Chakra Ajna – Ochiul minţii

Chakrele sunt centri energetici subtili ai organismului uman. În sanscrită, chakra înseamnă roată sau disc şi se referă la roţi de energie existente în corpul unam. Există nenumărate astfel de centre energetice, dar cele mai importante sunt în număr de 7, pornind de la baza coloanei vertebrale şi până în creştetul capului. Astfel, pornind de jos în sus, primele trei chakre sunt cele materiale, instinctuale, responsabile – în ordine – pentru stabilitate şi siguranţă personală, pentru exprimarea noastră creativă şi pentru puterea personală. Cea de a patra chakra, situată la mijlocul celor 7, reprezintă conexiunea dintre cele trei chakre ale materiei, inferioare, cu celelalte trei, superioare, ale Spiritului, fiind şi ea o chakra spirituală. Această chakra a patra, a inimii, serveşte ca punte de legătură între trup, minte şi Spirit. Chakrele Spiritului, a cincea, a şasea, a şaptea, sunt responsabile – în ordine – pentru exprimarea noastră verbală şi a adevărului, pentru capacităţile intuitive şi intelectuale şi ultima, a şaptea, este chakra de iluminare şi legătura cu Sinele noastru superior.
Dacă ne imaginăm chakra ca fiind o roată turbionară de energie subtilă, în care se întâlnesc materia şi conştiinţa, vom observa că fiecare dintre energiile de nivel superior corespunde uneia de la nivelul inferior, respectiv chakra a 7-a cu chakra 1, a 6-a cu a 2-a şi a 5-a cu a 3-a; iar pentru a fi în armonie cu natura noastră fizică şi spirituală, toate chakrele trebuie să „funcţioneze” perfect. Dar cum vom face asta? În primul rând trebuie să conştientizăm care chakră este blocată sau este supra-activă. Noi am subliniat în mod frecvent nevoia de auto-cunoastere, iar în cazul chakrelor aceasta este esenţială. De exemplu: dacă ne doare în mod frecvent în gât, înseamnă că chakra a 5-a este dezechilibrata şi trebuie să obţinem un echilibru energetic, căci este posibil ca chakra 3-a să fie supra-activă. Pentru ca echilibrul energetic să fie potrivit, vom “deschide” chakra a 5-a, iar cea de 3-a chakra se va echilibra automat, nefiind nevoie să lucrăm asupra sa. Acestea sunt câteva generalităţi, necesare pentru a înţelege cele ce urmează (puteţi citi mai multe în „Cele 7 chakre şi lumile superioare” – click aici).

Ochiul minţii
Numeroşi cititori ne-au cerut unele lămuriri despre „Al 3-lea ochi”. Ce este acesta? Ceea ce numim „al 3-lea ochi” este de fapt chakra a 6-a, numită Ajna (ceea ce înseamnă „comandă”), care mai este denumită şi “Ochiul minţii”. Chakrei a 6-a i se spune „al 3-lea ochi” deoarece este situată pe frunte, între sprâncene şi este chakra intuiţiei şi intelectului. Vi s-a întâmplat să fiţi întrebaţi retoric: „ţi-ai pierdut minţile?” atunci când aţi făcut, gândit şi rostit o aberaţie? Sau „Ţi-a luat Dumnezeu minţile?”… Ei bine, aceasta înseamnă că roata energetică Ajna, chakra a 6-a, Ochiul minţii sau “Al 3-lea ochi”, cum doriţi să-i spuneţi, este dereglată. La fel, când se produc blocaje energetice la nivelul chakrei zisă “al 3-lea ochi”, se justifică zicală „dragostea este oarbă”. De ce? Deoarece chakrele a 6-a şi a 2-a sunt corespondente şi, în acest caz, chakra a 2-a, responsabilă cu sexualitatea, este supra-activă, ceea ce poate duce la o sub-activitate a „ochiului minţii” – chakra a 6-a; sau cum se mai spune, aceasta nu este „deschisă” suficient şi ajungem la… „dragostea i-a luat minţile”… şi când se întâmplă asta, este necesară echilibrarea energetică a acestor chakre, adică să punem de acord mintea cu trupul. Să vedem cum se face aceasta echilibrare.

“Curăţarea” celui de “Al 3-lea ochi”
Există numeroase tehnici pentru a echilibra chakrele, cele mai utilizate sunt cele folosite pentru a deschide chakrele. „Al 3-lea ochi” are în vedere intuiţia, imaginaţia, înţelepciunea, capacitatea de a gândi şi de a lua decizii. Pentru vindecarea-curăţarea acestei a 6-a chakra sunt folosite în mod curent diverse exerciţii de yoga, exerciţii de respiraţie, intonarea mantrei AUM sau „Pranava Om” sunetul suprem. Meditaţia este un adjuvant serios în deschiderea chakrei Anja, dar şi exerciţiile de vizualizare mentală a respectivei chakre de culoare indigo. În restabilirea echilibrului energetic al chakrei „Al 3-lea ochi” se mai foloseşte alimentaţia de întreţinere, cu alimente de culoare violet, cum ar fi strugurii şi afinele. De asemenea, oricare dintre terapiile naturale pot fi de folos în deschiderea chakrei a 6-a: aromoterapia (cu lavandă), meloterapia cu muzica clasică, dar şi cristaloterapia cu pietre preţioase sau semi-pretioase de culoare violet-indigo, ori metale de aceeaşi culoare; de asemenea pot fi de folos tratamentele cu uleiuri pe bază de plante. Şi nu în cele din urmă, ochii fizici pot fi de ajutor în curăţarea ochiului minţii prin efectuarea de exerciţii specifice. Ar mai fi de spus că meditaţia este foarte importantă nu numai pentru curăţarea chakrei, ci mai mult, pentru descoperirea chakrei care are nevoie de deschidere-energizare.

De reţinut…
… că: este esenţial ca cele şapte chakre să fie deschise şi fluide, pentru ca energia lor subtilă să circule în voie, echilibrându-se reciproc şi asigurându-ne nouă aceea energie invizibilă, numită Prana, care este forţa noastră vitală. Dacă există un blocaj, energia nu poate curge; de aceea este necesară păstrarea chakrelor deschise. Iar păstrarea deschisă a chakrei “Al 3-lea ochi” este foarte importantă, deoarece se ocupă de intuiţie şi intelect, de înţelepciune şi imaginaţie, acest lucru fiind o provocare, nu foarte grea dacă noi conştientizam această necesitate. Deoarece mintea, trupul, sufletul şi Spiritul sunt conectate intim, conştientizarea unui dezechilibru într-o anumită zonă va aduce cu sine şi echilibrarea celorlalte chakre.

De asemenea…
… că: de multe ori în viaţă am fost avertizaţi de intuiţia noastră despre stări de lucruri neconforme cu adevărul, sau despre persoane indezirabile pentru viaţa noastră şi noi am ignorat aceste avertismente, iar acest lucru s-a putut întâmpla deoarece chakra Ajna, “Al 3-lea ochi”, era blocată, eventual de o supra-activitate a chakrei a 2-a sau din alte cauze.

Şi în cele din urmă…
… că: energiile negative – de care se plâng din ce în ce mai mulţi oameni – pot fi evitate sau combătute tot prin activarea, curăţarea, energizarea, deschiderea chakrei numită “Al 3-lea ochi”.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro