut aceste superstitii; credinciosii mai “slabi de virtute” au inceput sa se teama de ele si astfel, frica a dominat credinta, superstitia a biruit religia. Si toate acestea – pana astazi, cand nenumarati oameni poarta la gat o cruciulita (care nu este altceva decat un “talisman” din panoplia superstitiei), clamand sus si tare cat de credinciosi sunt ei!

Nu vorbe – ci fapte!

De-a lungul timpului am incercat in paginile Revistei de Superstitii si Obiceiuri populare – www.superstitii.ro, nu sa demontam credinta in superstitii, ci sa aratam originea lor, ca fiind strict lumeasca si fara atingere cu religia. Celor 60% care cred in deochi le-am dat lamuriri (click aici), celor 88% care cred in existenta sufletului le-am deslusit existenta reincarnarii (click aici), celor care cred in “puteri” – asijderea (click aici); la fel pentru cei (25%) care cred in astrologie (vezi revista ElyStar – https://elystar.ro/category/astrologie/) si, tuturor, le-am vorbit despre fenomenul “superstitie” pe limba lor. A crede sau nu in religie sau in superstitie, am considerat ca este o problema strict personala, iar “liberul-arbitru” (dreptul de a alege liber) pe care Dumnezeu ni l-a dat, trebuie sa ni-l exercitam fiecare. Dar nu putem sa nu constatam ca religiile au dreptate: nu pasii inapoi, scuipatul in san sau amuletele ne feresc de rele, ci noi ne putem feri. De exemplu, superstitia spune ca daca “iti iese un preot in cale iti merge rau”. Sa fim seriosi, daca iti iese in cale doctorul te imbolnavesti, sau daca e frizerul iti cade parul, ori daca te intalnesti cu mecanicul se strica masina? Si, atentie, ce spune Biserica: “Celor buni si daca se intalnesc cu Satana le merge bine; celor rai, si daca se intalnesc cu Dumnezeu, tot rau le merge”. Par simple cuvinte, dar sunt pline de miez: romanul ar trebui sa invete sa fie mai bun, sa mai faca si fapte bune, sa aiba mai multa dragoste pentru semeni. Stiu… veti spune ca traim vremuri grele, ca oamenii se gandesc la propriile necazuri… Stop! Asta este: ne gandim mult prea mult numai la noi !

Sa revenim…

…Alaturarea superstitiei de religie isi are radacinile in faptul ca, prin traditie orala, se transmitea pe vremuri, totul: credinta si superstitiile, obiceiurile si invatatura. La acestea se adaugau observatiile facute de cei batrani si uite-asa, toate acestea strabateau veacurile. Toate sunt o mostenire din batrani, de care greu vom scapa, caci mijloacele de comunicare din zilele noastre au incetat sa mai fie doar “orale”, ele fiind scrise, audio-video si de internet nici nu mai spunem… Daca pe timpuri, la vreme de restriste, ca seceta de exemplu, isi dadeau mana religia (preotul citea pentru ploaie), superstitia (la sate se jucau paparudele) si observatia (din batrani se spune ca “daca umbla porcul cu paiul in rat e semn ca va ploua”), astazi lucrurile s-au schimbat. Si, probabil se vor schimba si mai mult…
Secolul XXI – religios? Poate. Dar nici de superstitii nu vom scapa…

Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro
www.radubotez.ro
www.psychic-parapsychologist.com