Motto:
In ce ma priveste, departe de mine gandul sa ma laud cu altceva decat cu crucea Domnului nostru Iisus Christos…
(Galat. 6:14)

Cuvintele apostolului Pavel, citate in motto, sunt aplicabile celui care a fost, inainte de a intra la manastire, Francisc Forgione, cunoscut in timpul vietii pamantesti ca „Fratele stigmatizat” , devenit dupa moarte – Sfantul Pio de la Pietrelcina. Nascut la 25 mai 1887, a fost un copil cum rar se vedea in vremea aceea, ascultator, frecventa zilnic biserica, se ruga cu pasiune. La 16 ani a devenit cleric in Ordinul Capucinilor, iar in 1910 a fost sfintit preot in Domul din Benevetto. Incepand din septembrie 1916 il gasim in San Giovani Rotondo, pe Gargano, unde, cu mici intreruperi, a ramas pana la sfarsitul vietii sale pamantesti. Darul stigmatelor l-a primit la 20 septembrie 1918, pe cand se ruga la Crucifixul din vechea bisericuta ; avea atunci 31 de ani. Intr-o scrisoare adresata parintelui Benedict, el a descris cum un personaj misterios, cu mainile, picioarele si coasta sangerande, i s-a aratat si dupa disparitia acestuia, Padre Pio a vazut ca mainile, picioarele si coasta sa „erau gaurite” si din rani – sangera. Timp de 50 de ani de rugaciune, umilinta, suferinta si jertfa a indurat Padre Pio, devenit cunoscut ca Fratele stigmatizat ; el a trait o viata cucernica, indreptandu-si spiritul catre Dumnezeu, infiintand numitele „Grupuri de Rugaciune”, neuitand nici pre fratii sai, prin construirea unui spital pentru acestia, numit „Casa de Usurare a Credintei”. Cu putin timp inainte de urcarea sa la Ceruri, in septembrie 1968, mii de credinciosi, devotati si fii spirituali ai sai, s-au strans la San Giovani Rotondo pentru comemorarea a 50 de ani de la primirea stigmatelor si a celebra a patra intalnire internationala a Grupurilor de Rugaciune. Atunci, nimeni nu-si inchipuia ca la 23 septembrie, ora 2:30 Padre Pio se va duce la Cer.

Despre miracole si altele

Minunile facute de Padre Pio sunt numerose si dintre cele mai neasteptate si neobisnuite ; vindecarile miraculoase care au uimit lumea medicala, fenomenul de bilocatie (posibilitatea de a fi in doua locuri diferite in acelasi timp) ii erau lui Padre Pio familiare, numeroase minuni erau insotite de mirosuri diverse: de violete, lacramioare, crini, tandafiri s.a.m.d.
Padre Pio poseda darul clarviziunii, dar si pe cel al ierognozei (recunoasterea lucrurilor care fusesera sfintite sau nu). Aparitiile pe care le vedea inca de la o varsta frageda, erau ale ingerilor, sfintilor, ale lui Iisus si a Sfintei Fecioare Maria si, uneori, chiar ale demonilor ; el nu le povestea pentru ca era convins ca aceste lucruri se intamplau tuturor. Este de crezut ca avea darul levitatiei, deoarece, odata cand era asteptat in biserica si toti ochii erau indreptati spre usa, el a aparut – fara ca usa sa se deschida – pe deasupra capetelor credinciosilor, indreptandu-se spre confesional, unde s-a asezat. Intrebat cum a facut sa mearga prin aer, Padre Pio a raspuns, nu fara umor: „Tot asa cum mergi pe pamant !”. Padre Pio se slujea de Ingerii Pazitori ; el le spunea fiilor sai spirituali „Nu trebuie sa-mi scrii, nu-ti pot raspunde intotdeauna. Trimite-l pe Ingerul tau Pazitor. Asa pot face orice pentru tine”, sau „Trimite pe Ingerul tau Pazitor la mine. El nu are nevoie de bilet de tren, iar incaltarile lui nu se rup”, ori „Ingerul Pazitor este la dispozitia tuturor, mai ales pentru cei parasiti si singuratici”. Diavolul, Satana, l-au muncit mult pe Padre Pio ; odata aratandu-i-se sub masca unui domn prezentabil care si-a marturisit cele mai abjecte pacate lumesti ; odata cu asta aducea scuze prezentate cu maiestrie si indemanare, cu o anumita rautate si respingea proba Cuvantului Domnului. Padre Pio era derutat; dintr-o data o lumina interioara l-a luminat si, decis si poruncitor, a rostit cu tarie : „Slava lui Iisus ! Slava Fecioarei Maria !” si pe data „domnul” acela a pierit intr-un nor de pucioasa.

…Si altele despre Padre Pio…

Exista un fel de umor care insoteste de cele mai multe ori, sufletele pline de caritate, de umilinta si bunatate ; Padre Pio il avea din plin. Se spune ca un englez, fiu spiritual al sau, a avut un accident grav. Un prieten a fugit la Posta sa dea o telegrama lui Padre Pio pentru ca acesta sa se roage pentru cel accidentat. Acolo, surpriza ! A gasit o telegrama de la Fratele stigmatizat, in care i se spunea ca se va ruga pentru insanatosirea accidentatului. Cand s-a vindecat, englezul i-a multumit lui Padre Pio si l-a intrebat de unde a stiut sa-i trimita aceea telegrama ; iar Padre Pio a raspuns : „Credeti ca ingerii sunt tot atat de inceti ca avioanele ?”.
In alta ordine de idei ; la un moment dat ar fi circulat si unele texte, ca fiind „profetii facute de catre Padre Pio”. Intr-o lucrare de inspiratie catolica se spune clar ca Padre Pio „nu a facut niciodata profetii despre evenimente mondiale si nici nu si-a spus parerea despre probleme despre care a considerat ca autoritatile bisericesti trebuie sa hotarasca”.
Mentionam ca, desi avea o natura foarte bolnavicioasa, era foarte debil, desi continua sa sangereze prin stigmatele sale (purta tot timpul mitene, manusi fara degete. De altfel, el a fost vazut de medici, ba chiar, pansamentele de pe ranile sangerande au fost cercetate in laboratoare, dovedindu-se reale), cu toate acestea, Padre Pio a trait pamanteste pana la venerabila varsta de 81 de ani. Ce alta marturie a Gratiei Divine se mai poate cere ?

Canonizarea lui Padre Pio

Dupa „trecerea sa prin val”, am numit moartea sa in 1968, au urmat multi ani de dezbateri, deliberari si cercetarea a numeroaselor miracole savarsite de Padre Pio. Procesul preliminar de canonizare a inceput la 4 noiembrie 1968 ; in noiembie 1982 a inceput procesul cauzei Slujbasului lui Dumnezeu, Padre Pio de la Pietrelcina ; la 20 martie 1983 incepe procesul informativ al canonizarii ; Papa Ioan Paul al II-lea aproba miracolele infaptuite Venerabilului Padre Pio in 1998, apoi, in 1999 Papa il declara in Piata Sf.Petru, Binecuvantatul (Padre) Pio din Pietrelcina. Si tot astfel, dupa multe sesiuni ale Congregatiei pentru Cauza Sfintilor, miracolele au fost recunoscute si, la 16 iunie 2002 Padre Pio de la Pietrelcina a fost solemn canonizat de catre Papa Ioan Paul al II-lea.
La 2 martie 2008, trupul lui Padre Pio a fost exhumat, pentru pregatirea ramasitelor sale pamantesti in vederea venerarii publice, la cea de a 40-a comemorare a mortii sale. Episcopul Domenico D’Ambrosio a relatat ca trupul era partial neputrezit ; barba, parul si mainile s-au conservat foarte bine. Trupul lui Padre Pio a fost depus la un nou sanctuar din San Giovanni Rotondo si va fi expus pentru venerare in acest an.
Incheiem cu cuvintele lui Padre Pio de la Pietrelcina : „Roaga-te, spera si nu te teme!”.

*Citeste si “Padre Pio – Ce este rugaciunea?” – click aici

*Material oferit de Revista Rugaciunilor – www.rugaciuni.ro