La 22 aprilie 1937, in Neptun City (SUA) s-a nascut John Joseph Nicholson, cunoscutul actor, regizor si producator american, al carui nume de scena este Jack Nicholson. Dupa data nasterii, nativul este apartinator zodiei Taur, insa la o privire mai atenta in horoscopul sau, lucrurile sunt mult mai profunde. Jack Nicholson s-a nascut la hotarul dintre doua zodii, pe gradul al 2-lea al Taurului, foarte aproape de zodia Berbec, ceea ce face ca el sa se fi nascut in ceea ce numim  in astrologie cuspida Berbec-Taur. Mai mult, el are Ascendentul in zodia Leu, iar asta arata ca cele trei planete sunt dominante in horoscopul sau. Aceasta “personalitate de cuspida” a primit la nastere influente diverse si, cum vom vedea, multe sunt benefice si pozitive pentru evolutia sa.

Nativul a urmat  scoala elementara si liceul din Manasquan; inca de pe atunci, talentul si calitatile sale artistice, predestinate de guvernatorul zodiei – Venus – si-au spus cuvantul, el fiind poreclit de colegi “clovnul clasei”. El a simtit ca vocatia sa este legata de arta, estetica si decor, iar calitatile sale venusiene: talentul, farmecul si receptivitatea, raman valoroase pentru a-si afirma ambitiile. Astfel ca, la 17 ani, cand merge la Hollywood pentru prima data sa-si viziteze sora, a lucrat un timp la Studiourile MGM pentru celebrii animatori Hanna si Barbera, care ar fi dorit sa ramana la ei, dar el a refuzat, dorind sa devina actor. Aceasta ambitie determinanta vine de la una dintre dominantele sale, si anume, Soarele, care i-a insuflat vointa, magnetismul si calitatile carismatice, dar si puterea persuasiva de a merge mai departe. Ca urmare, va juca in diverse piese, filme soap si alte asemenea productii mici. Dar in horoscopul sau Jupiter este planeta dominanta, iar el, Jupiter, este planeta expansiunii, organizarii si bunavointei. Ca jupiterian, Jack Nicholson este cald, deschis, activ si optimist, astfel isi face debutul intr-un film de categoria B in anul 1958, sustinandu-se pe el si cariera sa prin spoturi publicitare si filme de mai mica importanta, stiind cu siguranta ca va veni si marele succes, caci tenacitatea este una din calitatile remarcabile ale Taurului-Nicholson. Intr-adevar, ritmul lent dar constant al activitatii sale artistice (ca dar de la zodia Taur), i-a adus nativului o prima nominalizare la prestigiosul premiu Oscar in 1969, prima din cele 12 care vor urma in lunga sa cariera de 60 de ani. Entuziasmul, curajul si statornicia sa, ca si impulsul dat de Foc-ul Berbecului (zodie dominanta), il vor aduce pe nativ la alte mari realizari in viata sa artistica: in 1975 primeste primul premiu OSCAR pentru rolul sau din filmul “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, urmat de al doilea in 1983 si de al treilea in 1997. Increzator in sine, cu vointa puternica si cu Ascendentul Leu ca semn dominant, nativul straluceste in mod natural pe firmamentul cinematografiei: joaca roluri interesante, de oameni neobisnuiti, aflati in situatii ciudate si…  le joaca exceptional!

La cei 80 de ani ai sai, cariera ocupa nu mai putin de 60 de ani! Si nu una obisnuita, ci o cariera artistica absolut de exceptie, rasplatita cu numeroase distinctii. Si nici nu e de mirare, cu o casa astrologica X dominanta, care i-a predestinat o cariera, o viata publica plina de succes si ambitii pe masura, dar si cu casa III dominanta care face din comunicare un “instrument” care joaca un rol major in viata si in motivatiile sale profunde. El isi utilizeaza energia pentru a-si indeplini visele, iar dragostea si respectul publicului sau fac parte integranta din aceste ambitii. Realizariile personale i-au adus in plus fata de cele 3 Oscar-uri si cele 12 nominalizari la acest premiu, 7 premii Globul de Aur si un premiu pentru intrega activitate din partea Institutului America de Film si multe altele.

Viata personala a fost marcata de o singura casatorie incheiata prin divort, de o lunga perioada (17 ani) de relatie cu actrita Anjelica Huston si de… mai multe mamici pentru cei cinci copii ai sai. Se spune despre el ca a fost un tata exemplar!

Psihologic vorbind, nativul are o minte calma si echilibrata, care ii analizeaza in profunzime reactiile emotionale, caci nativul este o persoana sensibila, in ciuda aparentei sale duritati. Judecata sa se bazeaza pe reflectie si ratiune, ca si pe experienta proprie. Este sociabil si hotarat in actiunile sale; cu toate aceste tendinta sa de intoleranta il poate face uneori neplacut, dar el se exprima cu mult farmec si asta ii atrage pe cei din jur, facandu-i sa-l accepte asa cum este, dar si pentru ca este inteligent si straluceste cand are un obiectiv (un rol) si conditiile pentru a lucra la el. Este o persoana plina de bun-simt, precaut, metodic si disciplinat, capabil sa duca multe proiecte (filme) la deplinul succes. Din punct de vedere psihologic, are o natura puternica si este increzator in sine. Este un lider a carui forta artistica si noblete trezesc in mod natural respectul si admiratia tuturor; legitimitatea sa este necontestata. Autoritatea, prestigiul si charisma sa sunt un intreg care il pune pe Jack Nicholson in lumina reflectoarelor. La propriu si la figurat.

In zodicul chinezesc este nascut in Anul Bivolului de Foc, iar acesta este  “focul sacru”,  in cazul sau – talentul actoricesc. Nativul afiseaza un autocontrol extraordinar, este o persoana demna de incredere, cu un comportament riguros; curajul si rezistenta sunt recunoscute, iar caracterul sau determinat si individualist, onest si direct, ii da forta interioara care poate depasi orice obstacole. Doar rabdarea sa are uneori limite…

In zodiacul Indiei este Focul. Nativul are o pasiune pentru tot ce e frumos si armonios si poseda un umor de cea mai buna calitate. Face parte din categoria celor care nu renunta niciodata, caci provocarile il stimuleaza. Culoarea aurei împrumută din elementele cromatice ale focului, având un coeficient bioenergetic de 9,7 cu mult peste media normală.

In numerologie, destinul sau poarta cifra 1. Acest 1 simbolizeaza o viata activa si originala, care favorizeaza reusita personala si realizarile individuale. Calea Vietii cu cifra 1 inseamna o viata de creativitate, care se realizeaza cu pretul eforturilor personale si duce nativul foarte departe. El isi gestioneaza viata cu o vointa puternica, utilizand resursele proprii, in cazul sau talentul, tenacitatea si creativitatea. Si-a ales o profesiune liberala (actoria) tocmai pentru a-si implini destinul prin initiative personale, caci uraste sa urmeze cai batute, preferand sa inoveze. Ah, si cat de bine o face acest nativ; fiecare rol e “altfel”, fiecare miscare scenica este “alta”, caci el nu se repeta niciodata.

In Tarot, arcana sa reprezentativa este IV-Imparatul (sau Stapanul). Aceasta arcana simbolizeaza simtul ordinii, luciditatea, disciplina, responsabilitatea si un mod de actiune pragmatic. IV-Imparatul reprezinta stabilitatea; ea spune ca trebuie sa avansam, sa urcam o treapta si spune si cum sa facem asta: consolidand ceea ce am obtinut deja. Prin urmare, nativul s-a conformat, a urcat treapta cu treapta, nu s-a grabit, dar pana la urma a ajuns in varful scarii. Nu s-a multumit niciodata cu ceea ce a obtinut, dorind mereu sa evolueze. Si, a facut-o in mod magistral!

Schita karmica

Din punct de vedere karmic, nativul Jack Nicholson este o persoana foarte interesanta. In vieti anterioare poseda o mare capacitate intelectuala; mintea agera si lucida o are si in viata prezenta. A fost o persoana foarte curioasa, care dorea sa stie tot ce este nou; capacitatea de a intelege clar si rapid a pastrat-o si acum. In vieti trecute si-a ales partenerul numai din curiozitate, dar, rapid, ii gasea tot felul de cusururi si relatia se destrama. Nativul are tendinta de a repeta aceasta greseala si in viata prezenta. Pe de alta parte, nativul a stiut in trecute vieti cum sa produca si sa administreze banii, iar aceasta abilitate a pastrat-o si in viata actuala, ceea ce, nu-i asa? e foarte bine. Dar furat de atatea probleme materiale in vieti trecute, nativul a neglijat, voit sau nu, dezvoltarea sa spirituala. In viata actuala, nativul va trebui sa acorde atentie spiritualitatii si moralitatii sale, ca lectie karmica. Aceste lucruri fac parte din datoria sa karmica, fiind necesare dezvoltarii sale individuale. Indiciile karmice arata ca in a doua parte a vietii, nativul poate descoperi credinta, dar prin 1992 spunea : “Acum nu cred in Dumnezeu. Inca mai invidiez pe cel care are credinta. Cred ca asta poate fi o experinta profunda”. Insa de atunci a trecut ceva timp…


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediției de colecție: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro