Ce înseamnă „Reiki” ?
Motto:
„Reiki este o tehnică de vindecare spirituală.”
Mikao Usui
Pentru a intelege ce este Reiki, trebuie sa vedem mai intai ce inseamna acest cuvant. El vine de la „kanji”-ul japonez „rei” care inseamna universal, cosmic, spiritual si „ki” care desemneaza energia, forta. Deci, Reiki = Energia Universala. Sistemul intitulat Reiki este un sistem de evolutie spirituala, prin care omul poate accesa sursa de energie universala, cosmica sau, mai simplu, este calea restabilirii echilibrului si armoniei interioare. (Unii numesc aceasta energie universala, bioenergie, Lumina sau Chi, altii ii spun prana sau, chiar, Duhul Sfant). Aceasta energie universala poate fi transmisa spre sine sau spre altii. Sistemul Reiki cunoscut astazi, ne-a fost lasat relativ recent, pe la inceputul secolului al XX-lea, de inteleptul japonez Mikao Usui. Reiki se bazeaza pe cinci principii ale unei vieti implinite, formulate de imparatul japonez Meidji. Este interesant ca, pentru a sublinia principiul „Eternului Prezent” se repeta formula „doar astazi”.
Deci :
Doar astazi :
– Nu fi ingrijorat ! Sau, ma eliberez de orice ingrijorare.
– Nu te enerva ! Sau, ma eliberez de orice suparare.
– Sunt recunoscator pentru toate ! Sau, sunt plin de gratitudine, imi respect parintii, profesorii si stramosii.
– Lucrez sever asupra mea ! Sau, traiesc cinstit.
– Sunt prietenos cu semenii ! Sau, respect viata sub toate formele.
Scurt istoric
Mikao Usui a primit initierea in Reiki intr-o stare de profunda si indelungata meditatie, timp de 21 de zile, in anul 1922. Se spune ca in cea de a 21-a zi el a fost lovit de un glob de lumina (povestea seamana foarte bine cu descrierea din Biblie despre „Pogorarea Duhului Sfant”). Dupa iluminare, Usui a stat 7 ani in cartierul cersetorilor din Tokyo, unde si-a dat seama ca se concentrase prea mult pe problemele lor fizice uitand de cele spirituale. Atunci, a pornit sa colinde prin tara, combinand latura fizica a sistemului cu cea spirituala si l-a intalnit pe Hayashi care va fi discipolul sau si continuator al traditiei Reiki. Acest Hayashi a instruit-o la randul sau pe dna. Takata, sosita in Japonia din Hawai, care a primit gradul 2, ceea ce inseamna ca se putea vindeca, putea vindeca, dar nu putea instrui, initia. Mai tarziu, in cursul unei calatorii de conferinte in Hawai, Hayashi i-a acordat acesteia gradul de maestru Reiki. Acestei dne. Takata datoram introducerea Reiki in Occident. De altfel, exista acum mai multe „scoli” Reiki, dupa maestri initiatori ; dar Reiki traditional este cel denumit „Usui-Hayashi-Takata”.
Ritualuri de initiere in Reiki
Sedinta de Reiki incepe cu ritualul ablatiunii (spalarea mainilor si fetei), fara bijuterii sau ceasuri, intr-o camera linistita, parfumata cu betisoare aromate si muzica linistitoare, de meditatie. Reiki este un sistem bazat pe „racordari” care se fac de catre un maestru-initiat. (Am folosit pe parcursul articolului cuvantul „racordari” diferit de cele folosite de maestri Reiki, deoarece este mai ilustrativ pentru cititorii neinitiati decat „racorduri” sau „acordaj”). Cu ajutorul unei metode stravechi, maestrul transmite neofitului un flux energetic. Este necesar ca invatacelul sa se afle intr-o stare de „perceptie sporita” pentru a se putea crea un canal deschis primirii de energie cosmica ; acest canal care pleaca din crestetul capului, este folosit apoi in decursul a 21 de zile, pe parcursul carora energiile sporite ale persoanei initiate dizolva blocajele energetice, am zice ca se „leapada” energiile negative.
Cum se face aceasta ? In timpul sedintei de initiere, maestrul – cel care canalizeaza energia – isi pune palmele pe cel care primeste (receptor) si… energia se canalizeaza singura, nefiind nevoie de concentrare pentru asta. (Din nou, asemanari cu „punerea mainilor” descrisa in Biblie !). Reiki trebuie practicat zilnic asupra propriei persoane pentru restabilirea echilibrului interior. Ca efect al racordarii Reiki, in cele 21 de zile are loc procesul de purificare, eliminarea toxinelor si dizolvarea blocajelor energetice.
Gradele de initiere
Datoram lui Hayashi, discipolul lui Mikao Usui, impartirea pe grade a sistemului Reiki ; aceasta s-a facut pentru a „masura” devotamentul, iluminarea si dezvoltarea spirituala a discipolilor. Subliniem ca initierea trebuie facuta de catre un maestru, iar ceea ce da masura efectului acesteia este nivelul vibratiilor energetice din momentul initierii.
Gradul I – (autotratament) ; este momentul racordarii la energia Reiki ; acest racord modifica vibratiile neofitului, in scopul primirii energiei cosmice. Aceste initieri purifica si racordeaza patru centre energetice, numite chakre :
– chakra inimii -stimuleaza dragostea neconditionata:
– chakra gatului – deschide Eu-l comunicarii si responsabilitatii;
– chakra „al 3-lea ochi” – dezvolta intuitia, spiritualitatea;
– chakra coroanei – legatura cu energia universala, cosmica.
Daca reusim aceasta, vom reusi sa canalizam energia Reiki pentru noi si pentru altii.
Gradul II – ofera posibilitatea descoperirii sinelui si face posibila o circulatie sporita a energiilor. Ajunsi la acest grad, discipolii invata cum sa foloseasca un anumit numar de simboluri. Se spune ca devine posibila in acest stadiu depasirea spatiului si timpului.
Gradul III – maestru – este accesibil numai celor cu o vocatie certa pentru Reiki, se bazeaza pe dezvoltarea personalitatii si practicantul invata sa „traiasca” energia Reiki.
Gradul IV – maestrul foloseste toate simbolurile si toate tehnicile de racordare.
In timpul cursului maestrul instruieste neofitul despre pozitionarea palmelor, simboluri si altele.
Sa mai spunem ca…
… Reiki poate fi o buna tehnica de relaxare, de reducere a stresului si de vindecare.
… In Reiki, energia curge in corpul fizic prin chakre si, cand fluxul este intrerupt apar disfunctii, aceasta intrerupere fiind cauza bolilor.
… Se poate practica postul, rugaciunea, spovedania (din nou practici intalnite in Biblie !).
… Reiki nu este predata ca alte tehnici de vindecare. Capacitatea respectiva este transferata invatacelului de catre un Maestru in timpul procesului de initiere.
… Procesul de curatare in Reiki consta in purificarea fizica, mentala, emotionala si spirituala.
… Pozitionarea palmelor pe chakre influenteaza benefic aria chakrei respective ; tot palmele sunt cele care vor da „semne” de rece, cald, furnicaturi, durere etc.
… Reiki se poate aplica nu numai organismului uman, ci si plantelor, animalelor, obiectelor si alimentelor, facandu-se purificarea energetica a acestora.
… Ca o curiozitate, cei initiati in grade inalte, nu au voie sa deseneze simboluri pe alte persoane fara acordul acestora. (Simbolurile sunt, bineinteles, „desene” cu nume care au un inteles. De ex.: „Cho-Ku-Rei” = „Toata puterea Universului aici si acum”).
… Reiki nu este vindecare pentru boli psihice, nu este psihoterapie, nici autosugestie, nici tehnica medicala si, nicidecum, metoda de diagnostic sau medicina alternativa.
… Reiki se aplica impotriva energiilor negative, pentru reducerea stresului, pentru purificare, energizare, protectie energetica si armonizarea interioara a corpului energetic.
… Este interesant de stiut ca Mikao Usui (1865-1926) a primit initierea in Reiki dupa ce a meditat indelung. El a dorit foarte mult sa afle cum a facut Isus vindecarile miraculoase !..
Un exemplu si o recomandare
Redam mai jos, spre exemplificare, un autotratament rapid pentru echilibrarea chakrelor:
– o palma pe chakra 1, cealalta pe chakra 7;
– o palma pe chakra 2, cealalta pe chakra 6;
– o palma pe chakra 3, cealalta pe chakra 5;
– ambele palme pe chakra 4 a inimii.
Recomandam insistent ca inainte de a incerca sa va „autotratati”, sa consultati neaparat un Maestru Reiki.
*Material realizat in colaborare cu Revista de medicina alternativa si terapii complementare InfoTerapii – www.infoterapii.ro
Coordonator articol :
Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro