sau
Unde duce incultura „aleşilor”

In anii trecuti am primit la redactie tot mai multe intrebari in legatura cu celebra Flacara Violet, care a facut „valvataie” mare in presa romaneasca si nu numai. Un oarecare a aruncat in arena politica expresia „joia Flacarii Violet”, presa a inhatat-o avida si din ea s-a inaltat un rug, care a ars respectul neamului pentru „alesii” sai. Oamenii obisnuiti au simtit insa ca, in ciuda scandalului, inutil si prostesc, exista unele adevaruri; e drept ca oculte, dar adevaruri! Si, iata, cititorii nostri vor sa le afle; sa afle ce este, de fapt, Flacara Violet.

Focul Sacru
Flacara Violeta este un concept provenit din esoterism. Unii spun ca apare pentru prima data, in Antichitate, in vechile texte egiptene sacre, sub denumirea de Saqqara sau Sakara, ceea ce inseamna „Focul Sacru”, folosit in Scoala Misterelor. Dar asta nu inseamna, neaparat, Flacara Violet!

Cea de a 7-a Raza
In angeolologie (unde se studiaza ingerii), se vorbeste despre arhangheli si cele 7 raze ale lor, care lucreaza prin conexiunea culorilor. Sunt enumerati 7 arhangheli si razele pe care le deservesc; regasim intre acestia pe Arhanghelul Zadkiel, care deserveste cea de a 7-a raza, denumita Raza Violet sau Raza Libertatii.

Raza lui Saint Germain
Flacara Violet mai este cunoscuta si sub numele de Raza lui Saint Germain. Figura mistica a secolului al XVIII-lea, controversatul Conte de Saint Germain s-ar fi ocupat de simbolistica oculta si descrieri ale artei alchimiste; se presupune, de asemenea, ca ar fi fost membru al Serviciului Secret al regelui Ludovic al XV-lea. Se mai spune despre el ca s-ar fi reincarnat in profetul Samuel, in Cristofor Columb, in vrajitorul Merlin de la curtea legendarului rege Arthur, in Francisc Bacon, filosof si cancelar al Angliei, si, in fine, Saint Germain. Raza Violet se presupune a fi Lumina care invaluie Pamantul, Iubirea. Contele de Saint Germain este enumerat intre „Cele 7 fiinte spirituale iluminate”, numite chohani sau Lorzii Razelor, intre care, Saint Germain cu a sa Raza Violet, a transmutatiei, este cel de al 7-lea, Lordul Razei Violet. Vom mai spune doar ca, lacasurile sale eterice s-ar afla deasupra Transilvaniei si a muntilor Table Mountain din Wyoming-SUA.

Flacara Violeta in Reiki
In meditatia Reiki, Flacara Violeta este o tehnica de meditatie vindecatoare, puternica, pentru spirit si corp; ea este buna si pentru vindecarea la distanta, fiind folosita pentru schimbarea sau transmutarea vibratiilor negative sau pentru intelegerea unor probleme emotionale si psihologice.

Culoarea Violet in Yoga
In Yoga se vorbeste despre cei 7 curenti „colorati” care comunica prin anumite canale energetice si despre cele 7 chakre ca centri energetici, carora li se atribuie cate o culoare. Intre chakre si spectrul solar – rogvaiv-ul – s-au facut asocieri; aici, chakra a 7-a a coroanei este chakra violet, pe de o parte. Pe de alta parte, esoteristii mai confera chakrelor si alte culori si, aici, culoarea violet sau mov este atribuita celei de a 6-a, numita „al treilea ochi”. (Recent am aflat precum ca s-ar schimba culorile chakrelor, pentru a ne pregati pentru o schimbare „ce va sa vina”!) Lasand la o parte toate aceste pareri, mai mult sau mai putin intemeiate, sa retinem ca flacara violeta „arde” si in Yoga.

Violet-ul clerului
Culoarea violet este folosita de Biserica Crestina, alaturi de culoarea rosu, pentru imbracamintea cardinalilor si braurile cu care se incing preotii sau episcopii, ca semn distinctiv al rangului ierarhic.

Sigla „Flacara Violeta”
Este o marca inregistrata la OSIM (dibace miscare !) si titlul unui volum, care descrie o varianta particulara a tehnicii de meditatie „Flacara Violeta”. Aceasta este o varianta creata de psihologul Theodor Vasile in 1999, ca terapie complementara integrativ-holistica. De fapt un conglomerat de tehnici adaptate din: yoga, arte martiale, meditatie, psihologie si altele, care se practica, in grup, de obicei, joia; de aici „joia Flacarii Violet”! sintagma declansatoare…

Concluzie
Aducerea Flacarii Violet intr-o discutie pe teme politice, lucru intamplat in Romania, de catre „personalitati” politice, este mai mult decat deplasat si rizibil. Poate fi socotita drept lipsa de respect pentru cultura, ca sa ne exprimam eufemistic. Nu „flacara violet” ne-a facut de ras pe tot mapamondul, ci folosirea „dupa ureche” a conceptelor sale ! Urmarile s-au vazut…

*Mai multe pe seama subiectului puteti gasi in Volumul -editie de colectie- “Intre psihologie si parapsihologie” – disponibil aici.

Centrul de investigatii parapsihologice A.A.P.E.S.
Coordonator: Radu Botez (parapsiholog)
www.parapsiholog.ro