Se apropie o sărbătoare foarte importantă in Statele Unite şi în unele ţări din Vestul Europei, dar mai puţin cunoscută în cele din Estul Europei, sărbătoare care se numeste Halloween.
Aceasta are loc în fiecare an pe 31 octombrie, care anul acesta este o zi de miercuri. Halloween-ul îşi are rădăcinile istorice în tradițiile religioase și culturale ale celţilor, care sărbătoreau Samsahin-ul, sfârşitul sezonului de recoltare. Ei credeau că în acel moment al anului, zidurile dintre lumi erau subţiri, iar spiritele puteau trece în regatul pământesc şi se temeau că le-ar putea distruge culturile pentru sezonul următor. Făceau focuri pentru a speria duhurile şi păstrau loc la masă pentru spirite. Această sărbătoare celtică a fost adoptată de multe ţări creştine, existând ideea că Halloween-ul a început independent, ca manifestare creştină, legată de cultul morţilor. Tradiţiile religioase creştine includ participarea la serviciile bisericeşti şi aprinderea lumânărilor la mormintele celor duşi, iar unii creştini se abţineau de la a consuma carne, ceea ce se reflectă în mâncărurile tradiţionale ale acestei sărbători şi să nu uităm nici de celebrele bomboane pe care le primesc copiii, care colindă pe la uşi, cu tot atât de celebrul “trick or treat” (cam cum ar fi la noi: “ne daţi ori nu ne daţi”). Sărbătoarea modernă de Halloween include petreceri costumate şi multe altele, cum ar fi jocurile, glumele, sperieturile. Şi fiecare zodie petrece în felul său, după tipicul din ţările respective, respectând datinile şi obiceiurile acelor locuri.
*Citeste si “Halloween – Rit păgân, superstiţie sau sărbătoare creştină?” – aici
dar si “Ceremonii de Halloween” – aici

BERBEC
Deşi nu participă efectiv la toată forfota şi agitaţia asta, nativul Berbec se distrează copios pe seama sperieturilor sau a costumelor, râde cu poftă de isprăvile celor mici şi… onorează masa festivă din plin.

TAUR
Serios şi concentrat, nativul Taur vizitează “atracţiile bântuite”, care uneori constau într-o încăpere neluminată în care se afla o masă cu un “mort” pe ea. Îndemnat să pună mâna, crede că a dat de organe, intestine şi altele. E şocat când se aprinde lumina: erau… baloane, fructe, ierburi şi zarzavaturi.

GEMENI
La această sărbătoare, nativul Gemeni este încântat să se ocupe de jucat diverse farse, prietenilor şi/sau familiei. Asiguraţi-vă că nu suferiţi de inimă, dacă decoperiti un schelet în dulapul din bucătărie sau o vacă în garaj, în locul maşinii. Este “opera” nativului Gemeni.

RAC
Activitatea preferată a nativilor Rac de Halloween este să îşi însoţească copiii care merg la “trick or treat” dornici să-si umple coşuleţele cu bomboane. Îi protejează, îi încurajează şi le face clipuri şi poze, pe care le prezintă cu mândrie familiei.

LEU
În diverse localuri, baruri, cluburi sau chiar în familie au loc petreceri, unde toţi vin costumaţi în diverse personaje legate de Halloween. Doar nativul Leu nu respectă tradiţia şi vine costumat în…Rege. El crede că nu este de demnitatea lui să fie Moartea sau un dovleac oarecare.

FECIOARĂ
Cea mai mare distracţie pentru nativul Fecioară este să-şi arate iscusinţa pescuind mere dintr-un vas cu apă, dar… cu gura. Când e mic face deliciul asistenţei care îl încurajează. Când e mare, deja are experienţă si stârneşte invidia pentru că pescuieşte mere cât pentru o plăcintă mare… Si, ce mandru e…

BALANŢĂ
Nativul Balanţă este un bonom şi este posibil să nu participe la sărbătoare, rămânând comod şi paşnic pe canapea, cu ochii la televizor. Totuşi, nu refuza să răspundă la uşă şi să le ofere copiilor bomboanele tradiţionale.

SCORPION
Nativul acestei zodii este Marele Maestru al povestirilor înfricoşătoare (şi neadevărate) spuse într-o cameră în penumbră, în faţa focului din sobe sau şeminee (acolo unde există). El are grijă să creeze o atmosferă cât mai sumbră, pentru ca poveştile lui să-i sperie bine de tot pe ascultători.

SĂGETĂTOR
Acest nativ sărbătoreşte în felul său Halloween-ul. El merge la biserică, apoi merge la mormintele familiei unde aprinde câte o lumânare. Şi când lucrurile se mai liniştesc, în casa lui masa tradiţional nu lipseşte.

CAPRICORN
Nativul Capricorn este meşteşugarul cel mai priceput la sculptatul dovlecilor. Dacă întâlniţi o casă decorată cu şiruri de lampioane din mici dovleci sau admiraţi dovleacul bine sculptat, aproape ca o operă de artă, casa este sigur a nativului Capricorn.

VĂRSĂTOR
Una dintre preocupările, şi în acelaşi timp, distracţia preferată a nativului Vărsător în timpul sărbătorii de Halloween este să vizioneze filme horror, din care îşi face provizii din timp şi din plin. Nu-l deranjaţi… Reacţia lui vă poate speria…

PEŞTI
De obicei, nativii Peşti sunt persoane sensibile, miloase şi credincioase. Prin urmare, respectă tradiţia veche a frecventării bisericii în timpul sărbătorii de Halloween, cu toate tipicurile ei: mersul la cimitir, lumânările, focul şi apoi masa tradiţională cu loc şi tacâm pentru spirite. Poate ţine şi post de carne…

Drepturile de autor ale acestui articol aparţin Asociaţiei de Astrologie şi Parapsihologie ElyStar® (www.aapes.ro)