A mânca liniştit

Daca incerci sa mananci fara a face zgomot sau a-i deranja pe cei din jurul tau care au nevoie de liniste pentru a se concentra si medita, iti va dezvolta inima. Oamenii gandesc: “Ceilalti? Ce sunt ceilalti pentru mine?” si de aceea lumea intreaga degenereaza; nimeni nu se gandeste la ceilalti. Oamenii nu sunt capabili sa traiasca impreuna, pentru ca nu au respect, grija unii pentru ceilalti. A manca impreuna le da o sansa sa-si dezvolte caracterul si sa-si largeasca constiinta.
De aceea eu zic ca la masa poti invata controlul supraveghindu-ti gesturile si retinandu-te de la a face zgomot. Stiu ca va cer ceva extrem de greu de realizat, dar daca reusiti, oricine va veni va fi uimit si va zice: “Dar nu e posibil, nu-mi cred ochilor!” Se poate spune cat de departe in evolutia sa este o persoana dupa faptul ca este sau nu consient ca nu-si apartine numai lui, ci unui intreg si armonia intregului nu trebuie sa fie perturbata de actiunile, gandurile si sentimentele lui, galagia lui interioara.

Veti zice: “Ce inseamna asta, galagia lui interioara?” Galagia e disonanta, noi facem galagie in interiorul nostru cu durerea si nelinistea noastra, rebeliunea si nemultumirea noastra, si asta perturba atmosfera psihica a intregului. Nu ne dam seama cat de daunatoare este aceasta galagie pentru noi insine si pentru oricine altcineva pana vine ziua cand sistemul nostru cedeaza si avem de infruntat boala psihica sau fizica.

Ganditi-va la mancare cu dragoste!

In timp ce mancati, trebuie sa va ginditi la mancare cu dragoste pentru ca aceasta o va face sa-si deschida comorile pentru voi… cand soarele incalzeste florile,ele se deschid; cand el dispare, ele se inchid.
Daca iubiti mancarea, o mancati cu dragoste adevarata, ea se va deschide si va emana o aroma pentru voi si va va da particole eterice pe care le cautati.
Veti vedea in ce stare minunata va veti afla, din momentul in care veti inceta sa mai mancati automat, fara dragoste, doar pentru a umple golul din stomacul vostru.
Stiu ca nu are rost sa vorbesc astfel despre dragoste, oamenii nu stiu sa se trateze cu dragoste, cum sa vorbeasca, mearga, sa priveasca si sa respire cu dragoste… Ei nu stiu! Ei cred ca dragostea inseamna a te culca cu cineva, dar rezultatele dovedesc ca aceasta nu e dragoste, daca ar sti, intr-adevar, sa se iubeasca, Cerul ar fi cu ei.
In timpul mesei, poti sa-ti dezvolti mintea si inima si vointa, din moment ce pentru a dobindi obiceiul de a face gesturi retinute, intentionate, armonioase, se foloseste vointa. Cand esti nervos, ia urmatoarea masa ca o ocazie de a te calma, mesteca foarte incet si fii atent cu orice gest; in citeva minute vei fi calm din nou. Daca incepi ziua in stare de agitatie si mergi la serviciu sau vorbesti cu cineva fara a face ceva pentru a schimba modul in care te simti, vei ramane agitat toata ziua si energia ta se va evapora, ai uitat sa inchizi robinetul. Exista un remediu simplu si eficace pentru nervi, anume a te opri din orice si sa ramai fara a vorbi o secunda sau doua, in timp ce faci un efort constient pentru a schimba ritul tau, sa alegi o alta directie si apoi sa incepi din nou.
Cand mananci in liniste si pace interioara, aceeasi stare persista toata ziua; daca trebuie sa fugi de colo colo toata ziua, daca te opresti pentru o secunda vei vedea ca linistea e acolo. Pentru ca ai mancat corect. Daca nu, vei fi agitat si tulburat, nervos si incordat toata ziua, indiferent ce incerci sa faci pentru a te calma.

Omraam Mikhaël Aïvanhov