Superstitiile nu „iarta” pe nimeni. Tanar sau batran, bogat sau sarac, noi, toti avem 1-2 superstitii, indiferent daca ne dam seama de asta sau nu. Uneori superstitia ne-a intrat in obicei si nici n-o mai bagam in seama, alteori avem grija sa nu facem un anumit lucru, de exemplu, sa nu calcam pe un capac de canal, pe motiv ca asta ar aduce ghinion. Vom vorbi mai jos despre cateva superstitii ale bogatilor si afaceristilor de la noi, atatea cate le-am aflat ; pentru ca, de cele mai multe ori, tot din superstitie, acestia se feresc sa le faca publice.

Superstitii comune

Multi dintre cei bogati au superstitia lui 13, cu toate cele ce deriva din ea : nu semneaza contracte pe data de 13, nu pun 13 tacamuri la mesele lor etc. Exista la ei superstitia de a nu da de pomana in ziua de luni, iar multi bogatasi sunt zgarciti din superstitia ca daca dau – vor mai da si astfel bogatia lor va scadea. De multe ori, superstitia se naste din zgarcenie, ca cea care spune ca nu e bine sa faci plinul masinilor, ca daca e frig, se contracta rezervorul si crapa, sau daca e prea cald, se dilata si poate exploda ! Nu ca ar fi mare paguba, ca masini au cate 2 – 3. Tot despre masini, se zice ca aduce noroc sa cumperi o masina in ziua de 30 a lunii ; sau despre norocul pe care-l prevesteste daca-i iesi in cale cu o galeata plina ; sau despre banii pe care-i ia sau ii da bogatul cand il mananca palma, stanga sau dreapta, dupa caz. Unii dintre bogati stiu ca aduce noroc sa pui o moneda la temelia unei case noi, sau ( cum ei colectioneaza tablouri de pictori celebri pentru a-si proteja banii prin investitii in obiecte de arta ) multi au superstitia ca un tablou care cade din senin, prevesteste ghinion, boala grea, moartea unui prieten sau a unei rude. Dar iata un caz uimitor care poate sa exemplifice puterea superstitiei : exista la Babadag un mormant celebru printre musulmani ; este cel al lui Koyun Baba, zis „Tatal oilor”, care ar fi salvat orasul de la o inundatie, astupand revarsarea cu lana oilor sale. Se spune ca un bogatas ar fi ingropat sub acest mormant o mare cantitate de bani de aur, pentru a cere ajutorul lui Koyun Baba. Acum, nu se stie ce ajutor astepta bogatasul, dar este mai mult decat evident ca superstitia functioneaza si la bogatasi, din moment ce el credea ca ingropand bani acolo, va fi ajutat.

Superstitii personalizate

Recent, presa sportiva, si nu numai, scria despre bogatul Becali si despre una dintre superstitiile sale : el nu vrea sa urmareasca meciurile echipei sale, alaturi de omologii sai. Nu se stie cum se poate motiva o astfel de superstitie, dar este cert ca ea exista. Cu mult timp in urmă, echipa Steaua, pe care o patroneaza, a avut un meci important la Munchen, iar Becali a dorit ca jucatorii sai sa poarte pe piept, imprimata pe tricouri, cate o cruce ! Dar UEFA s-a opus, precizand ca – poate – doar pe spatele tricourilor. Si nu intereseaza neaparat asta, ci faptul ca a pune „semne” pe tricouri, in speranta ca acesta va purta noroc echipei, este o superstitie, fara doar si poate. De altfel, exista superstitia ca stelistilor le poarta noroc culoarea galbena si asta, pentru ca de cate ori au jucat in echipament galben, atunci cand au trebuit sa schimbe obisnuitul echipament rosu-albastru, au avut scoruri bune sau multumitoare. De asemenea, se cunoaste pasiunea lui Becali pentru jocurile de noroc ; de curand a declarat ca nu mai joaca decat tabinet. Nu stim daca are superstitiile jucatorilor, care spun ca : daca iti cade o carte din mana, daca iei cartile cu mana stanga sau daca fluieri in timp ce joci, iti fuge norocul, nu stim. Dar ii recomandam calduros, cand joaca tabinet, sa stea pe o batista asternuta pe scaun sau sa poarte la el o moneda gaurita si sigur va avea noroc la joc ; sunt superstitii sigure si verificate de multe generatii de jucatori pasionati ; serios. Nu stim nici cum se impaca credinta lui, marturisita adesea, cu superstitiile ; probabil ca are convingerea ca binefacerile ( numeroase, de altfel ) pe care le face, vor „sterge” necuviosia de a avea superstitii si de a practica jocuri de noroc. Aristotel spunea ca „ei ( bogatasii ) cred ca bogatia te scuteste de a fi virtuos” si nu este vorba de credinta in sine ( caci Becali, se stie, este credincios ) ci, este vorba despre virtutile pe care ei le reclama la ceilalti !

„Superstitii inteligente”

Se cunoaste superstitia care spune ca daca spargi un pahar, o farfurie sau altceva „s-a spart ghinionul”. Ei bine, aceasta superstitie a imbogatit un om destept. Este vorba despre un roman de-al nostru, pe numele sau Lucian Marinescu ; candva, fiind suparat din cine-stie-ce motiv si neatent, a spart un pahar. S-a oprit, a zambit si a zis in sinea lui „s-a spart ghinionul” si atunci… i s-a aprins beculetul IDEII ! Ea consta in fabricarea obiectelor care pot fi sparte pentru a alunga ghinionul ! Inscriptionate – probabil – cu „de spart ghinionul” si fabricate manual la Bistrita, paharele care „alunga ghinionul” au ajuns pana la Bruxelles, la un targ de inventica si i-au adus beneficii insemnate autorului ideii, pe care, de altfel, Lucian Marinescu a si protejat-o printr-un brevet inregistrat la OSIM. Daca vom mai spune ca pentru viitor, ingeniosul afacerist vrea sa infiinteze o fundatie „de spart ghinionul”, sa faca petreceri „de spart ghinionul” si altele de acest fel, vedem ca exista si „superstitii inteligente” care pot aduce bani !

*Material oferit de Revista Superstitiilor – www.superstitii.ro – Partener OnLine