Cine nu stie ca daca gasesti un trifoi cu 4 foi, vei avea noroc “cu carul” ? Iar daca vei gasi unul cu 5 foi, e clar ca te-ai nascut sub o stea norocoasa ! Dar superstitiile legate de plante contin o paleta mult mai ampla dintre acestea care, fie aduc noroc, fie aduc ghinion, fie sunt socotite (pe drept sau nu) a fi tamaduitoare, fie servesc la farmece si vraji. Ne vom ocupa acum de aceste plante benefice sau malefice si superstitiile legate de ele.

“Sorcova” superstitioasa

Pe vremuri, la sosea, se faceau asa-zisele “batai cu flori”, prilej de veselie, ocheade intre tineri, care faceau deliciul celor mai in varsta ; toate acestea erau facute in ideea superstitioasa ca florile cu care erai “lovit” poarta noroc. Si obiceiul sorcovei, care initial era facuta din flori nemuritoare, zisele imortele, inlocuite acum cu inesteticele flori de hartie, era bazat pe aceeasi superstitie a norocului. Dar intre plante si flori exista numeroase aducatoare de noroc, cum ar fi : iedera, despre care se spune ca aduce noroc casei pe care se catara ; iasomia aduce noroc si bani ; pernele din flori de camp se spune ca dau somn bun si alunga visele rele ; in case se arde lemn de santal pentru prosperitate ; iubitii presara petale de trandafir in calea celor dragi pentru a atrage armonia si contra stresului.
Ce sa mai spunem despre busuioc, atat de folositor si in bucatarie ; sfintit la biserica, el aduce noroc daca e pus la icoana, dar si daca fetele il pun in san si baietii la cingatoare, efectul este tot benefic; pus sub perna in anumite nopti, iti poate arata ursitul in vis ; usturoiul, stie oricine ! fereste de vampiri si de strigoi ; galbenelele sunt plante de leac, inca inainte de a fi folosite in cosmetica ; brandusa atrage devotamentul, dragostea si prietenia, semintele de mac sunt bune impotriva deochiului. Pana si scaietele este superstitios : daca tunzi puful florii de scaiete si o pui la streasina seara, cat creste puful peste noapte, atata noroc aduce casei. Mai sunt flori cu noroc : trandafirul, garoafele, crinul, vascul, liliacul si floarea de nu-ma-uita.

Plante “malefice”

Daca mai sus aveti o sorcova de plante norocoase, mai jos vom vorbi de cele nenorocoase. Se spune ca nu este bine sa tii in casa ficusul si diffenbachia, fiindca aduc ghinion ; tot asa nu e bine sa tii cactusi, ca impung norocul cu tepii lor si acesta fuge din casa. Despre matraguna se spune ca este buna pentru vraji, daca radacina de matraguna este pisata pe Luna Noua. Alte flori care aduc ghinion : tuberoza, ciclama, digitala, plantele verzi cu foi alungite sau cele otravitoare ( la acestea din urma, cred si eu !) . Daca ai in casa o planta numita “telefon” ( scindapsus ) atunci, se spune, ca ti-ai adus singur saracia in casa.

Superstitii de sarbatori

De anul nou vascul este la mare cinste ; se spune ca trebuie sa te saruti cu cei dragi ca sa fiti tot timpul impreuna ; ceapa este folosita la sate, ca prezicator meteo, taiata in 12 parti si sarata, se lasa pana a doua zi si, cat de plina de apa este fiecare dintre cele 12 parti, atata ploaie va cadea in luna respectiva. De Craciun rolul principal il joaca bradul vesnic verde, care aminteste de primavara care, iata, se apropie ; cine n-are brad de Craciun se spune ca n-are noroc tot anul. La fel, daca vrei sa fii sanatos tot anul, mananca un mar in ziua de Craciun. De Sf. Ilie daca visezi canepa verde vei lua barbat tanar si bogat, canepa uscata in vis prezice un sot batran si sarac ; tot atunci se culeg plante de leac, farmece si vraji. De Sf. Maria Mare se culeg ultimele plante tamaduitoare si cele pentru vraji. Se spune ca daca trandafirii infloresc de Sf.Maria Mare – toamna va fi lunga. In vechime, la nunta, ginerele trebuia sa poarte la piept flori de navalnic, zise si odolean sau valeriana, pentru a inlatura vrajile facute de fetele pe care acesta le refuzase. Mai era un obicei : buchete de navalnic (valeriana) sa fie legate langa tocul usii, ca protector fata de vraji si farmece.

Superstitie sau adevar ?

Se spune ca anumite plante, apara alte plante de daunatori : levantica tine la distanta fluturii de varza, dar si gandacul de Colorado din culturile de cartofi ; “limba-mielului” distruge daunatorii rosiilor ; muscata pletoasa indeparteaza buburuzele japoneze, iar salvia alunga musculitele de morcovi si insectele de varza. Sa fie adevar sau superstitie ? Cine stie…

*Citeste si “Duminica Floriilor” – click aici

*Material oferit de Revista Superstitiilor – www.superstitii.ro – Partener OnLine