Orice copil se naste cu anumite abilitati, cu un anumit potential; uneori cu talente, alteori cu inteligenta si, mai rar, cu geniu. In timpul cresterii, copilul interactioneaza cu mama, cu familia, cu mediul inconjurator si sufera influente diverse ca, educatia familiala, scolara si, de ce nu, autodidacta; el isi formeaza astfel, propria personalitate si capata un anumit tip de caracter. Este de la sine inteles ca, datorita mediului social, factorilor urban/rural, gradului de civilizatie in care ei traiesc, se dezvolta proportional si cunostintele respectivilor copii. Uneori, talentul sau chiar geniul, se pot pierde datorita acestor conditii; alteori – nu. Este cunoscut celebrul de-acum Costel Busuioc, un talent nativ, care datorita conditiilor care nu i-au permis aceasta, s-a afirmat abia la maturitate. Pe de alta parte, exista parinti cu posibilitati materiale si cu veleitati de nascatori de talente; acestia isi inscoleaza copiii, de la varste fragede – 3-5 ani – punandu-i la cazne grele: balet, pian, vioara etc. Dar odrasla n-are pic de talent; el vrea sa fie matematician sau bucatareasa; si pana la urma – asta va deveni ! Am facut acest „intro” prea lung poate, deoarece o mamica de copil-special, citind despre copiii-Indigo, Cristal sau Curcubeu si intuind ca exista posibilitatea ca micuta sa fiica (Maria) sa fie un astfel de copil-special, si-ar dori sa-i ofere „educatia de care are nevoie, in functie de caracteristicile ei speciale si de misiunea pe care – poate – o are aici”. Mamica respectiva dovedeste mult bun-simt si multa prudenta, punand aici cuvantul „poate”.

Acesti copii „speciali”

Numim copii-speciali, asa-zisii copii-indigo, copii-cristal, copii-curcubeu. Nu dorim sa dezvoltam mai mult subiectul copiilor denumiti astfel, pentru ca e plin internetul de tot felul de articole, mai mult sau mai putin, lamuritoare, asupra acestuia. Sa amintim doar, ca ei sunt numiti copii Indigo, Cristal sau Curcubeu, dupa culoarea aurei lor si dupa modelul lor energetic. Copiii Indigo sunt cei care au acum varste cuprinse intre 10 ani si 30-35 ani; aura lor este de culoare bleu-indigo si au o energie care le confera un temperament clocotitor si o fermitate remarcabila. Ei au menirea de a schimba „vechiul” cu „noul”. Copiii- cristal pot avea varsta de la 0-10 ani, au aura stralucitoare, opalescenta si radianta si abilitati telepatice; ei sunt purtatori de energii diferite: cei cu aura indigo-argintiu, poarta vibratia feminina, „mame” si „zeite” ale planetei; cei cu aura rosu-auriu, poarta vibratia masculina a manifestarii, ei sunt „conducatorii” in sens mai activ. Pe fondul schimbarilor pe care le vor face copiii-indigo, copiii-cristal au menirea de a schimba spiritualitatea planetei. Dupa toti acestia, urmeaza copiii-curcubeu, care vor purta energia echilibrului si vor face translatia catre niveluri superioare, pe toate planurile.
Trebuie sa mai spunem ca in strainatate, specialistii analizeaza si intervieveaza numerosi copii cu aptitudini si comportamente speciale si ca, existenta acestor copii Indigo, Cristal si Curcubeu, nu este o „gaselnita” publicistica, ci este o realitate; doar ca se impune un minimum de discretie, pentru varii motive; iar susceptibilitatea copilului este unul dintre ele.

Cum procedam ?..

In primul rand, trebuie sa ne informam! Apoi, daca avem deschiderea mentala necesara, niciodata nu vom spune copilului ca este special, caci s-ar putea sa nu fie si va avea multe dezamagiri in viata. Daca doriti sa stiti cum sa recunoasteti un copil-special, fie el Indigo, Cristal sau Curcubeu, care sunt caracteristicile sale si nevoile fundamentale ale acestor copii, cititi: (click aici).
Problema contemporana, apropos de acesti copii ai Luminii, este, insa, de doua feluri, una individuala si una globala, colectiva. Vorbind despre responsabilitatea individuala, amintim cazul micutei Maria; unde mamica este interesata, in mod benefic, de cresterea si educarea acestui copil-special. Dar nu ne putem pronunta asupra veridicitatii acestui fapt; numai un specialist, este cel care poate citi aura, poate proba sau nu, apartenenta la o categorie sau alta de copii-speciali despre care am vorbit mai sus. Parintii trebuie sa incerce sa-i ofere copilului un trai decent, o alimentatie sanatoasa si o educatie blanda, dar ferma, fara masuri punitive sau constrangeri gratuite. Intr-o familie echilibrata, copilul, fie Indigo sau Cristal, se va dezvolta armonios si cu certe capacitati de a-si implini menirea, in viitor. Problema intervine in mediile „manelizate”, in cele excesiv paupere sau in alte asemenea. Dar, copilul-indigo, care acum este probabil adult, sau copilul-cristal sau copilul-curcubeu, vor reusi intotdeauna sa-si duca pana la capat menirea/misiunea de a schimba in bine fata Pamantului, schimbandu-l spiritual. Uitati-va de unde a pornit tenorul Costel Busuioc si unde a ajuns; originea rroma si conditia precara nu l-au impiedicat sa se inalte.
Vorbeam despre o problema globala-colectiva; aici este o alta problema. Noi suntem cei „vechi”; este important sa stim ca ne sta in putinta sa facem schimbarea, inclusiv in noi, dar conservatorismul sau necunoasterea pot fi obstacole serioase. Deocamdata, structurile noastre sociale, educative si mentale nu sunt pregatite pentru a-i intelege pe acesti copii, de aceea, uneori, ei sunt catalogati ca prezentand anomalii; cand ei sunt doar, altfel. Iar unii dintre ei sunt cu adevarat copii Cristal sau Curcubeu. Dar noi gresim. Gresim cand incercam sa-i invatam noi pe ei, impunandu-le obiceiurile si cutumele noastre; ei sunt aici pentru a ne transforma pe noi; ei sunt cei ce ne vor invata pe noi.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro