„Atlas de mitocănie urbană”
sau
Nevoia stringentă de bun-simţ

Mulţi observă în jurul lor degradarea sub toate aspectele: socială, morală, educaţională, de limbaj, de comportament etc. Dar puţini sunt cei care iau cu adevărat atitudine. Şi nu mă refer la „ţoapele” care dau lecţii de „bună-purtare” prin autobuze, ci la organisme capabile să producă o schimbare la nivelul gândirii populaţiei, nu a unui singur individ. Printre aceşti puţini, se numără şi Radio Guerrilla, care, iată, a făcut „un demers de bun-simţ” şi a scos pentru uzul tuturor românilor (bine-ar fi ca ei să-l cumpere, să-l citească şi privind în oglindă să zică: „Doamne, sper că eu nu sunt aşa !..”), un „ATLAS DE MITOCĂNIE URBANĂ” tipărit la Editura Art, 2009. Cu introduceri semnate de personalităţi cunoscute precum: Neagu Djuvara, Liviu Mihaiu, Cristian Tudor Popescu, Marius Vintilă şi alţii; coordonat de Adrian Popescu şi redactat de Magda Cristescu, „Atlas”-ul este unul dintre cele mai reuşite „semnale de alarmă” asupra degradării societăţii româneşti. Consemnam elogiul adus Marii Voci a Marianei Zaharescu, una dintre marile doamne ale radioteleviziunii române; apoi, un excelent „Test de bune maniere”, cum şi contribuţia ascultătorilor Radio Guerrilla, contribuţie acidă, dar savuroasă, totodată. De altfel, revista „Ely Star®” a introdus la cererea cititorilor, un clip conţinând extrase din acest „Atlas” (click aici). Din păcate, lipsa de bun-simţ e ca râia – se ia! Astfel că, mediul virtual s-a „molipsit” şi el, dar, din fericire, nici el n-a scăpat neluat în seamă; astfel şi „fauna” on-line are reprezentanţi în această superbă opera. Dac-ar trăi, ce s-ar mai bucura Caragiale, că „sămânţa” lui n-a pierit! Iată „mostre” din aceasta:

Anonimul de forum (Forum Anonimus Contrae)

Trăieşte exclusiv în mediul virtual, având abilitatea de a-şi schimba identitatea dintr-un singur click, mai des decât năpârlesc şerpii. Are cel puţin un blog neinteresant şi îşi dă cu părerea pe alte bloguri, forumuri şi site-uri sociale. Fiind foarte fricos din fire, s-a adaptat perfect la mediul virtual, având capacităţi de camuflare aproape infinite. Este foarte curios, chiar băgăcios, şi intervine cu câte un comentariu neinspirat în orice discuţie importantă de pe internet, apoi verifică cu febrilitate reacţiile. Mai rar inteligent, este deseori agresiv, pripit şi întotdeauna contra. Dezvoltarea întârziată a cortexului său este demonstrată de greşelile gramaticale sau de logică şi preferinţa pentru prescurtări pe care nu le poate înţelege decât un alt reprezentant al aceleaşi specii.

Despre Netotus Retradatus sau Bălosul de Forum

Parazitul de forum, lipitoarea de net, căpuşa de „mess” sau, în trei cuvinte: „Netotul de Net”! Cine este acest vampir energetic, pitit în spatele unor nick-name-uri stupide, care scuipă venin sau spume acide peste tot şi toate? În primul rând, este un nefericit şi, cum despre morţi sau nefericiţi nu se vorbeşte de rău, hai să vorbim de bine.
Deci parazitul de tastatură este scârbavnic! Iar scârbăvnicia lui se trage dintr-o nefericire cronică, ce se trage şi ea dintr-un dezgust existenţial pe care îl simte, în primul rând, faţă de sine şi apoi faţă de tot ce mişcă în exterior. Scuipăciosul de forum se simte inferior şi urăşte. De ce urăşte? Greu de spus… Poate o şedinţă de hipnoză ar scoate la suprafaţă motivele urii, dar scuipăciosul nu se lasa psihanalizat nici de prietenii lui şi, prin urmare, va rămâne scuipăcios pentru tot restul vieţii. Problema cu prietenii scuipăciosului de forum este că şi ei împroaşcă prostie pe net, fiindcă cine se aseamănă se adună, adică au şi ei nevoie de nişte hipnoză sau poate chiar de o intervenţie pe creier.
Despre complexele Netotului de Net nu e cazul să vorbim. Ne-ar lua mulţi ani şi tone de hârtie, iar asta înseamnă defrişare fără sens. Căci există şi defrişare cu sens, dacă nu ştiaţi…
Dar să trecem la satisfacţiile şi la metodele netotului scuipăcios. Aşadar, Netotul de Net (Netotus Retardatus) vrea să se dea cunoscător, dar nu are nici bagajul neuronal, nici resursele sinaptice necesare, fiind, în esenţă, un internaut ratat. Bacteria „viermiformă” care atacă de obicei creierul Netotului de Net este neiertătoare, se numeşte Ascaris retardis şi generează furie infantilă cu iz bătrânicios. Netotul de Forum se strecoară şi îşi dă cu părerea peste tot, sare dintr-o comunitate în alta cu dibăcie şi este dependent de adrenalină, căutând nod în papură şi înjurând odios dacă i se face observaţie. Evident, înjurăturile scuipăciosului de forum sfidează vocabularul ginecologilor alcoolizaţi din provincie. Mă refer la ginecologii care au vrut să devină proctologi, dar s-au ratat şi au ales calea spirtului. Cu alte cuvinte, scuipăciosul de forum este bolnav, iar bolnavii trebuie îngrijiţi. Pe lângă sinucidere – cea mai bună metodă de a scăpa de maladia Bălosului de Forum – există şi operaţiile pe creier, dar şansele sunt mult mai mici decât în cazul sinuciderii.
În cele din urmă, Netotus Retradatus poate fi ajutat dacă ungem tastatura lui cleioasă cu toxina de broască tropicală, care, la atingere, are un efect neuroparalizant imediat. (Mitoş Micleuşanu)

REDACTIA