În volumul “Între psihologie şi parapsihologie” semnat de  Radu Botez şi Mihaela Theodora Popescu, un întreg capitol este dedicat paranormalului. Tot acolo era pomenită “casa cu fantome” din Craiova, asupra căreia s-au făcut investigaţii cu unele rezultate uluitoare.  Trebuie precizat că, deoarece se spunea că acolo bântuie fantoma unui medic ce se spânzurase, la investigaţia respectivă am invitat şi un medic, ce era oricum extrem de interesat de fenomen. Pe parcursul şedinţei de investigare, după ce am pus în funcţiune aparatele audio-video, am adresat eterului întrebarea “vrei să comunici cu noi?”; s-au înregistrat zgomote nedefinite şi trosnituri. Apoi, la un moment dat, medicul respectiv a tresărit şi s-a îngălbenit la faţă. Am oprit aparatura şi l-am întrebat ce se întâmplă, iar el a răspuns că a simţit o atingere fermă pe umărul drept şi brusc, un val de aer rece. Am încheiat şedinţa, ne-am strâns “bagajele” şi am plecat. Foarte interesant este însă ce a rezultat în urma  analizării benzii audio: s-a desluşit clar o voce hârâită care pronunţa cu greu un cuvânt: “cul-pa… cul-pa…”., chiar în momentul în care medicul-martor a simţit atingerea şi frigul. Cercetări ulterioare au dezvăluit faptul că doctorul care se spânzurase, suferise o depresie puternică, datorată unei greşeli medicale, în urma căreia un om îşi pierduse viaţa. Am dedus că era fantoma celui ce nu-şi găsea odihnă din pricina culpei medicale săvârşite în timpul vieţii.

În urma investigaţiilor pe care le-am efectuat de-a lungul timpului, am obţinut o serie de reguli necesare în activitatea de investigaţie paranormală, de care trebuie să ţinem seama dacă dorim să avem rezultate corecte. Şi anume:

Siguranţa. Un aspect important al unei investigaţii paranormale este siguranţa; nu mergeţi niciodată singuri la locaţia respectivă. Va trebui să aveţi cel puţin un martor, căci tehnicianul se va ocupa exclusiv de aparatură, în timp ce faceţi observarea-cercetare. Lăsaţi la birou adresa locaţiei şi timpul cât veţi sta acolo (sosire-plecare); pentru siguranţa dumneavoastră şi a echipei documentaţi-vă temeinic asupra împrejurărilor, împrejurimilor şi fenomenelor care se petrec acolo.

Echipamentul.  Orice investigaţie paranormală presupune un minimum de aparatura necesară: un aparat foto, un înregistrator audio şi un aparat EMF (pentru măsurarea câmpului electro-magnetic); e bine să aveţi şi o lanternă. Efectuaţi testarea fiecărui  dispozitiv înainte de anchetă, pentru a vă asigura că funcţionează corect, că au  bateriile bune şi o capacitate de stocare adecvată. Dispozitivul energetic trebuie testat pentru a vedea cum reacţionează la sursele de energie naturală şi pentru a le compara apoi reacţia la mediul din locaţia respectivă.

Proceduri. Înainte de a începe, recapitulaţi cu toţi cei prezenţi la anchetă procedurile de investigare  pentru ca fiecare să ştie exact ce are de făcut. Asiguraţi-vă că toată lumea vine şi pleacă împreună şi nu admiteţi întârzieri. Opriţi funcţionarea telefoanelor mobile, care pot interacţiona cu aparatura. Interziceţi şoptitul în timpul anchetei; va fi extrem de enervant când veţi analiza banda audio şi veţi crede că auziţi un spirit, când, de fapt, este colegul care întrebă cât e ceasul.

Metodologia. Nu începeţi o anchetă paranormală fără un plan. Faceţi în prealabil o recunoaştere a locaţiei unde s-a înregistrat sau s-a raportat o activitate paranormală. Notaţi anumite zone care au fost semnalate cu o activitate mai intensă, pentru a le monitoriza în mod special mai târziu. Poziţionaţi echipamentul cât mai convenabil faţă de aceste zone, pentru a nu capta mişcarea, vibraţia sau zgomotul făcut de investigatori, dar să poată capta eventualele manifestări paranormale.

Obiectivitatea.  Rezultatul anchetei se obţine prin analizarea ei de către toţi membri echipei prezenţi  la locaţia respectivă. Foarte important: când analizaţi rezultatele investigaţiei paranormale fiţi obiectivi. Zgomotul scaunului mişcat din loc, podeaua sau uşa care scârţâie sau umbra colegului care trece prin faţa obiectivului NU sunt în nici un caz manifestări paranormale.

Centrul de investigaţii parapsihologice A.A.P.E.S.
Coordonator: Radu Botez (parapsiholog)
www.parapsiholog.ro