Fragment din cartea „Află ce ai fost într-o viaţă anterioară”
autor: Radu Botez – parapsiholog

Prin reîncarnare, se înţelege renaşterea continuă a sufletului sub diferite forme ale existenţei: întru­pări umane, animale sau chiar vegetale.
Credinţa în reîncarnare este fundamentală în hindu­ism şi budism; eternul ciclu al reîncarnărilor este privit mai mult ca un drum al suferinţei, deoarece sufletul trebuie să traverseze încă o dată o existenţă lumească înainte de a-şi găsi cândva liniştea în nonexistenţă.
Autorul

Dalai Lama: Despre reîncarnare

Dalai Lama a fost întrebat în cadrul uneia din conver­saţiile cu Rajiv Mehrotra, autorul volumului „Dalai Lama: Despre fericire, viaţă şi multe altele”:
„Sfinţia Voastră, fiind adeptul metodei ştiinţifice, al analizei logice şi al raţionalităţii, cum reuşiţi să găsiţi nu­mitorul comun cu faptul că sunteţi o reîncarnare?”
Într-o lungă consideraţiune, pe parcursul a câtorva pagini, Dalai Lama dă câteva lămuriri despre reîncarnare şi karmă. Între altele, spune că sunt multe interpretări ale reîncarnării, considerând, din punctul său de vedere, că aceasta înseamnă să te naşti în mod deliberat cu scopul de a reuşi ceea ce ţi-ai propus în viaţa anterioară sau de a finaliza munca cuiva începută într-o viaţă anterioară. După afirmaţia că budismul este deschis investigării şti­inţifice, Dalai Lama a fost întrebat de ce mai supravieţu­ieşte credinţa în reîncarnare (de altfel, există numeroase persoane care îşi pun această întrebare). În răspunsul său, Dalai Lama afirmă că, dacă ştiinţa presupune – pe bună dreptate – investigarea a ceva ce poate fi măsurat sau calculat, conceptul despre „mental” sau despre “sine” nu poate fi măsurat. Din punct de vedere budist, ştiinţa este în acest domeniu limitată; mintea şi conştiinţa se află în afara domeniului ştiinţific actual. Deoarece astăzi există numeroase experimente legate de creier, poate că aces­tea vor duce la lărgirea domeniului, a adăugat Sfinţia Sa. În altă ordine de idei, unii cred că, prin controlul nașterilor, refuzăm unui număr mare entități renaşterea într-o formă umană, din cauza resurselor finite care nu pot susţine un număr infinit de persoane. Sfinţia Sa îl citează pe Gandhi, care spune că „este suficient pentru nevoile tuturor, dar nu este suficient pentru lăcomia tuturor”, iar această afir­maţie, spune el, echilibrează conceptul karmic referitor la reîncarnare. La întrebarea dacă ar fi dispus să nu mai crea­dă în reîncarnare dacă ar exista dovezi, Sfinţia Sa a răs­puns tranşant „Da”; din punct de vedere budist, dacă un experiment ştiinţific sau o investigaţie ar demonstra un lucru fără nicio urmă de îndoială, cu o exactitate de sută la sută, atunci ar trebui să acceptăm acel lucru.
Dar va exista întotdeauna un element de mister.

Fragment din cartea „Află ce ai fost într-o viaţă anterioară”
autor: Radu Botez – parapsiholog
(www.parapsiholog.ro)