De la Cabbala la catacombele Vaticanului, originea Tarotului se afla undeva, departe, in adancul vremurilor de demult, atat de adanc incat este invaluita in cel mai de nepatruns mister. Se pare ca in timpuri imemoriale, in Memphis-ul Egiptului, exista o carte compusa din 78 de lame de aur, gravate cu litere, cifre si figuri simbolice, in care erau reproduse cele 12 constelatii ale zodiacului, cele sapte planete (cate erau cunoscute pe atunci), cei 36 Decani si cele 360 de genii care jaloneaza drumul Soarelui si, se presupune ca ele au fost gravate de magul Hermes-Toth pe foi de aur. La fel, se spune ca aceasta Carte minunata a disparut in timpul cuceririi Egiptului de catre regele persan Cambisus, care apoi, ca o razbunare a sortii, a pierit impreuna cu toata armata sa. Dar, datorita magilor ea a fost salvata prin reproducerea simbolurilor lui Hermes-Toth in toate templele, pe obeliscuri si chiar pe stele si cripte funerare. Arta de a deslusi arcanele s-a transmis apoi prin initieri sacre, purtand diverse denumiri dupa locurile unde se practica: misterele lui Isis in Egipt, misterele lui Mithra la persi, ale lui Hurmuz la indieni, ale lui Enoch si Solomon la evrei, Ceres-Eleusine la greci si misterele druizilor la gali, stramosii francezilor. Maestrii acestei invataturi oculte cereau initiatilor un juramant al tacerii sub pedeapsa unei morti infricosatoare. Poate ca aceasta arta divinatorie, stiinta a initiatilor, ar fi fost pierduta daca un initiat iudeu, Simeon Bar-Jochai, doctor al faimoasei scoli egiptene din Alexandria, n-ar fi asternut in scris simbolismul initiatic al Tarotului. Descoperirea intamplatoare in catacombele Vaticanului a unui papirus montat pe rulouri de cedru, care continea aceasta scriere, l-a facut pe Papa Clement al XIV-lea sa ceara unui savant benedictin sa descifreze aceasta opera, poate unica in lume. Mai exista si alte pareri cu privire la originea Tarotului, cum ar fi aceea ca ar fi rezumatul simbolic al Cabbalei sau ca a fost derivata din practicile oculte ale Indiei, purtate de triburile nomade de tigani. Desi originea sa nu este clarificata, se stie insa ca denumirea de Tarot a aparut in izvoarele scrise abia la sfarsitul Evului Mediu.

Tarotul pentru initiati

Tarotul, aceasta arta divinatorie invaluita in mister este o metoda de a afla viitorul folosind simboluri mistice, imagini si numere; el este considerat a fi cheia catre psihic si trezirea constiintei, fiind un receptacul de energie subtila, al carui raspuns se afla in intrebare si, ca urmare, o intrebare clara aduce un raspuns clar. Cum am spus, se presupune ca este rezumatul simbolic al Cabbalei, dar, de-a lungul timpului, ocultistii care l-au studiat, au stabilit corelatii si cu alte arte oculte: numerologia, astrologia, Yi King si multe altele. Preotii marilor traditii spirituale ale antichitatii detineau arta Tarotului, dar noi cunoastem astazi aceasta arta divinatorie datorita hierofantilor moderni, dintre care amintim pe: celebrul Eliphas Levi (Alphonse Louis Constant) cu „Dogma si ritual in marea magie”, Papus (Gerard Encausse) cu „Tarotul tiganilor”, Oscar Wirth (numai cu cele 22 Arcane Majore), Waite cu „Cheia Tarotului”, Crowley cu „Cartea lui Thoth” si altii. Secolele al XIX-lea si al XX-lea au fost cele in care a reinviat studierea si practicarea stiintelor oculte si Tarotul n-a fost lasat deoparte. Multe carti de Tarot se bazeaza pe spiritualitatea traditionala, avand origini in paganism, religia druizilor, in budismul Zen, mitologia greaca si scandinava; iar in zilele noastre au aparut numeroase variante: Tarotul ingerilor, Tarotul viselor si altele. Cartile de Tarot care, se pare ca, au supravietuit integral sunt cele denumite Tarotul Visconti, pictate de Bonifacio Bembo in 1422, la comanda ducelui de Milan, care le da si numele. Structura Tarotului are diverse forme si un numar diferit de carti, existand numeroase variante. Dintre acestea numim Tarotul venetian (78 carti), Tarotul lui Mantegna (5 serii a cate 10 carti), Tarotul bolognez (62 carti), cel florentin (98 carti), tarotul Marsiliei si, mai apropiate in timp, Tarotul Wirth (22 carti), Tarotul Rider-Waite, Tarotul Thoth, ultimele doua fiind pline de simboluri ezoterice, cu referiri cabalistice, astrologice si de alchimie; sa mai amintim Tarotul Zen, autor celebrul Osho.

Simbolistica

Cele 78 de (lame) carti sunt impartite astfel: 22 Arcane Majore, denumite Arhetipurile Tarotului sau Arcanele Secrete sau Marile Mistere, care reprezinta mesaje simbolice si elemente ale universului psihic, dar si experientele acumulate in calatoriile spirituale. Aspectele divinatorii ale Arcanelor Majore pot fi redate prin urmatoarele semnificatii, cu potential pozitiv sau negativ:

0. Nebunul – cea mai enigmatica arcana, sens si non-sens;
I. Magicianul – vointa, creatia activa, puterea personala, lucruri misterioase;
II. Marea Preoteasa – energia pasiva, antagonismul, subconstientul;
III. Imparateasa – stiinta, bunastarea, fecunditatea, casatoria;
IV. Imparatul – realizator, animator, lider, paternitate, protectie;
V. Preotul (Pontiful) – legile divine, regulile conventionale, dificultati;
VI. Indragostitii – dualitatea, relatiile, alegeri, seductie, adulter;
VII. Carul Triumfal – glorie, progres, victorie, ratiune;
VIII. Justitia (Forta) – legea, caracterul, hotararea, contestarile;
IX. Pustnicul (Eremitul) – introvertire, destin, intelepciune, merite;
X. Roata Norocului – ridica umilii, cad trufasii, karma, ciclurile;
XI. Forta (Justitia) – energiile psihice, echilibrul, actiuni curajoase;
XII. Spanzuratul – intrerupere, inlantuire malefica, promisiuni;
XIII. Moartea (Transformarea) – schimbare, regenerare, ambitii;
XIV. Echilibrul (Temperanta) – rabdarea, lipsa de hotarare, miracol;
XV. Diavolul – instinct, sex, bani, fatalitate;
XVI. Turnul – dezintegrare sau renastere, materia in expansiune;
XVII. Steaua – credinta, speranta, destin favorabil sau daunator;
XVIII. Luna – probleme spirituale, tradarea, mister, ce se urzeste;
XIX. Soarele – universal, etern, glorie, nasterea unui copil, onoruri;
XX. Judecata – trezirea, eliberarea, Adevarul, piedici;
XXI. Universul (Lumea) – totalitatea, succesul, elevatia .

Arcanele Minore sau Micile Mistere contin 56 de carti si sunt legate de energiile creatoare subtile, care pot impulsiona sau frana – dupa caz – evolutia respectiva. Ele sunt impartite, la randul lor in, 4 x 10 carti numerotate de la 1-10, reprezentand cele patru elemente subtile si inca 4 x 4 numite cartile de curte, reprezentand Regele, Regina, Printesa (Valetul) si Printul (Cavalerul). Fiecare serie de 14 carti reprezinta un simbol si o culoare specifice, astfel: foc-rosu reprezentat de Sceptru (Bata, Baston; apa-argintiu reprezentat de Cupa; pamant-galben reprezentat de Pantaclu (Siclu, Moneda); aer-albastru reprezentat de Spada (Sabie). Semnificatiile Arcanelor Minore sunt urmatoarele:

Asul – inceputurile, lucrurile cele noi;
2 – alegeri, hotarari;
3 – organizare, proeicte;
4 – siguranta, ajutor;
5 – provocare, flexibilitate;
6 – alternanta ciclurilor, mobilitate;
7 – individualitate, autocunoastere;
8 – dezvoltare, realizare, acumulare spirituala;
9 – crestere, dobandirea intelepciunii;
10 – succesul, autodepasirea;
Valet (Printesa) – riscul, sansa, incercarea;
Cavalerul (Printul) forta, directia;
Regina – intelepciunea, invatatorul, istetul;
Regele – sfarsitul, un nou inceput.

In practica oculta apar de multe ori figuri inversate, ceea ce insemna ca sensul lor este negat sau modificat; unii sustin ca o lama inversata poate avea efecte rele asupra celui care o manuieste. Exista numerose modalitati de etalare; etalarea numai cu Arcanele Majore, in cruce, in piramida sau Crucea Celtica, dar si etalarea cu toate cartile. Vom exemplifica aceasta din urma modalitate prin etalarea astrologica. Pentru aceasta se urmeaza roata zodiacala „sparta” si desfasurata pe orizintala in modul urmator:
1 2 3 4 5 6
12 11 10 9 8 7
Observati ca desfasurarea cartilor se face invers decat sensul de rotatie al cercului zodiacal; cele 12 carti fiind amplasate in 12 case zodiacale, fiecare avand o semnificatie aparte.

Am schitat, in linii generale, cate ceva despre aceasta arta divinatorie pentru informarea dvs.; parcticarea acesteia cere insa multa concentrare si cunostinte complexe incepand de la pastrarea cartilor pana la divinatia propriu-zisa. Si inca ceva: daca amestecand cartile una cade pe jos se spune ca ea se poate realiza pentru cel care le manuieste si nu pentru cel care a solicitat divinatia. Si cum cartile au semnificatii pozitive dar si negative, atentie, sa nu scapati prea multe…


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro