Terapia „cuvântului magic”

Exista cuvinte care zidesc, care prin simpla rostire aduc bucurie, manifesta recunostinta, insenineaza sufletul. Mult prea des uitam sa rostim unul sau altul dintre aceste cuvinte; mult prea des uitam binecuvantarile primite: soare, aer, dragoste, prietenie, ca si cum ar fi firesc sa le avem. Uneori uitam sa ne exprimam aprecierea si aprobarea pentru unele gesturi, fapte sau cuvinte deosebite, aducatoare de bucurie, de paine, de iubire sau de apa. De multe ori, chiar in sanul familiei, uitam sa ne exprimam recunostinta pentru lucruri mici sau mari care ne-au incalzit sufletul si ne-au inseninat viata. Cu atat mai mult uitam sa ne exprimam recunostinta pentru cei ce ne ajuta in afara casei noastre; celui care ne ofera locul in autobuz, celui de la care cumparam ceva, celui pe care l-am impins fara sa vrem si multor altora.
„Cuvantul-magic” care ar trebui sa fie folosit mai des este „Multumesc”. De cate ori il uitam, ne vaduvim zestrea energetica, de cate ori il rostim, ne incarcam cu energie pozitiva. Acest cuvant este o „punte” intre noi si oamenii carora il adresam; de cele mai multe ori (sper!), pe acesta punte va pasi triumfator, binevoitor, insorit si incurajator – un zambet.

Uneori el este insotit si de alte „cuvinte-magice”: „cu placere” sau „nu ai pentru ce” – semn ca recunostinta pe care ai aratat-o prin multumirile tale a primit aprecierea celuilalt si ca, intr-adevar i-a facut placere sa poata fi de folos sau ca el considera ca nu a facut un lucru atat de deosebit servindu-te sau ajutandu-te. Toate acestea creeaza o legatura emotionala pozitiva si incarca energetic. Pe cel ce multumeste, dar si pe celalalt. Aerul devine mai pur, soarele straluceste mai puternic, omul devine mai senin. Iata, terapia „cuvantului-magic” si-a facut efectul. Si daca la nivel atat de elementar se pot obtine efecte benefice, ganditi-va ce-ar fi daca n-am mai uita sa multumim si Tatalui Ceresc pentru ca ne-a dat viata si lumina, aer si flori. In vietile fiecaruia dintre noi sunt multe prilejuri de a multumi si multe binecuvantari; cautati-le, gasiti-le si multumiti pentru ele. Ce-ar fi sa cautam cat mai multe „cuvinte-magice” si sa le folosim cat mai des? Incepeti lista dvs. cu „multumesc”, „cu placere” si „te rog”.

Daca veti face aceasta, va multumesc, la randul meu…


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro