Portret parapsihologic

Cel mai bine vandut  scriitor roman, dar si  cel mai cunoscut si citit autor roman in strainatate, poetul, prozatorul, criticul literar si publicistul Mircea Cartarescu,  s-a nascut in Bucuresti, la 1 iunie 1956, cu Soarele in zodia Gemeni, care este guvernata de Mercur, planeta activitatilor intelectuale, a comunicarii si comertului. Nativul are Ascendentul in Fecioara, care ii favorizeaza acestuia realizari in plan practic, conferindu-i o parte din spiritualitatea sa. Elementul sau este Aer-ul, care il face pe nativ sa se raporteze la lumea inconjuratoare, in primul rand prin intermediul gandirii, concentrandu-se asupra studiului faptelor si detaliilor, dar si a modului de a comunica. Zodia Gemeni este o zodie Mutabila, ceea ce aduce nativului placerea pentru varietate si schimbare; vom regasi aceasta in numeroasele calatorii in strainatate intreprinse de nativul Cartarescu. Energia sa este de tip (+) Masculin care aduce actiunea; este analitica, strategica si practica.

Nascut in Gemeni, nativul este adaptabil, ager si curios, cu bune aptitudini de comunicare, cu talent pentru educatie si o atitudine mobila. Cu aceste calitati a absolvit Liceul “Dimitrie Cantemir”, apoi Facultatea de limba si literatura romana (1980), luandu-si doctoratul in literatura romana cu teza “Postmodernismul romanesc”, publicata la editura “Humanitas”. Si-a facut debutul in poezie in anul 1978, iar debutul in volum in 1980. Talentul pentru lingvistica si literatura i-a fost conferit nativului de Mercur aflat in Gemeni; si nu numai atat: Mercur i-a conferit si o minte agera, rapida, studioasa si logica, idei active, ganduri libere si minte comunicativa. Luna in Pesti si-a adus si ea aportul la suma calitatilor sale, aducandu-i  nativului o imaginatie poetica bogata, intuitie si receptivitate. Venus in Rac completeaza cu sentimente sensibile, emotii puternice si persistente si o imaginatie frumoasa. Astfel dotat de astre, nativul s-a asezat la masa de scris si folosind atributele conferite de Marte in Varsator, adica: energie mentala, intelect activ, inventiv si independent, a dat lumii o opera literara care i-a  dus faima dincolo de hotarele Romaniei, dar i-a adus si dusmani si detractori (Soarele in cuadratura cu Ascendentul), dusmani invinsi cu usurinta (Jupiter in casa XII) prin succesul sau obtinut in mod subtil si pasnic. Si-a inceput cariera ca profesor de limba romana, functionar la Uniunea Scriitorilor si redactor la “Caiete Critice”; apoi s-a dedicat in intregime scrisului, iar in prezent este profesor doctor in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. Multe dintre volumele sale, intre care: “Nostalgia”, “Levantul”, “De ce iubim femeile”, trilogia “Orbitor”,   “Solenoid” si altele, au fost traduse in 14 limbi, Mircea Cartarescu fiind cel mai cunoscut scriitor roman in strainatate. A primit premiul Uniunii Scriitorilor, premiul Academiei Romane si alte premii in tara, dar si prestigioase premii internationale si distinctii pentru activitatea sa literara, prea numeroase pentru a putea sa le mentionam aici. Nativul a predat limba si literatura romana la universitati din Asterdam, Viena si Berlin. De asemenea, el a fost nominalizat la  Premiul Nobel pentru literatura. In plan personal,  este casatorit tot cu o poeta (alegere karmica) si are doi copii.

Psihologic vorbind, vom spune mai intai ca nativul face parte dintr-o generatie cu vointa intensa, putere si creativitate (Pluton in Leu), cu intuitie estetica si emotii rafinate (Neptun in Balanta), iar in literatura romana  aceasta generatie s-a numit “grupul poetilor optzecisti” din care face parte si Mircea Cartarescu. El este o persoana logica, prudenta in comunicare si reflectiva. Nativul simte o nevoie psihologica de stabilire a identitatii, avand uneori conflicte interioare intre emotii si propriul ego, chiar neintelegeri cu propria persoana. Altfel, are o minte precauta, exacta, bazata pe studiu, iar gandurile sunt concentrate pe educatia superioara, intelect si calatorii. Coeficientul bioenergetic este de 9,5 . Cu o culoarea mistica in aura (portocaliu), reperele esoterice sunt extrem de “elevate”. Are talent scriitoricesc nativ, inventivitate, minte stralucitoare, intuitie si , iar in scrierile sale se exprima in mod original. Are o memorie excelenta, abilitati de comunicare, inspiratie si talent literar. Si, mai mult, are rapiditate de spirit si suplete mentala.

In zodiacul chinezesc este nascut in Anul Maimutei de Foc, ale carei trasaturi definitorii sunt inteligenta si intuitia. Elementul Foc ii confera nativului Maimuta: dinamism, originalitate, impulsivitate, hotarare si spirit creator. Una dintre calitatile cele mai pregnante ale Maimutei este spiritul obiectiv si realist, cuplat cu o buna intuitie si cu o agerime deosebita in a descoperi punctele slabe ale unui sistem sau ale unei persoane. Se bazeaza in toate aceste evaluari strict pe intelectul sau foarte dezvoltat, pe o memorie de exceptie si pe exigenta sa in raport cu ceilalti. Poate aceste calitati i-au adus dusmanii si detractorii pomeniti  mai sus.

In zodiacul celtic este Frasin, prezentabil si rezistent, care da dovada de multa intuitie, ceea ce il va ajuta in anticiparea corecta a unor evenimente importante.Obiectivele sale, precum si caile de atingere a lor ii sunt foarte clare si nu vede nici un impediment in a-si urma drumul in viata, asa cum considera el de cuviinta.

In numerologie, Calea Vietii sale poarta cifra 1. Destinul 1 arata o viata caracterizata de actiune individuala; acest drum in viata favorizeaza reusita personala si realizarile individuale. El simbolizeaza o viata activa si, adesea, este teatrul unor schimbari neasteptate. Este un drum dificil uneori, dar predomina sansa ce permite invingerea tuturor obstacolelor. Calitatile necesare pentru asumarea acestui destin sunt: vointa, curajul, increderea in sine si perseverenta. Iar nativul Cartarescu le are.

In Tarot, pentru cei nascuti pe 1 iunie Arcana Majora reprezentativa a Tarotului este I-Magicianul sau Magul, care simbolizeaza intelectul, comunicarea, informarea si… magia. In cazul nostru – magia cuvantului scris. De asemenea, I-Magicianul sau Magul mai simbolizeaza intelepciunea, iscusinta, constiinta propriei valori si o conceptie de viata activa. Pe un plan mai profund, aceasta arcana inseamna ca suntem capabili sa ne faurim in mod constient propria soarta, cu hotarare si raspundere. Ceea ce nativul chiar face.

Schita karmica

In viata anterioara, nativul si-a dezvoltat o mare capacitate intelectuala; mintea agera, luciditatea si capacitatea de a intelege rapid si usor, le-a pastrat si in viata actuala. Dar a facut si greseli in trecut; a fost extrem de nehotarat si incapabil sa ia decizii, ajungand sa execute ceea ce hotarau altii. In viata prezenta el a trebuit sa invete sa se impuna si sa nu mai depinda de ceilalti, aceasta constituind una dintre lectiile sale karmice, pe care el a invatat-o deja. O alta lectie karmica de invatat se refera la relatia de familie si la implicarea excesiva in viata sociala. Ca urmare a neglijarii familiei in favoarea obtinerii unui statut social sau profesional inalt in viata anterioara, in viata prezenta nativul a trebuit sa invete lectia karmica a fericirii, care inseamna sa renunte la ceva important pentru a se dedica familiei. Pentru a fi fericit nativul are nevoie de o partenera tot atat de inteligenta si sensibila ca si el, capabila sa-l inteleaga si, mai ales, sa-i simta rapid starile afective. Spuneam ca, in aceasta privinta, el a facut o buna alegere karmica  atunci cand s-a casatorit a doua oara. N-a renuntat la scris (care este important in viata sa), in schimb a rarit simtitor activitatile sale in plan social. Astfel, cu doua importante  lectii karmice rezolvate, putem spune ca nativul este pe cale de a-si achita datoria karmica.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro