Mai intai o intrebare: de ce apelam la Tarot? Pentru ca este ajutorul cel mai obiectiv, cel mai dezinteresat si cel mai sigur, pe care il putem primi! Tarotul nu stie sa minta, nu ne spune povesti, nu ne lasa fara solutii si spune adevarul. Singura intrebare pe care trebuie sa ne-o punem este, daca dorim cu adevarat sa-l cunoastem. Dar el este mai mult decat atat; este un mijloc prin care obtinem raspunsuri la intrebarile noastre legate de viata cotidiana, un ajutor in problemele personale. Cartile Tarotului ne arata ce trebuie sa facem, transmitandu-ne energia arcanelor sale, pentru a facilita vindecarea sufleteasca, spirituala si – uneori – cea fizica. Arcanele Tarotului arata lucrurile intr-o forma clara si directa; anticiparea viitorului fiind un instrument de lupta contra neprevazutului. Negarea importantei Tarotului este proprie unei anumite arogante, spirituala si morala, care se vrea „superioara”, proprie celor care se cred atotputernici; fie ei bogati, care cred ca pot avea totul, fie ei saraci, care cred ca nu au nimic de pierdut. In ambele cazuri, ei se inseala. Cei care apeleaza la ajutorul Tarotului sunt, de regula, persoane cu spirit deschis, educate, inteligente si fara false prejudecati.

Omul sau masina?

Toata lumea stie cum decurge o sedinta de Tarot, cand consultatia are loc „face-to-face”. Dar lucrurile se schimba in secolul XXI, cand astfel de sedinte se petrec in mediul virtual. Aici „esenta” Tarotului capata efluvii cumva „artificiale”, pentru ca exista mai multe moduri de etalari „online”. Primul, si cel mai uzitat, este cel in care internautul isi pune o intrebare, click-eaza o carte (arcana) sau mai multe si obtine un raspuns gratuit, dar generat de un program de calculator. Acest raspuns este, de regula, unul evaziv, ambiguu, caruia poti sa-i atribui orice inteles si, mai ales, este acelasi pentru mai multi utilizatori, indiferent daca intrebarea lor se referea la boala cumnatei, la facturi sau la o calatorie! Exista insa si alt mod de a obtine raspunsuri la intrebarile noastre; si acesta este cel in care putem obtine raspunsuri centrate pe persoana, adica, cel care intreaba, va primi in mod sigur o etalare facuta anume pentru el/ea si pentru intrebarile sale. In acest caz, raspunsul nu este un text generat mecanic, ci este interpretarea unui om (unui specialist), care se apleaca atent asupra fiecarui caz in parte si care, chiar face etalarile pentru aceea persoana; scrie personal interpretarile respective si le transmite prin e-mail clientului/ei, caci aici este vorba de consultatii cu plata.

„Oare, are pe altcineva?”

Aceasta este una dintre intrebarile cele mai frecvente si – de multe ori – neinsotita de intrebarea „Ce sa fac?”. Ei bine, Tarotul raspunde si la intrebarea nepusa; el „simte”, „stie” mai bine decat noi, ce este bine sa facem intr-o imprejurare sau alta. Dar el raspunde si la variate, alte intrebari, situatii si probleme: de viata, de dragoste si ura, de profesie si constiinta, de parteneriate, afaceri si finante, de calatorii si copii, de nastere si moarte.

De-a lungul timpului se poate observa urmatoarea problema: unele aspecte dezvaluite de Tarot, ale trecutului si prezentului, unele pre-vederi ale viitorului, nu sunt acceptate de clientii-subiect, ei negand existenta acestora. Acest negativism subiectiv este cel care ne impiedica sa recunoastem realitatea, imbracand-o in alte „straie”, pentru a ne feri de suferinta. In toate cazurile, insa, acesti oameni ajung sa recunoasca, in timp, adevarul si sa… revina, mult mai increzatori in posibilitatea de a fi ajutati de Tarot.

Revenind la intrebarea „de ce sa apelam la Tarot?”, raspunsul este: pentru ca nu minte si ofera solutii obiective. Tarotul este o metoda infailibila de a afla raspunsuri in toate circumstantele vietii noastre si, mai ales, ne poate fi sprijin si prieten. Depinde de noi daca alegem ca prieten si sfatuitor o masina sau… un om!


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro