Recunoscuti pentru cunostintele lor inaintate de astrologie si, mai ales, de medicina, invatatii chinezi din vechime ne-au lasat “orele astrale ale sanatatii”, care pot alcatui pentru oricine un program echilibrat de munca, odihna si somn. Daca astrologia chineza poate fi numita arta celor patru stalpi ai destinului: al anului, al lunii, al zilei si al orei de nastere, medicina chineza a mers mai departe cu investigatiile si ne arata care sunt orele de maxima activitate ale corpului omenesc.

Orele chinezesti

Ziua este impartita in 24 de ore cu cate 12 perechi de ore, fiecare pereche fiind asociata cu cate un semn din zodiacul chinezesc, dar si cu o anumita directie a rozei vanturilor, fiecare pereche avand anumite caracteristici ale zodiei si ale directiei respective. Fiecare dintre organele corpului uman are 2 ore de activitate maxima pe zi, astfel:

Orele 23,00 – 1,00 (Tzu/Zi) sunt asociate cu Sobolanul si cu directia Nord; activitate maxima: vezica biliara.
Orele 1,00 – 3,00 (Chou) sunt asociate cu Bivolul (Boul) si cu directia Nord-Nord-Est; activitate maxima: ficatul.
Orele 3,00 – 5,00 (Yin) sunt asociate cu Tigrul si cu directia Est-Nord-Est: activitate maxima: plamanii.
Orele 5,00 – 7,00 (Mao) asociate cu Iepurele (Pisica) si cu directia Est; activitate maxima: intestinul gros.
Orele 7,00 – 9,00 (Chen) asociate cu Dragonul si cu directia Est-Sud-Est; activitate maxima: stomacul.
Orele 9,00 – 11,00 (Szu/Si) asociate cu Sarpele si cu directia Sud-Sud-Est; activitate maxima: splina si pancreas.
Orele 11,00 – 13,00 (Wu) asociate cu Calul si cu directia Sud; activitate maxima: inima.
Orele 13,00 – 15,00 (Wei) asociate cu Oaia (Capra) si cu directia Sud-Sud-Vest; activitate maxima: intestinul subtire.
Orele 15,00 – 17,00 (Shen) asociate cu Maimuta si cu directia Vest-Sud-Vest; activitate maxima: vezica urinara.
Orele 17,00 – 19,00 (Tu) asociate cu Cocosul (Puiul) si cu directia Vest activitate maxima: rinichii.
Orele 19,00 – 21,00 (Hsu/Xu) asociate cu Cainele si cu directia Vest-Nord-Vest; activitate maxima: circulatia sanguina.
Orele 21,00 – 23,00 (Hai) asociate cu Mistretul si cu directia Nord-Nord-Vest; activitatea maxima: acumularea de energie.

Orele biologice

Daca invatatii chinezi din vechime au facut aceste observatii, cercetarile stiintifice din epoca moderna au demonstrat veridicitatea lor. S-a constatat ca cei care nu respecta ritmul biologic al organismului, se imbolnavesc mai repede si mai usor, slabindu-si sistemul imunitar in mod dezastruos. Iata care sunt liniile generale ale acestui ritm biologic, a carui respectare – in masura posibilitatilor – ne poate asigura o buna stare de sanatate.
Ora 6,00 – este ora la care organismul se trezeste si incepe productia de aminoacizi si hormoni. Se va evita alcoolul si tutunul la aceasta ora.
Ora 7,00 – incepe productia de hormoni sexuali, inima este suprasolicitata. La aceasta ora este bine sa luam micul dejun, inainte de care sa bem un pahar cu apa pentru digestie; este de evitat sportul la aceasta ora.
Ora 8,00 – organismul are nevoie de energie; este o ora in care au loc infarcturi si accidente cerebrale. Este indicat sa facem acum analiza sangelui; mai tarziu se schimba compozitia sa. De evitat efortul intensiv.
Ora 9,00 – organismul recepteaza mai slab durerea si este imun la frica; deci, vom face injectiile sau chimioterapia acum.

Ora 10,00 – creierul este cel mai receptiv, invatarea este facilitata; se iau usor decizii si se rezolva problemele. Reflexele sunt la punct maxim, putem pleca la drum cu masina.
Ora 11,00 – corpul uman consuma grasimile, este momentul gustarii. Inima si circulatia sanguina sunt la punctul de varf si este de evitat consultul la cardiolog, caci puteti primi un dignostic gresit.
Ora 12,00 – organismul produce acizii; creierul reduce activitatea sa. Stomacul produce acid gastric, iar intregul organism simte nevoia de oxigen; deschideti larg ferestrele.
Ora 13,00 – scade atentia, organismul vrea mancare. Dupa masa bila incepe sa lucreze; cei cu probleme trebuie sa o ajute cu medicatia prescrisa. Nu ezitati sa va faceti siesta; asta cere organismul.
Ora 14,00 – forta vitala, energia, sunt scazute; organismul vrea sa se odihneasca.
Ora 15,00 – organismul isi revine: creierul incepe sa functioneze activ, atentia si puterea de concentrare sunt maxime, activitatea va fi fructuoasa.
Ora 16,00 – organismul este revitalizat; puteti face exercitii fizice, plamanii si caile respiratorii abia asteapta aerul curat. Acum actioneaza bine medicamentele pentru stomac.
Ora 17,00 – organismul devine “indemanatic”: pictorii si scamatorii sunt in mare forma, sportivii obtin bune performante, afaceristii au idei ingenioase.
Ora 18,00 – simturile sunt foarte ascutite; acum creste parul si unghiile, dar organismul incepe sa se simta obosit si reactioneaza la durere si furie.
Ora 19,00 – organismul este cel mai dispus sa accepte medicamentele si pielea sa primeasca ingrijiri. Atentie, scade tensiunea.
Ora 20,00 – desi organismul reactioneaza deja in ritm redus, ficatul lucreaza si bauturile alcoolice sunt tolerate, dar cu masura. Si acuitatea vizuala se mareste. Este ora la care puteti lua ultima masa a zilei, caci organismul este obosit.
Ora 21,00 – desi stomacul si ficatul mai lucreaza inca, metabolismul este incetinit si nu se mai asimileaza nimic, iar hrana ramane nedigerata sau digerata doar pe jumatate. Scade temperatura corpului.
Ora 22,00 – ficatul isi inceteaza activitatea; stop fumatului, caci acum nicotina se resoarbe in organism nefiltrata de ficat.
Ora 23,00 – activitatea organismului incepe sa se reduca; nervul parasimpatic reduce schimbul de substante, temperatura, tensiunea si activitatea cardiaca, la minimum. Producerea de cortisol, hormonul stresului, este oprita. Pentru frumusetea tenului, doamnele trebuie sa doarma, caci acum incepe procesul de regenerare a pielii.
Ora 24,00 – organismul se autoregleaza la minimum. In mod obligatoriu, aceasta ora trebuie sa ne gaseasca adanciti intr-un somn profund.
Intre orele 2,00 – 4,00 – toate simturile sunt in stare de inhibitie. Acum se petrec cele mai multe catastrofe, accidentele de munca sau rutiere, naufragii si altele asemenea.
Intre orele 3,00 – 5,00 – scade si tensiunea arteriala; organismul se odihneste!
Somn usor!

*Material oferit de Revista InfoTerapii – www.infoterapii.ro – Partener OnLine