Cunoscute la noi in tara si inainte de 1989, dar intr-o masura mai mica, dupa aceasta data Artele Martiale au patruns puternic la noi, au devenit foarte cunoscute si intens practicate. Vom vorbi aici, doar despre latura terapeutica a acestor stravechi practici chinezesti, si anume, despre cele mai cunoscute la noi si mult apreciate de cei suferinzi si nu numai de ei. Unele dintre ele sunt discipline terapeutice de prevenire, altele de echilibrare, dar si practici terapeutice numai pentru anumite afectiuni.
Dintre acestea, masajul Yumeiko, este ceea ce se cheama terapia de indreptare a coxalelor prin masaj si presopunctura, mult apreciata in special de persoanele in varsta, mult mai expuse unor astfel de afectiuni.

De asemenea, Qigong, practica chinezeasca denumita „stiinta vietii”, este o terapie care lucreaza pentru destinderea corpului, luminarea sufletului si spiritului; pentru reglarea respiratiei si Qi-ului, dar si pentru reglarea pozitiei corpului si a miscarilor sale. („Qi”-ul, din grecescul „pneuma” sau latinescul „anima”, are trei aspecte principale: suflu, energie si vitalitate. „Gong”-ul ar putea fi tradus prin: munca, metoda, exercitiu, rezultat). O alta disciplina terapeutica este – Taijiquan – care in 1988 a fost declarata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cea mai buna metoda profilactica si de mentinere a sanatatii. Cele mai rapide rezultate se obtin prin aceasta metoda, in afectiunile sistemului osos, muscular si respirator.

Ramura a Artelor Martiale – Karate Do – este si o metoda de mentinere a sanatatii fizice si psihice, lucrand asupra acestora pentru a se obtine echilibrul intre fizic, psihic si spiritual. Kinetoterapia orientala folosita in Reiki, se adreseaza educatiei fizice si sanatatii, pentru recuperare, refacere si un stil de viata sanatos, pe care traditia Artelor Martiale l-a promovat intotdeauna. Bu Jutsu Ido sunt forme de terapie ale scolii Takeda, care aplica tehnici similare cu cele martiale dar, aplicate in sensul controlului si restabilirii bolnavului. Goshin Taiso contine tehnici de relaxare, meditatie tip Zen, respiratie corecta si completa; de asemenea, se practica pentru deblocaje articulare. Ar mai fi Shiatsu – acupunctura fara ace, care vizeaza afectiunile articulare si de coloana; Koho-Shiatsu, o terapie manuala traditionala, lucrand asupra muschilor, ligamentelor, sistemului nervos si a celui limfatic, avand rezultate in afectiuni psiho-somatice dar si un scop de prevenire a acestor afectiuni. In fine, Koho Goshin Taiso, care lucreaza pentru echilibrarea interna si sanatatea organelor interne si a respiratiei.

Artele martiale au drept scop protejarea individului de orice agresiuni, prin calm si intelepciune. Si, ce sunt bolile, decat o agresiune asupra corpului uman? Aceasta agresiune se traduce prin dezechilibre, de care ne putem proteja prin practicarea Artelor Martiale. Tehnicile de respiratie si formele de reechilibrare energetica sunt necesare tuturor, nu numai celor suferinzi. Nu trebuie sa fim bolnavi pentru a practica Arte Martiale, dimpotriva, este bine sa le practicam tocmai pentru puterea lor terapeutica si – mai ales – profilactica.

ARTELE MARTIALE – O HOMEOPATIE A VIOLENTEI

Artele martiale, sunt un univers pasionant si plin de mistere, ele fiind o lume deschisa si totodata tainica, ferita de intelesul celor neinitiati, lume care odata cu fiecare treapta sau nivel atins, poate sa ne descopere realitati si intelesuri surprinzatoare, care transced sensul strict „razboinic” al artelor martiale, ducandu-ne cu gandul catre esenta originara a energiei si implicit a fiintei umane.
In acest sens artele martiale devin o cale (do) adevarata de lupta a fiecarei fiinte umane, in depasirea limitelor existentei sale si in castigarea adevaratei „batalii” a vietii si anume cea a sinelui cu sine insusi.
De aceea, in artele martiale corpul si spiritul nu sunt considerate niciodata ca fiind separate, ci privite ca doua elemente de nedespartit in desavarsirea caii-do.
Scopul artelor martiale este acela de a educa fizicul si spiritul facand fiinta umana sa atinga acea treapta a armoniei depline atat cu sine insusi cat si cu universul inconjurator.
Acest deziderat al artelor martiale nu poate fi atins decat printr-o pregatire temeinica, continua si sub indrumarea unui maestru, dar mai ales printr-o disciplina exemplara.

Respectarea unei etichete atat in sala de antrenament (dojo), in viata de zi cu zi si in societate dar mai ales respectarea unor reguli (care amintesc de codul „Bushido” al samurailor) bazate pe respectul de sine, pentru cei din jur si fata de inaintasi, fac din artele martiale una dintre cele mai moderne si mai eficiente metode de educare si formare a caracterelor nobile de care societatea noastra are atata nevoie!
Spun asta, deoarece in aceasta societate ultratehnologizata in care traim, din nefericire educatia risca sa fie facuta in cea mai mare parte de catre televizor (si alte mijloace mass media). Cum este facuta ea si care sunt rezultatele, putem vedea cu ochiul liber privind in jurul nostru, mai ales (cu durere…) la generatiile de tineri care vin din urma.
Rodul acestei educatii: cresterea infractionalitatii, lipsa bunului simt, lipsa compasiunii fata de semeni, incercarea de transformare in ceva desuet si rusinos a credintei in Dumnezeu odata cu formarea si dezvoltarea unui cult al viciului si prezentarea lui ca pe o normalitate si totodata o necesitate (aproape vitala) fiziologica, etc.
Si daca tot am devenit o societate de consum, din pacate nici artele martiale nu au scapat de aceasta campanie de „educare” a fiintei umane…ele fiind prezentate ca fiind similare cu violenta, cu lupta, cu intrecerea, iar salile de sport si de spectacole au devenit adevarate campuri de batalie. Sa nu mai vorbim de filmele cotidiene care au devenit din ce in ce mai comerciale fiind pline de violenta, filme in care deseori toate personajele practica si folosesc in cele mai imorale scene, tehnici din artele martiale.

Ceea ce nu i s-a spus niciodata publicului larg consumator de mass media, este faptul ca in artele martiale dovada supraomului nu o da luptatorul fioros si invincibil prezentat in filmele si in intrecerile sportive „la moda”, ci acela care va reusi sa gaseasca sentimentul armoniei si plenitudinii interioare invingandu-se pe sine insusi.
Arta martiala este arta pacii, iar arta pacii este cea mai grea: trebuie sa castigi fara sa te bati !!!

Sensei Gruia Docan – 4 dan kyokushin karate
www.budogymclub.ro
&
Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro
www.radubotez.ro
www.psychic-parapsychologist.com