Religia ocupă un loc important în viaţa multor oameni şi ea se reflectă în visele lor, pe care încearcă să le înţeleagă. De multe ori este vorba doar despre biserici, alteori de preoţi, uneori de slujba religioasă, alteori despre îngeri. Astfel de vise redăm mai jos, împreună cu interpretările lor.

Dumnezeu mi s-a arătat în vis

Uneori, în visele noastre îşi face apariţia Însuşi Dumnezeu, sub diferite forme; este bine să luăm în serios aceste vise, aşa cum face şi subiectul de mai jos:

„Caut un răspuns pentru visul în care Dumnezeu mi s-a arătat şi apoi lumina Lui m-a îndrumat să zbor şi să călătoresc prin spitale, prin locuri cu suferinţe ale oamenilor cu probleme. Îmi doresc o explicaţie, dacă aveţi bunăvoinţă.”

Este de bănuit că persoana care a visat acest vis frumos şi umanist s-a bucurat, împreună cu noi, de interpretarea visului ei:

„Atunci când visăm că ni s-a arătat Dumnezeu, nu facem decât să admitem existenţa unei forţe superioare ce are grijă de toate. În acest fel ne conştientizăm apartenenţa la masa largă a umanităţii şi dreptul de a poseda un cod specific de convingeri morale şi, conform acestor legi morale, avem dreptul şi îndatorirea de a alina suferinţa semenilor noştri. Acesta poate fi mesajul visului tău.” (R.B.)

Evanghelia şi crucea

Deşi visele lor se leagă uneori de credinţă şi de frecventarea bisericii, oamenii visează alături de elemente sacre şi unele profane, ca în visul ce urmează:

„Vă rog să mă ajutaţi şi pe mine! Am visat că eram într-o biserică, împreună cu mai multă lume, iar la altar erau doi preoţi. Noi stăteam frumos la rând şi am mers prin faţa altarului, unde am sărutat toate icoanele. La întoarcere am văzut pe o masă din mijlocul bisericii o evanghelie şi o cruce, la care erau ataşate nişte chei, cred eu că era cheia de la biserică. M-am apropiat şi am sărutat evanghelia şi crucea. După ce ne întorceam de la altar, ne aştepta un preot şi ne dădea câte un pachet de cafea în dar. Eu n-am reuşit să mă apropii de preot, m-a văzut el şi mi-a azvârlit pachetul cam de la 2 metri. Eram fericită…”

Indiferent că în acest vis apare pe lângă cele sfinte un element inedit cum este cafeaua, visul are o semnificaţie care a fost desluşită celei care a visat:

„În ciuda faptului că mulţi dintre noi nu suntem, în mod conştient sau activ, adepţii vreunei religii, cu toţii avem principii care ne ghidează existenţa şi care se pot manifesta în vis prin imagini recognoscibile. Biserica reprezintă un sanctuar, un loc de refugiu şi visând-o, înseamnă că simţi nevoia de reculegere, ca şi icoanele pe care le-ai sărutat, simbolizând în viaţa reală legăturile tale puternice cu vechi convingeri sau principii. Evanghelia din vis înseamnă că tu ai la îndemână resursele de cunoaştere care-ţi sunt necesare în viaţa de zi cu zi. Preotul reprezintă un conflict între ceea ce se petrece cu adevărat şi ceea ce ai vrea tu să se întâmple. Este vorba în visul tău despre vechi deprinderi pe care trebuie să le laşi în urmă, pentru a începe ceva nou (pachetul de cafea); acest prilej îţi va fi oferit în curând de o persoană de sex masculin: un nou serviciu, o nouă îndelednicire, o noutate, în orice caz.” (R.B.)

Fragment din cartea “Noul tău dicţionar de vise – Enciclopedia viselor pe înţelesul tuturor”
autor: Radu Botez (parapsiholog) – disponibila aici.

*Citeste si “Binecuvântarea preoţească” – aici dar si “Biserica şi sfinţii pictaţi” – aici.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro