Vom raspunde la intrebarea din titlu, astfel: pentru ca este ajutorul cel mai obiectiv, cel mai dezinteresat si cel mai sigur, pe care il putem primi! Tarotul nu stie sa minta, nu ne spune povesti, nu ne lasa fara solutii si spune adevarul. Singura intrebare pe care trebuie sa ne-o punem este, daca dorim cu adevarat sa cunoastem acest adevar. Dar tarotul este mai mult decat atat; este un mijloc prin care obtinem raspunsuri la intrebarile noastre legate de viata cotidiana, un ajutor in problemele noastre personale. Cartile Tarotului ne arata ce trebuie sa facem, transmitandu-ne energia arcanelor sale, pentru a facilita vindecarea sufleteasca, spirituala si – uneori – cea fizica. Arcanele Tarotului arata lucrurile intr-o forma clara si directa, anticiparea viitorului fiind un instrument de lupta contra neprevazutului. Negarea importantei Tarotului este proprie unei anumite arogante, spirituala si morala, care se vrea „superioara”, proprie celor care se cred atotputernici; fie ei bogati, care cred ca pot avea totul, fie ei saraci, care cred ca nu au nimic de pierdut. In ambele cazuri, ei se inseala. Cei care apeleaza la ajutorul Tarotului sunt, de regula, persoane cu spirit deschis, educate, inteligente si fara false prejudecati.

Tarotul on-line

Toata lumea stie cum decurge o sedinta de Tarot, cand consultatia are loc „face-to-face”. Dar lucrurile se schimba in secolul XXI, cand astfel de sedinte se petrec in mediul virtual. Aici „esenta” Tarotului capata efluvii cumva „artificiale”, pentru ca exista mai multe moduri de etalari „on-line”.

Primul, si cel mai uzitat dar nerecomandat, este cel in care internautul isi pune o intrebare, click-eaza o carte (arcana) sau mai multe si obtine un raspuns gratuit, dar generat de un program de calculator. Acest raspuns este, de regula, unul evaziv, ambiguu, caruia poti sa-i atribui orice inteles si, mai ales, este acelasi, valabil pentru numerosi utilizatori, indiferent daca intrebarea lor se referea la boala cumnatei, la facturi sau la o calatorie!

Tarotul prin e-mail

Exista insa si alt mod de a obtine raspunsuri la intrebarile noastre, iar acesta este Tarotul prin e-mail, in care putem obtine raspunsuri centrate pe persoana. Cum decurge sedinta de tarot? Simplu: adresam specialistului tarotolog intrebarea sau intrebarile noastre, prin e-mail, iar acesta face etalari cu cartile de tarot, scriind apoi clientului/clientei ce anume i-au transmis arcanele tarotului. In felul acesta, cel care intreaba, va primi in mod sigur o etalare facuta anume pentru el/ea si pentru intrebarile sale personale. In acest caz, raspunsul nu este un text generat mecanic, ci este interpretarea unui om, care se apleaca atent asupra fiecarui caz in parte si care, chiar face etalarile cu cartile tarotului pentru aceea persoana; scrie personal interpretarile respective si le transmite prin e-mail clientului/ei, caci aici este vorba de consultatii cu plata. In cazul unei astfel de sedinte de tarot nu veti primi raspunsuri evazive, ambigue, care se pot potrivi oricui si oricarei intrebari, ci veti primi acele raspunsuri clare, care va permit in mod concret sa rezolvati – anume – problemele personale care va framanta. Pe dumnevoastra si numai pe dumneavoastra!

Si ar mai fi ceva: in cazul sedintei de tarot prin e-mail este asigurata o deplina confidentialitate, ceea ce nu se poate asigura prin sedintele „face-to-face”.

Ce mai poate spune tarotul?

„Are pe altcineva?” Aceasta este una dintre intrebarile cele mai frecvente si – de multe ori – neinsotita de intrebarea „Ce sa fac?”. Ei bine, Tarotul raspunde si la intrebarea nepusa; el „simte”, „stie” mai bine decat noi, ce este bine sa facem intr-o imprejurare sau alta. Dar el raspunde si la alte variate intrebari, situatii si probleme: de viata, de dragoste si ura, de profesie si constiinta, de parteneriate, afaceri si finante, de calatorii si copii, de nastere si moarte. De exemplu: nenumarate persoane vor sa afle evolutia suferintelor (bolilor) pe care le au parintii lor in varsta; multi vor sa stie data cea mai potrivita pentru inceputul unei afaceri sau incheierea-semnarea unui contract; numeroase sunt si problemele de dragoste si de cuplu stabil sau de cunoastere a partenerului/partenerei. In sfarsit, nu exista problema de viata pentru care tarotul sa nu aiba o rezolvare concreta si benefica.

Din experienta proprie, am observat ca unele aspecte dezvaluite de tarot, ale trecutului, prezentului sau viitorului, nu sunt intotdeauna acceptate de clientii-subiect. Acest negativism subiectiv este cel care ne impiedica sa recunoastem realitatea; si facem aceasta in mod inconstient, pentru a ne feri de suferinta. In toate cazurile, insa, acesti oameni au ajuns sa recunoasca, in timp, adevarul (tocmai pentru ca, ce li s-a spus, s-a intamplat); iar ei au revenit, mult mai increzatori in posibilitatea de a fi ajutati de tarot.

Revenind la intrebarea „de ce sa apelam la tarot?”, raspunsul este: pentru ca nu minte si ofera solutii obiective. Tarotul este o metoda infailibila de a afla raspunsuri in toate circumstantele vietii noastre si, mai ales, ne poate fi sprijin si prieten. Aceasta este ratiunea pentru care – cei mai multi – solicita o sedinta de tarot.

Totusi, pentru a nu va lasa pacaliti de asa zisi “specialisti in domeniu”, e bine sa cititi si istoricul tarotului de mai jos:

Istoric – TAROT

Inca din timpuri imemoriale, exista in tara Mitzraimului (Egipt), la preotii din orasul Moph, caruia grecii i-au zis Memphis – un fel de carte compusa din 78 de foi mobile, pe care Magul Hermes-Toth, gravase tot atatea lame de aur. Acesta era Tarotul. Ajuns pana la noi, Tarotul este Calea Magica, pe parcursul careia, prin metode diferite de interpretare, in functie de tipul interogarii, putem obtine o analiza in profunzime a trecutului, prezentului si viitorului, in toate chestiunile privind viata personala, in planul constiintei noastre, in cel al vietii profesionale si in alte domenii, folosindu-se Tarotul de Marsilia si Tarotul Waite-Rider. Dvs. sunteti cei care hotarati ce anume doriti sa aflati si, in functie de tipul intrebarii puteti obtine raspunsurile pe care le asteptati. Este neindoios ca, in unele cazuri, interpretarea sa vi se para nepotrivita sau chiar ilogica. Dar orice ati crede, noi va oferim informatia care – mai devreme sau mai tarziu – se va dovedi cea exacta. Acesta este scopul nostru: citirea cartilor si transmiterea EXACTA a informatiei continute de ele, iar nu o naratiune frumoasa si optimista pe care unii cred ca o vor primi. Cartile vorbesc despre tendinte, iar noi suntem liberi sa actionam conform “liberului arbitru”.
Dar cartile – nu se inseala niciodata !

TAROTUL – Cartea de Aur a Umanitatii

De la Cabbala la catacombele Vaticanului, originea Tarotului se afla undeva, departe, in adancul vremurilor de demult, atat de adanc incat este invaluita in cel mai de nepatruns mister. Se pare ca in timpuri imemoriale, in Memphis-ul Egiptului, exista o carte compusa din 78 de lame de aur, gravate cu litere, cifre si figuri simbolice, in care erau reproduse cele 12 constelatii ale zodiacului, cele sapte planete (cate erau cunoscute pe atunci), cei 36 Decani si cele 360 de genii care jaloneaza drumul Soarelui si, se presupune ca ele au fost gravate de magul Hermes-Toth pe foi de aur. La fel, se spune ca aceasta Carte minunata a disparut in timpul cuceririi Egiptului de catre regele persan Cambisus, care apoi, ca o razbunare a sortii, a pierit impreuna cu toata armata sa. Dar, datorita magilor ea a fost salvata prin reproducerea simbolurilor lui Hermes-Toth in toate templele, pe obeliscuri si chiar pe stele si cripte funerare. Arta de a deslusi arcanele s-a transmis apoi prin initieri sacre, purtand diverse denumiri dupa locurile unde se practica: misterele lui Isis in Egipt, misterele lui Mithra la persi, ale lui Hurmuz la indieni, ale lui Enoch si Solomon la evrei, Ceres-Eleusine la greci si misterele druizilor la gali, stramosii francezilor. Maestrii acestei invataturi oculte cereau initiatilor un juramant al tacerii sub pedeapsa unei morti infricosatoare. Poate ca aceasta arta divinatorie, stiinta a initiatilor, ar fi fost pierduta daca un initiat iudeu, Simeon Bar-Jochai, doctor al faimoasei scoli egiptene din Alexandria, n-ar fi asternut in scris simbolismul initiatic al Tarotului. Descoperirea intamplatoare in catacombele Vaticanului a unui papirus montat pe rulouri de cedru, care continea aceasta scriere, l-a facut pe Papa Clement al XIV-lea sa ceara unui savant benedictin sa descifreze aceasta opera, poate unica in lume. Mai exista si alte pareri cu privire la originea Tarotului, cum ar fi aceea ca ar fi rezumatul simbolic al Cabbalei sau ca a fost derivata din practicile oculte ale Indiei, purtate de triburile nomade de tigani. Desi originea sa nu este clarificata, se stie insa ca denumirea de Tarot a aparut in izvoarele scrise abia la sfarsitul Evului Mediu.

Tarotul pentru initiati

Tarotul, aceasta arta divinatorie invaluita in mister este o metoda de a afla viitorul folosind simboluri mistice, imagini si numere; el este considerat a fi cheia catre psihic si trezirea constiintei, fiind un receptacul de energie subtila, al carui raspuns se afla in intrebare si, ca urmare, o intrebare clara aduce un raspuns clar. Cum am spus, se presupune ca este rezumatul simbolic al Cabbalei, dar, de-a lungul timpului, ocultistii care l-au studiat, au stabilit corelatii si cu alte arte oculte: numerologia, astrologia, Yi King si multe altele. Preotii marilor traditii spirituale ale antichitatii detineau arta Tarotului, dar noi cunoastem astazi aceasta arta divinatorie datorita hierofantilor moderni, dintre care amintim pe: celebrul Eliphas Levi (Alphonse Louis Constant) cu „Dogma si ritual in marea magie”, Papus (Gerard Encausse) cu „Tarotul tiganilor”, Oscar Wirth (numai cu cele 22 Arcane Majore), Waite cu „Cheia Tarotului”, Crowley cu „Cartea lui Thoth” si altii. Secolele al XIX-lea si al XX-lea au fost cele in care a reinviat studierea si practicarea stiintelor oculte si Tarotul n-a fost lasat deoparte. Multe carti de Tarot se bazeaza pe spiritualitatea traditionala, avand origini in paganism, religia druizilor, in budismul Zen, mitologia greaca si scandinava; iar in zilele noastre au aparut numeroase variante: Tarotul ingerilor, Tarotul viselor si altele. Cartile de Tarot care, se pare ca, au supravietuit integral sunt cele denumite Tarotul Visconti, pictate de Bonifacio Bembo in 1422, la comanda ducelui de Milan, care le da si numele. Structura Tarotului are diverse forme si un numar diferit de carti, existand numeroase variante. Dintre acestea numim Tarotul venetian (78 carti), Tarotul lui Mantegna (5 serii a cate 10 carti), Tarotul bolognez (62 carti), cel florentin (98 carti), tarotul Marsiliei si, mai apropiate in timp, Tarotul Wirth (22 carti), Tarotul Rider-Waite, Tarotul Thoth, ultimele doua fiind pline de simboluri ezoterice, cu referiri cabalistice, astrologice si de alchimie; sa mai amintim Tarotul Zen, autor celebrul Osho.

Simbolistica

Cele 78 de (lame) carti sunt impartite astfel: 22 Arcane Majore, denumite Arhetipurile Tarotului sau Arcanele Secrete sau Marile Mistere, care reprezinta mesaje simbolice si elemente ale universului psihic, dar si experientele acumulate in calatoriile spirituale.
Aspectele divinatorii ale Arcanelor Majore pot fi redate prin urmatoarele semnificatii, cu potential pozitiv sau negativ:

0. Nebunul – cea mai enigmatica arcana, sens si non-sens;
I. Magicianul – vointa, creatia activa, puterea personala, lucruri misterioase;
II. Marea Preoteasa – energia pasiva, antagonismul, subconstientul;
III. Imparateasa – stiinta, bunastarea, fecunditatea, casatoria;
IV. Imparatul – realizator, animator, lider, paternitate, protectie;
V. Preotul (Pontiful) – legile divine, regulile conventionale, dificultati;
VI. Indragostitii – dualitatea, relatiile, alegeri, seductie, adulter;
VII. Carul Triumfal – glorie, progres, victorie, ratiune;
VIII. Justitia (Forta) – legea, caracterul, hotararea, contestarile;
IX. Pustnicul (Eremitul) – introvertire, destin, intelepciune, merite;
X. Roata Norocului – ridica umilii, cad trufasii, karma, ciclurile;
XI. Forta (Justitia) – energiile psihice, echilibrul, actiuni curajoase;
XII. Spanzuratul – intrerupere, inlantuire malefica, promisiuni;
XIII. Moartea (Transformarea) – schimbare, regenerare, ambitii;
XIV. Echilibrul (Temperanta) – rabdarea, lipsa de hotarare, miracol;
XV. Diavolul – instinct, sex, bani, fatalitate;
XVI. Turnul – dezintegrare sau renastere, materia in expansiune;
XVII. Steaua – credinta, speranta, destin favorabil sau daunator;
XVIII. Luna – probleme spirituale, tradarea, mister, ce se urzeste;
XIX. Soarele – universal, etern, glorie, nasterea unui copil, onoruri;
XX. Judecata – trezirea, eliberarea, Adevarul, piedici;
XXI. Universul (Lumea) – totalitatea, succesul, elevatia .

Arcanele Minore sau Micile Mistere contin 56 de carti si sunt legate de energiile creatoare subtile, care pot impulsiona sau frana – dupa caz – evolutia respectiva. Ele sunt impartite, la randul lor in, 4 x 10 carti numerotate de la 1-10, reprezentand cele patru elemente subtile si inca 4 x 4 numite cartile de curte, reprezentand Regele, Regina, Printesa (Valetul) si Printul (Cavalerul). Fiecare serie de 14 carti reprezinta un simbol si o culoare specifice, astfel: foc-rosu reprezentat de Sceptru (Bata, Baston; apa-argintiu reprezentat de Cupa; pamant-galben reprezentat de Pantaclu (Siclu, Moneda); aer-albastru reprezentat de Spada (Sabie).

Semnificatiile Arcanelor Minore sunt urmatoarele:

Asul – inceputurile, lucrurile cele noi;
2 – alegeri, hotarari;
3 – organizare, proeicte;
4 – siguranta, ajutor;
5 – provocare, flexibilitate;
6 – alternanta ciclurilor, mobilitate;
7 – individualitate, autocunoastere;
8 – dezvoltare, realizare, acumulare spirituala;
9 – crestere, dobandirea intelepciunii;
10 – succesul, autodepasirea;
Valet (Printesa) – riscul, sansa, incercarea;
Cavalerul (Printul) forta, directia;
Regina – intelepciunea, invatatorul, istetul;
Regele – sfarsitul, un nou inceput.

In practica oculta apar de multe ori figuri inversate, ceea ce insemna ca sensul lor este negat sau modificat; unii sustin ca o lama inversata poate avea efecte rele asupra celui care o manuieste. Exista numerose modalitati de etalare; etalarea numai cu Arcanele Majore, in cruce, in piramida sau Crucea Celtica, dar si etalarea cu toate cartile. Vom exemplifica aceasta din urma modalitate prin etalarea astrologica. Pentru aceasta se urmeaza roata zodiacala „sparta” si desfasurata pe orizintala in modul urmator:
1 2 3 4 5 6
12 11 10 9 8 7
Observati ca desfasurarea cartilor se face invers decat sensul de rotatie al cercului zodiacal; cele 12 carti fiind amplasate in 12 case zodiacale, fiecare avand o semnificatie aparte.

Am schitat, in linii generale, cate ceva despre aceasta arta divinatorie pentru informarea dvs.; parcticarea acesteia cere insa multa concentrare si cunostinte complexe incepand de la pastrarea cartilor pana la divinatia propriu-zisa. Si inca ceva: daca amestecand cartile una cade pe jos se spune ca ea se poate realiza pentru cel care le manuieste si nu pentru cel care a solicitat divinatia. Si cum cartile au semnificatii pozitive dar si negative, atentie, sa nu scapati prea multe…


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro