2017. PREAMBUL ASTROLOGIC (I)

Anul 2017 este din ce in ce mai aproape si cu totii ne intrebam ce ne va aduce el, acum cand avem atatea sperante, cand incercam sa credem ca va fi un an mai bun, ca vietile noastre se pot schimba. De obicei, in asemenea situatii, romanul pune raul inainte, in speranta ca acest “rau” nu se va dovedi a fi chiar atat de rau si pentru a se putea bucura daca se poate sa se iveasca si nitel “bine”. Deci, sa punem raul inainte, caci un om prevenit este de doua ori pregatit. Astfel, in loc sa interpretam intai evolutia planetei bunavointei – Jupiter – cu predictiile fericite ale lui 2017, ne-am oprit mai intai la planeta durerii – Saturn – pentru a vedea de ce trebuie sa se fereasca romanul in anul ce va veni – 2017. Saturn se va afla in cea mai mare parte din an in zodia Sagetator, unde a intrat in septembrie 2015 si unde va sta pana la 19 decembrie 2017 cand va intra in Capricorn. Saturn ne invata valoarea moderatiei si prudentei; fiind in Sagetator, el poate transforma ideile in realitate prin disciplina sa intelectuala. Tranzitul lui Saturn poate fi considerat ca un ciclu de realizare si maturizare, desi ne putem intalni cu intarzieri, presiuni, obstacole; el ne invata sa ne asumam responsabilitatile, caci Saturn inseamna trezirea la realitate, renuntarea la riscuri inutile, concentrarea si gasirea fortei interioare, chiar daca totul pare a stagna; este doar intelepciunea pe care ne-o aduce Saturn si care ne forteaza sa traim aici si acum. Careul lui Saturn cu Kiron din 30 aprilie, care se repeta in 3 noiembrie, inseamna munca grea pentru vindecarea vechilor rani emotionale, in schimb Saturn in trigon cu Uranus (19 mai si 11 noiembrie) favorizeaza capacitatea de concentrare asupra problemelor grave si permite afirmarea sociala. Saturn pare a fi mai putin drastic in 2017, dar tot trebuie sa fim atenti, caci depresia poate fi si ea o componenta a acestui tranzit.

BERBEC
Saturn guverneaza imaginea profesionala si publica a nativilor, dar si reputatia lor, iar acestea sunt domeniile unde vor fi provocari in 2017, caci succesul profesional va depinde de felul cum vor pune in valoare cunostintele si capacitatile lor. La inceputul intervalului nativii se vor simti sceptici, deziluzionati, dezamagiti si vor avea un sentiment de nesiguranta, credinta si optimismul fiindu-le zdruncinate. Saturn ofera insa nativilor realism si pe parcurs acestia isi vor vedea capacitatile mult mai clar si mai realist. Saturn cere: mai multa dedicare pentru a invata, autoperfectionare si o atitudine mai matura fata de viata.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

TAUR
La inceputul tranzitului, este posibil ca nativii Taur sa fie deosebit de sensibili la ceea ce pare a fi presiunea lumii exterioare, care ii obliga sa examineze cele mai profunde dorinte, precum si atasamentele lor. Acestea includ relatiile sexuale, obligatiile financiare, precum si nevoia de control. Acum se pot resimti insatisfactia si frustrarile referitoare la relatiile cu ceilalti, dar si cu resursele financiare, lipsind orice sprijin din partea altora. Saturn va gasi modalitatea de a-i obliga pe nativi sa-si organizeze finantele. Spre sfarsitul intervalului, ei se vor simti mai liberi emotional, mai puternici si vor dobandi stapanire de sine.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

GEMENI
Saturn tranziteaza casa relatiilor semnificative cu ceilalti, acestea devenind punctul central al presiunilor lui Saturn. Satisfactia si calitatea relatiei, ca si modul in care isi vad partenerul/a, vor fi cele examinate acum. Pe masura ce nativii incep sa vada relatia lor fara “ochelari roz”, deziluzia devine o posibilitate. Cei singuri vor simti mai acut singuratatea. In esenta, in relatiile nativilor, (care pot fi sentimentale, de afaceri sau de prietenie) cantitatea se inlocuieste cu calitatea; iar acest proces implica timp, introspectii, frustrare, dar si, in mod ideal, implinirea. In timpul acestui ciclu saturnian nativii vor gasi mai putin timp pentru socializare, existantd chiar o eventuala schimbare de stil de viata, datorita unei relatii de parteneriat.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

RAC
Saturn poate sa aduca in 2017 o anumita presiune in activitatea de zi cu zi, in obiceiurile si modul de a trata propria sanatate. Nativii se vor simti la inceputul intervalului mai responsabili pentru munca lor, dar s-ar putea simti impotmoliti in ceea ce pare a fi rutina excesiva. Dar asta nu este ce pare a fi, caci Saturn nu aduce niciodata o presiune cu adevarat nejustificata. Tranzitul lui Saturn va fi o perioada excelenta pentru a incepe noi regimuri, cure, diete pentru sanatate, dar si pentru organizarea mai bine structurata si utilizarea productiva a timpului. Pana la sfarsitul tranzitului, nativii Rac vor fi invatat sa fie mai productivi si eficienti, sa traiasca intr-un mod mai sanatos si sa fie considerabil mai concentrati. Vor fi motivati si determinati sa lase obiceiurile proaste si rutina.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

LEU
La inceputul acestui ciclu saturnian, nativii Leu s-ar putea simti lipsiti de scanteia aceea interioara sau de curaj, considerandu-se neiubiti, oarecum neglijati sau chiar ignorati. Lectiile acestui tranzit ar trebui sa ii invete sa se iubeasca si sa fie mandri de ei/ele pentru ceea ce sunt ei cu adevarat, nu numai pentru cum ii vad ceilalti. In acest timp pot fi testate relatiile romantice, iar spre sfarsitul intervalului va fi clar pentru ei ce anume vor de la o poveste de dragoste si ce anume pot ei sa ofere cu adevarat acestei relatii romantice. Acum, unii dintre nativi pot avea primul lor copil. Stresul inutil si sentimentul de vinovatie pot proveni din incertitudine si din supraestimarea capacitatilor; tranzitul lui Saturn reduce incertitudinea si alunga vinovatia si teama. Spre sfarsit, nativii vor sti exact care sunt reponsabilitatile lor si cum pot fie ele indeplinite.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

FECIOARA
Saturn in Sagetator ii face pe nativii Fecioara sa se diferentieze de ceilalti si sa lucreze mai mult asupra Eu-lui, reorganizarea casei si a sufletului lor fiind adevarata natura a acestui tranzit. Nativii vor deveni mai constienti de responsabilitatile impovaratoare si de modul cum acestea le influenteaza viata. Va fi o perioada buna pentru reorganizarea si restructurarea casei, pentru construirea sentimentului de familie, de siguranta si confort. In timpul tranzitului lui Saturn prin Sagetator, nativii se pot simti “lasati pe dinafara”, lipsiti de incredere si energie; Saturn arata ca imbunatatirile nu vor veni peste noapte, ci in urma unei abordari lenta si constanta a problemelor, ceea ce va aduce spre sfarsitul intervalului recompensele binemeritate. Uneori, acest tranzit este asociat cu probleme ale dintilor, oaselor in general si a pielii.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

BALANTA
La inceputul intervalului, nativii pot simti o scadere a capacitatii de a produce idei, de a le pune in aplicare si de a primi si difuza informatii. De asemenea, sufera si relationarea cu cei din jur, unii gasindu-i distanti sau pur si simplu nu la fel de disponibili ca in trecut. Timiditatea sau rigiditatea sunt posibile in interactiunile zilnice; nativii pot simti ca nu sunt la fel de eficienti in comunicare, iar Saturn le cere sa gaseasca noi modalitati de a-si imbunatati abilitatile de comunicare. In timpul acestui transit pot exista probleme de mobilitate si transport, iar avariile mecanice pot constitui provocari. Persoanele in varsta din viata lor pot fi un sprijin solid. La sfarsitul tranzitului, nativii vor avea o intelegere mai matura a propriilor capacitati, o personalitate mai responsabila si mai multa siguranta de sine. Vor gandi mai profund, realist si rezonabil, fiind mai putin vulnerabili la autoiluzionare.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

SCORPION
Aceasta etapa de viata a nativilor Scorpion este una practica. Ca si in cazul tuturor tranzitelor lui Saturn, s-ar putea ca ei sa caute in lumea exterioara validarea sensului de descurajare initiala pe care o simt. Dar Saturn cere ca nativii sa priveasca mai degraba in interiorul lor, ca sa gaseasca motivele acesteia. Pe masura ce tranzitul saturnian inainteaza, ei vor invata sa priveasca in interior cu mai multa claritate si realism, gasind acolo raspunsurile la problemele lor si o putere considerabila. Bref, succesul financiar in acest an nu va fi remarcabil, dar este constant, chiar daca – lent. Nativii vor trebui sa foloseasca acest tranzit pentru a obtine stabilitatea financiara. Daca au trait pe credit, Saturn averizeaza ca acest lucru trebuie sa inceteze, sa se debaraseze de dezordinea materiala, sa gaseasca modalitati creative de a cheltui mai putin. Scrisul, predarea, comunicarea pot aduce mai mult la bugetul personal.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

SAGETATOR
Tranzitul lui Saturn in zodia acestor nativi este unul foarte important, el referindu-se la aspectul fizic, personalitatea, caracterul si vitalitatea lor. In stadiile incipiente ale tranzitului, ei se pot simti lipsiti de incredere in sine, frustrati si descurajati. Saturn actioneaza pentru a indeparta modul superficial de a se autoevalua al nativilor, perspectivele asupra vietii schimbandu-se pe masura ce acestia adopta o atitudine mai serioasa, matura si responsabila. Este momentul in care isi privesc fizicul cu claritate, vazandu-l asa cum este, in loc de a vedea ceea ce ar vrea sa vada, deoarece Saturn nu tolereaza iluziile despre sine, corpul si abilitatile personale. Rezultatul final va fi descoperirea unei noi identitati, o redefinire si o autointelegere mai realista. In ceea ce priveste cariera, proiectele si munca depusa in timpul acestui tranzit, desi nu aduc un castig imediat, ele vor sprijini progresul in viitor si avansarea in cariera. Saturn cere nativilor sa-si re-evalueze viata si, probabil, unii vor simti unele regrete pentru modul cum si-au trait-o pana acum; tranzitul saturnian va face posibile importante imbunatatiri in modul de viata. Va fi o perioada semnificativa si pentru finantele nativilor, castigurile si talentele avand un rol important in identitatea si bunele perspective generale pentru nativii Sagetator.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

CAPRICORN
Saturn este guvernatorul acestei zodii si in timp ce el tranziteaza zodia Sagetator, marcheaza pentru Capricorn sfarsitul unui ciclu, care poate aduce confuzie si nemultumire, mai ales la inceputul perioadei. Cu Saturn in casa a XII-a, examinarea sensului existentei, a realizarilor si esecurilor sunt obiectivul principal. Saturn cere nativilor sa scape de atasamente depasite, de temerile irationale, pentru crestere si dezvoltare ulterioara. Acest proces poate fi de lunga durata si lent, dar daca este facut in mod corespunzator, va fi plin de satisfactii. In aceasta perioada nativii vor avea mai mult de-a face cu lucruri sau situatii care trebuie terminate, dar si cu pregatirea pentru noile inceputuri din decembrie 2017 cand Saturn intra in domiciliul sau – Capricornul. Pana atunci, este posibil sa fie atrasi de moduri alternative de viata sau de psihanaliza ca obiect de studiu personal. De asemenea, pot interveni unele probleme de sanatate, in general de natura psihosomatica.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

VARSATOR
Cand Saturn tranziteaza casa a XI-a, obiectivele personale si aspiratiile nativilor Varsator intra in prim-plan. Prieteni, colegi, afilieri la grupuri diverse, toate devin chestiuni serioase si trebuie puse “sub lupa”. La inceputul intervalului va exista un sentiment de insatisfactie fata de cercul apropiatilor; acum iese in evidenta ceea ce are valoare si ce nu, unele dovedindu-se a fi legaturi nesatisfacatoare, superficiale, bune pentru a fi lasate in urma. Pe de alta parte este posibil ca acum nativii sa devina membri ai unui grup sau unei organizatii careia sa dedice o mare parte din timpul lor. Vor privi cu mai multa seriozitate rolul pe care il au in vietile altora si vor lua in considerare ceea ce contribuie la satisfactia si fericirea lor. Spre sfarsitul intervalului vor fi gasit deja modalitati sa-si imbunatateasca viata, cercul de prieteni si cunoscuti si isi vor fi revizuit in mod pozitiv aspiratiile.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

PESTI
De-a lungul acestui an, 2017, Saturn face apel la nativii Pesti sa-si identifice zonele mai slabe din viata lor, sa le revizuiasca, sa le restabileasca si sa le intareasca. In mod ironic, exista o libertate in a cunoaste unele dintre limitarile noastre, iar tranzitul lui Saturn prin casa a X-a ne invata exact ce inseamna acest lucru. Astfel, nativii Pesti vor avea sansa de a construi un fundament solid in viata profesionala, constientizand acut ceea ce au realizat sau… nu. Fie vor culege recompensele, fie se vor confrunta cu alegerile gresite pe care le-au facut, dar in orice caz vor fi mai realisti. Pe masura ce Saturn inainteaza spre iesirea din Sagetator (decembrie 2017), nativii Pesti vor incepe sa simta mai clar ceea ce trebuie sa faca spre binele lor.
*Citeste si “De ce se pot bucura nativii zodiilor in 2017” – aici.

Livia Dragu & Radu Botez