(in premiera nationala)

Semnalam cititorilor nostri noutatea absoluta, volumul intitulat “Intre psihologie si parapsihologie” (editie de colectie), ai carei autori, parapsihologul Radu Botez si Mihaela Theodora Popescu, au pus in pagina, cu talent si daruire o multitudine de informatii privind elemente de psihologie si parapsihologie, stranse din indelungata lor experienta in aceste domenii.

Pentru a intelege relatia dintre psihologie si parapsihologie, este util sa privim putin in urma, in “istoria” acestora. Ceea ce numim astazi, in lumea moderna, ca fiind parapsihologia, ar putea fi considerata un fel de off-shoot sau o extindere din psihologie, ceea ce nu a fost dintotdeuna considerat astfel. Cu peste un secol in urma, delimitarea intre psihologie si ceea ce se numea pe atunci “cercetare psihica” –  astazi “parapsihologie” – aceasta delimitare a fost mult mai putin clara, distincta.

Psihologia experimentala a inceput cu fondarea de catre Wilhelm Wundt, a unui “laborator de psihologie” la Leipzig in 1879. Atat in SUA, cat si in Europa, psihologia experimentala timpurie a operat cu o viziune asupra lumii stiintifice in care natura a fost inteleasa prin observare si prin descoperirea legilor mecaniciste. Totusi, in Marea Britanie, un grup de cercetatori considera ca acest model minimaliza in mod gresit rolul Spiritului in natura. Frederic Myers, Henry Sidwick si Edmund Gurney au fost figuri proeminente si respectabile de academicieni, care au incercat sa aplice metode stiintifice pentru a studia o mare varietate de fenomene mentale. Spre exemplu, au studiat supravietuirea personalitatii umane dupa moarte (reincarnarea?) si fenomenele paranormale asociate cu hipnoza si spiritismul, inclusiv manifestarile “ciudate” in timpul sedintelor spiritiste. Aceste fenomene sunt in prezent asociate cu parapsihologia, dar multi cercetatori considera si astazi ca ele au un loc de drept in psihologie. Cu toate acestea, dar si din cauza popularitatii in crestere a spiritismului si a numarului mare de sarlatani, o mare parte a lumii stiintifice a considerat ca trebuie sa se distanteze de cercetarile psihice, de parapsihologie. Prin urmare, psihologia si aceste cercetari s-au separat. Dar psihologia poarta inca amprenta originilor sale comune cu cercetarile parapsihologice*. Mai multi cercetatori au demonstrat convingator influenta cercetarilor parapsihologice in dezvoltarea conceptelor psihologiei; Pierre Janet si Alfred Binet au fost interesati de patologia medium-ului si aceasta a dus la dezvoltarea unor concepte in psihologia anormalului si in psihiatrie; Ellen Berger (1970) in lucrarea sa “Descoperirea inconstientului” a sustinut ca interesul pentru fenomenele PSI, ca spiritismul de exemplu, au influentat pozitiv dezvoltarea ideilor in psihologie.

Cum interactioneaza cele doua discipline in zilele noastre?

Am putea spune ca s-a instalat un fel de “armistitiu” incomod. In SUA, parapsihologia este rareori prezenta la catedrele universitare de psihologie si, acest lucru poate fi o parte a mostenirii lui J.B.Rhine – in general, considerat ca fondator al parapsihologiei experimentale – al carui Laborator de Parapsihologie a facut parte initial din Universitatea Duke din Durham, NC. Apoi, Rhine a strans fonduri pentru a-si face laboratorul sa fie independent de Universitatea Duke si, legaturile  parapsihologiei cu Universitatea respectiva s-au rupt. Rhine si-a continuat activitatea parapsihologica, creand Fundatia pentru Cercetarea Naturii Umane, dar asta a reprezentat o retragere din politica sa si a mentorului sau, William McDougall, de a pastra parapsihologia in cadrul universitatilor americane. Apoi, in SUA, parapsihologia a capatat tendinta de a se desparti in laboratoare independente.

Pe continentul european, in Marea Britanie, parapsihologia a gasit “gazduire” in departamentele universitare de psihologie, cea mai cunoscuta fiind Universitatea din Edinburgh, in jurul careia a crescut un valoros grup de cercetatori, cunoscut sub numele de Unitatea de Parapsihologie Koestler. Multi ani, au fost efectuate aici cercetari parapsihologice, iar sub indrumarea dr. John Beloff, studentii au sustinut teze de doctorat in parapsihologie. Zeci de studenti au devenit doctori in parapsihologie si, adesea, ei se ocupa de teme care leaga psihologia si parapsihologia intre ele**. Multe teze de doctorat ofera o imagine a modului in care psihologia si parapsihologia se pot suprapune: de la perceptia subliminala la perceptia extrasenzoriala, de la caracteristicile psihologice la fenomenologia out-of-body (fenomenele extra-corporale). Insa continua sa existe controverse asupra aspectului parapsihologiei, care se concentreaza pe explicatii paranormale ale experientelor oamenilor, care sunt – aparent – de natura psihica.

Indiferent de natura lor, fenomenele PSI exista, sondajele aratand ca un mare numar de oameni raporteaza astfel de experiente paranormale. Acest fapt sugereaza ca atat psihologia, cat si parapsihologia, au in perspectiva o munca interesanta si fructuoasa in scopul de a intelege aceste experiente. Viitorul arata necesitatea unui mare volum de munca pentru elaborarea fenomenologiei, cauzei si consecintelor acestor fenomene parapsihologice, iar psihologii acorda in prezent o atentie serioasa acestui subiect neglijat mult timp. Se pare ca psihologia si parapsihologia se vor intoarce la lucrul in comun, iar caile viitoare ale acestor doua domenii  vor fi – o data mai mult – convergente.

Coperta volumului “Intre psihologie si parapsihologie” ilustreaza calea comuna pe care psihologia si parapsihologia va trebui sa o urmeze in viitor, ca urmare fireasca a radacinilor lor comune. Mai mult decat atat, autorii – parapsihologul Radu Botez si Mihaela Theodora Popescu – au tinut sa scoata impreuna acest volum, tocmai pentru a sublinia aceste “radacini” comune. Este un volum vioi, alert, scris cu pricepere si continand un bogat bagaj informational, ilustrat cu numeroase exemplificari si – acolo unde este cazul – oferind sfaturi si metode de actiune. Bine structurat, volumul se ocupa in egala masura de psihologie si de parapsihologie, aducand cititorului unele dintre cele mai interesante experiente in aceste domenii. Volumul “Intre psihologie si parapsihologie” va fi pentru cititorii sai o lectura placuta si instructiva.

*Cu titlu informativ: o teorie interesanta este probabilitatea ca fenomenele PSI sa fi fost poate un al treilea sistem de semnalizare – pe langa graiul articulat si gesturi. Potrivit unor cercetatori si oameni de stiinta care sustin ipoteza biotehnologica paleoastronautica, pentru stramosii nostri astronauti care, se pare, ne-au implantat inteligenta superioara si creativitatea artistica, acest al treilea sistem de semnalizare ar fi putut constitui sistemul de baza.

**Infiintat in 1967, Departamentul de Psihologie si Parapsihologie al Andhra University din India, este singurul de acest fel, creat inca din primii ani de formare, care a prevazut o “nisa” cu accent distinctiv pe studiul Parapsihologiei si a Psihologiei somnului si viselor.

Simplu si pe inteles…
Este un volum incantator, al carui singur „pacat” ar putea fi faptul ca multi vor crede ca este un fel de manual despre subiectele continute in titlu: psihologie, parapsihologie, fara sa realizeze ca in aceasta carte este vorba despre noi, despre viata noastra, despre evenimente care ne influenteaza si despre modul cum reactionam noi la cele ce se petrec in jurul nostru. Se explica simplu fenomenul paranormal si se analizeaza pe intelesul tuturor fenomenele parapsihologice. Desigur, pentru a putea face toate acestea este nevoie sa avem notiuni elementare de psihologie, pe care le puteti gasi in prima parte a volumului „Intre psihologie si parapsihologie”.

Inedit
Unul dintre elementele de inedit ale acestei carti este, fara indoiala, Cursul de parapsihologie, un curs teoretic de initiere in acest domeniu. Nu este vorba despre a invata, ci, mai curand, despre a va informa asupra elementelor de parapsihologie si cum, dupa stirea noastra, nu a mai aparut un astfel de curs, capitolul respectiv poate fi socotit un indreptar valoros pentru cititor. Va ofera aceste informatii volumul „Intre psihologie si parapsihologie”.

Sa nu-i uitam pe cei mici…
Cei care sunt parinti (sau vor deveni curand, felicitari!), au posibilitatea sa afle multe despre psihologia si comportamentul copiilor, dar si sfaturi despre cum trebuie sa fie acestia tratati, ca sa nu patim ca mama care se intreba retoric “De ce am un copil tampit?” din capitolul cu acelas titlu, al acestui volum.

Ah, criza asta…
Satul de saracie si nevoi, romanul se intreaba cand vom iesi din criza, din recesiune, din perioada de tranzitie, din toate aceste situatii care ne amarasc viata. Insa el poate vedea cum anume poate iesi singur din acestea; nu vorbim numai despre lipsa de incredere in sine, pe care cartea va invata cum sa o indreptati, ci pur si simplu despre un „Mic tratat de iesire din criza” pe care il gasiti in „Tot ce ni se intampla – ni se datoreaza”, un capitol din aceasta carte, dar si alte subcapitole ale cartii.

Dar dragostea?…
Nici dragostea n-a fost uitata de autori; sunt o multime de subcapitole care trateaza diferite aspecte ale acestui sentiment si emotiile pe care le activeaza. Se vorbeste despre casatorie (Casatoria – o institutie demodata?) sau despre infidelitate (De ce apare infidelitatea?), dar si despre Santajul sentimental si despre Iubirea – „arma” perfecta si multe alte subiecte legate de cel mai frumos sentiment al omului – dragostea, toate in volumul amintit.

Noi si Biserica
Mai stim noi sa ne rugam? De ce mergem la Biserica si cum facem asta? Iata intrebari la care vom primi raspunsuri extrem de interesante. Dar nu trebuie sa uitam ca volumul vorbeste pe larg si despre un subiect destul de discutat in prezent la noi, dar si peste hotare: exorcizarea; ce este ea, cum se face, de catre cine s.a.m.d. Puteti afla tot ce nu stiti despre aceste subiecte din volumul „Intre psihologie si parapsihologie”.

Farmece… si nu numai
Nimeni n-a vorbit vreodata despre „Vampirismul energetic la romani” desi acesta, pur si simplu, face parte din viata noastra de zi cu zi. Nu credeti? Veti crede dupa ce veti citi cele scrise sub acest titlu. De asemenea, veti putea afla de ce „Este “cool” sa ai farmece in Romania”. Sunt subiecte despre care nu s-a mai scris la noi in tara, desi aceste fenomene parapsihologice exista si se manifesta din plin pe taramurile noastre, iar autorii au avut curajul de a le aborda, fiind din acest punct de vedere, ceea ce numim niste “inaintasi”. Cautati aceste teme in volumul amintit si veti fi incantati, dar si… informati.

Fantomele exista?
Multi dintre dvs. isi pun aceasta intrebare, dar raspunsul nu-l veti gasi decat in acest volum. Despre fantome, dar si Despre aparitiile paranormale, sunt alte subiecte „fierbinti”, care nasc intrebari, carora le gasiti raspunsuri in paginile volumului „Intre psihologie si parapsihologie”.

Daca cele de mai sus nu va par a fi motive suficiente pentru a cumpara aceasta carte, mai ganditi-va si, in acest timp, consultati si „Cuprinsul” volumului, din al carui continut am extras mai sus cateva titluri. Este sigur ca veti gasi acolo o multime de alte „motive” pentru a achizitiona aceasta carte, caci este una dintre cele mai placute carti, dar si cea mai interesanta, tocmai prin continutul ei nealambicat, ce lamureste simplu o multitudine de subiecte. Toate interesante, toate bine scrise, toate usor de inteles si toate… la indemana dvs. daca veti cumpara aceasta carte.

CUMPARA această ediţie de colecţie cu autograful parapsihologului Radu Botez accesand : http://parapsiholog.ro/contact-comanda-carte/

Cuprins carte – VIDEO: