ISLANDA – tara cea mai superstitioasa

Islanda este o tara insulara din Europa de Nord, cu o populatie de numai 313.000 de locuitori, cu o suprafata de 103.000 km patrati, cu capitala la Reykjavik. Este o tara cu o bogata activitate tectonica, cu multi vulcani si ghetari mai mari sau mai mici, zguduita des de cutremure si inconjurata de fiorduri, ca o dantelarie naturala; gheizerele si apele geotermale fac deliciul turistilor, caci Islanda atrage anual un numar de turisti egal cu populatia tarii. Este de mentionat ca locuitorii sai nu prea cunosc saracia si sunt un popor civilizat si bland. Islanda se mandreste cu primul parlament din lume, infiintat in anul 930; iar ca o ciudatenie, in aceasta tara nu exista cai ferate. Ar mai fi multe de spus despre aceasta mica tara, dar ne oprim aici, ca sa intram in subiect.

Islandezii considera ca elfii, supranumiti poporul “ascuns”, sunt o populatie conlocuitoare, care vietuieste in stanci, pietre sau ape. Ei spun ca nu ii vedem deoarece – desi locuiesc impreuna cu ei – insa, in alta dimensiune. Superstitiile merg mai departe si afirma realitatea unor altor popoare: troli, pitici etc. care ar trai in acele locuri, de asemenea, in dimensiuni diferite.
Legenda spune ca la un moment dat, Dumnezeu i-a vizitat pe Adam si Eva. Acestia I-au aratat gospodaria si copiii; Dumnezeu a intrebat daca mai au si alti copii, iar Eva – care mai avea copii, dar nu ii aratase pentru ca nu avusese timp sa-i spele si i-a fost rusine sa-i arate murdari lui Dumnezeu – a zis ca “nu”. Atunci Dumnezeu s-a maniat, caci El stia ca mai sunt si alti copii, si le-a spus: “Ce omul ascunde de Dumnezeu, Dumnezeu va ascunde de om”. Din acesti copii ascunsi a luat nastere poporul elfilor, “poporul ascuns”.
Se spun povesti frumoase despre ei, insa, cele mai numeroase se refera la locuintele elfilor, pe care nu e bine sa le atingi sau sa le strici.

Este cunoscuta povestea unor antreprenori care n-au tinut cont de aceste credinte-superstitii, au vrut sa croiasca sosele prin locuri ocolite de sute ani de catre locuitori, deoarece acestia socoteau ca acolo locuiesc elfii; dar treaba n-a mers! Cele mai bune utilaje se stricau, muncitorii se imbolnaveau, iar lucrul nu inainta deloc. Antreprenorii au recurs la ajutorul unui clarvazator, care a luat legatura cu elfii; acestia au inteles situatia si au promis ca-i vor lasa sa-si construiasca soseaua, daca timp de cinci zile nu se va lucra pe santier, ca sa aiba timp sa… se mute! Asa s-a si intamplat; cinci zile nu s-a lucrat, iar cand lucrul s-a reluat, treaba a mers “ca unsa”. Elfii se tinusera de cuvant! Este de mentionat ca aceasta intamplare nu este singulara, iar credinta in existenta elfilor face ca si inginerii cei mai sceptici sa ocoleasca in lucrarile lor, locurile in care superstitia populara spune clar ca isi au locuintele elfii. Aceasta credinta unanima in elfi, ca fiind natiune conlocuitoare, face din Islanda tara cea mai superstitioasa.

Alte “populatii” islandeze

Daca in orasul-port Hafnarfjordur, elfii nu numai ca sunt recunoscuti in calitate de cetateni, dar se bucura si de drepturi civile in acest oras, exista in superstitia nationala si alte “populatii” conlocuitoare. Sondajele arata ca in ciuda obsesiei lor pentru tehnologiile moderne, islandezii cred cu tarie si in existenta trolilor. Superstitia spune ca diversele forme stranii de lava, intalnite la aproape tot pasul, nu sunt altceva decat trolii transformati in piatra, deoarece au iesit la suprafata in timpul zilei. Alta populatie islandeza o regasim in credinta-superstitie care vorbeste despre piticii (Dwarfes) extrem de priceputi in mesterirea obiectelor magice si care traiesc in stanci, in gauri in pamant sau in scorburile copacilor. Ei lucreaza aceste obiecte pentru zeii nordici, iar intre acestia, doi sunt celebri: Brokkur si Sindri, care au facut ciocanul lui Thor si inelul lui Odin.

Alte superstitii islandeze

Pe langa aceste superstitii impartasite de numerosi islandezi, exista si altele, prilejuite de diferite momente de viata. Se spune ca:
Daca primul vitel nascut iarna este de culoare alba, iarna va fi grea.
Daca cineva arunca un soarece mort, din directia in care a fost aruncat se va starni un vant puternic, ca o vijelie.
Daca vacile ling coaja copacilor, sigur – spun islandezii – ne putem astepta la vreme rea, cu ploaie.
La sfarsitul iernii, nu e bine sa tricotezi in pragul usii, deoarece asta cheama iarna inapoi.
Daca iti cade cutitul in mare in timp ce cureti pestele, pescuitul va fi bogat; daca acesta cade pe pamant, asteapta-te la pescuit sarac.
Daca un bolnav stranuta de trei ori duminica, inseamna ca se va insanatosi in curand.
Daca versi paharul sau un vas plin, inseamna ca in curand iti intra un om beat in casa.
Daca ploua cand te muti, inseamna ca te vei imbogati.
Daca vezi noua vaci pe aceeasi parte a grajdului si un taur gri langa usa, sigur ti se va implini o dorinta.

Cand va duceti in Islanda, neaparat cautati grajdul acela cu noua vaci si-un taur gri. Daca dorinta cea mai arzatoare vi se implineste, atunci superstitiile se verifica…

*Citeste si superstitiile altor tari aici

*Material oferit de Revista Superstitiilor www.superstitii.ro – Partener OnLine