Instrumentele astrologiei vedice

Astrologia vedica, cunoscuta sub numele de Jyotish, este o disciplina creata in India antica, exista de peste 5000 de ani si este un sistem diferit fata de tot ce stim despre astrologia vestica traditionala. Astrologia vedica este o stiinta profunda asupra vietii; ea nu este numai rezultatul observarii astrelor si a influentei lor asupra cursului evenimentelor umane, ci este o cunoastere profunda a Universului si a legilor sale. Astrologia vedica se bazeaza pe Vede, care au subsumat o intelepciune milenara, iar intre aceste scrieri, cea mai veche este Rig-Veda. Tocmai in aceasta isi gaseste fundamentele astrologia vedica; principiile ei de baza regasindu-se in Vedanga Jyotisha, un text ce dezvolta conceptele existente in Vede; anume, ca omul este conectat la Univers.

India sau Babilonul?

Oricat ar parea de surprinzator, zodiacul este prezent in Rig-Veda. De obicei, originile zodiacului sunt atribuite Babilonului cam prin anii 600 i.Chr.; ori in Rig-Veda, care este mult mai veche, se spune ca “roata Soarelui are 12 raze, impartite in 360 perechi de spite-fire (perechi=zi/noapte). Acest numar 360 este baza impartirii cercului – diviziune care se numeste “babiloniana”. Diviziunea amintita de Rig-Veda sugereaza zodiacul. In plus, anumite semne siderale (zodiacale) sunt semnalate in Rig-Veda, cum ar fi: Vrishabha (Taur), Mithuna (Gemeni), Simha (Leu) sau Kanya (Fecioara). Toate acestea demonstreaza ca zodiacul este la fel de vechi ca primele Veda si ca a fost inventat in India, mult timp inainte de Babilon. Deci India si nu Babilonul ne-a lasat zodiacul. Sa mai spunem ca sistemul vedic foloseste zodiacul sideral, care este cu aproximativ 22 grade in urma zodiacului tropical folosit in Occident.

“Instrumentele” astrologiei vedice

Ca si in astrologia occidentala, baza astrologiei vedice este horoscopul, dar aici nu are forma rotunda, ci este un patrat. In astrologia vedica sunt, de asemenea, semne (rashis), planete (grahas), case, ascendent (lagna), precum si relatia intre planete si case. De fapt, astrologii de traditie vedica impart zodiacul in 27 case lunare si, prin urmare, recunosc 27 semne lunare, pentru ca Luna are o importanta primordiala in astrologia vedica, mai mult decat Soarele. Exista si 12 semne solare, dar datele lor difera mult de ale noastre. Corespondentele sunt urmatoarele: Mesha-Berbec, Vrishabha-Taur, Mithum-Gemeni, Karka (Kartaka)-Rac, Simha-Leu, Kanya-Fecioara, Thula-Balanta, Vrishchika-Scorpion, Dhanus-Sagetator, Makara-Capricorn, Kumbha-Varsator, Meena-Pesti. In astrologia Jyotish se iau in considerare 9 planete asociate cu numere de la 1-9, astfel: Surya-Soarele, Chandra-Luna, Guru (Brihaspati)-Jupiter, RAHU-Nodul lunar Nord, Budha-Mercur, Shukra-Venus, KETU-Nodul lunar Sud, Shani-Saturn, Mangala-Marte. Fiecare semn, planeta sau casa apartinand unei teme astrale precise este o Karaka, ce permite obtinerea unor informatii cu privire la o anumita zona a vietii unei persoane. Aceste karakas permit descoperirea unor dificultati si/sau a unor oportunitati viitoare. Foarte importante in astrologia Jyotish sunt Rahu si Ketu. Rahu reprezinta lectia de viata cu care ne confruntam in aceasta viata pentru a evolua si se spune ca are o actiune asemanatoare cu Saturn si Uranus; Ketu inmagazineaza actiunile dominante din existenta anterioara si se spune ca are o actiune asemanatoare cu Marte si Neptun. Ambele au o serie de trasaturi comune cu Pluton.

Astrograma in Jyotish

Astrograma natala (Rasi) contine Ascendentul care este in astrologia vedica mai important decat Soarele, el fiind cel care stabileste prototipul uman si nu pozitia Soarelui. Casele astrologice sunt, de asemenea, legate direct de destinul uman, mai mult decat zodiile si planetele. Yogas in sanscrita inseamna combinatiile planetare specifice a doua sau mai multe planete care produc efecte speciale, aceste Yogas fiind o conceptie unica in astrologia vedica, ele fiind exceptia de la regulile generale. O yogas poate indica un “varf” de existenta, o existenta fericita sau o “cadere”, o existenta nefericita. Cu ajutorul acestui sistem se pot stabili anumite evenimente ce se pot produce intr-un interval de timp, iar pentru materializarea lor este nevoie si de confirmarea tranzitelor planetare. Conform astrologiei vedice, fiecare persoana este guvernata pe parcursul intregii vieti de mai multe planete, intr-o succesiune stabilita prin sistemul Vimshotari Dasha; conform acestui sistem, perioada de influenta a Soarelui asupra unei persoane este de 6 ani, Luna 10 ani, Marte 7 ani, Rahu 18 ani, Jupiter 16 ani, Saturn 19 ani, Mercur 17 ani, Ketu 7 ani, Venus 20 ani. Principiul Bhavat Bhavam face ca orice casa sa poata fi considerata la un moment dat casa 1-a, astfel interpretarea devine mult mai nuantata. Cele 27 Nakshatras (constelatii) care se trag din Rig-Veda sunt un sistem unic in India si ele reprezinta cele 27 diviziuni ale zodiacului in astrologia vedica; acestea fac diferenta fundamentala intre astrologia occidentala si cea vedica.

Cele 27 Nakshatras

Asa cum occidentalii cauta trasaturile caracteristice ale fiecarei zodii in zodiacul cu 12 semne, tot astfel cei care folosesc astrologia vedica isi cauta aceste trasaturi in cele 27 nakshatras. Aceste 27 domicilii lunare au o durata de cate 13 grade si 20 minute fiecare, adica distanta parcursa de Luna intr-o zi. Iata care sunt aceste 27 nakatras:
Ashwini – incepe la gradul 0 al Berbecului si dureaza pana la gradul 13 si 20 minute. Persoanele nascute in aceasta nakshatra este activa, sincera si deschisa. Este foarte energica si serviabila cu semenii sai.
Bharani – incepe de la gradul 13 si 20’ al Berbecului si dureaza pana la gradul 26 si 40’ al aceleasi zodii. Persoana nascuta in aceasta nakshatra are nevoie de miscare, este mereu activa si foarte creativa; ea reprezinta schimbarea. Persoanele Bharani sunt lideri innascuti si foarte priceputi in afaceri.
Krittika – dureaza de la gradul 26 si 40’ din Berbec pana la gradul 10 din Taur. Aceasta este o nakshatra feminina cu spirit critic si foarte ironic. Este o persoana creativa, ambitioasa si energica, cu proiecte grandioase.
Rohini – de la gradul 10 Taur la gradul 23 si 20’. Cei nascuti in aceasta nakshatra sunt oameni frumosi; pot fi buni agricultori, negustori sau poeti. Au o conversatie placuta si le plac artele plastice. Sunt foarte critici si indaratnici.
Mrigashirsha – de la gradul 23 si 20’ Taur la gradul 6 si 40’ Gemeni. Sunt sinceri si pricep repede ce li se spune. Le place sa invete si sunt persoane creative. Au o natura nobila din pricina carora pot avea dificultati, caci sunt persoane lesne increzatoare.
Ardra – de la gradul 6 si 40’ la gradul 20 Gemeni. Ardra a fost creata de Shiva, cuvantul in sine insemnand “umed”; se identifica cu timpul ploios (la modul figurat). Nativii au o gandire bazata pe logica, sunt curajosi, flexibili, cu iscusinta mentala. Din cauza vietii intense pot suferi boli de inima.
Punarvasu– de la gradul 20 Gemeni la gradul 3 si 20’ Rac. Cuvantul “punarvasu” inseamna reinnoire, renastere. Aceasta nakshatra dispune de energie si vitalitate, creativitate si inspiratie. Nativii au prieteni multi atrasi de calmul lor. Au succes in orice domeniu, mai putin afacerile.
Pushya – de la gradul 3 si 20’ la gradul 16 si 40’ Rac. Cuvantul “pushya” inseamna a hrani, a proteja, a intari, a reincarca. Este o nakshatra a relugiei si spiritualitatii. Nativii ei sunt smeriti, respectuosi cu parintii si cu legea; sunt blanzi si devotati cauzelor nobile.
Ashlesha – de la gradul 16 si 40’ Rac pana la gradul 0 Leu. Sunt inteligenti, dar si vicleni; mari calatori. Buni oratori se bucura de o comunicare vioaie si interesanta. Pot fi politicieni, oameni de stat. Cele mai bune rezultate le dau lucrand in administratie, dar sunt risipitori si stresanti pentru cei din jur.
Magha – de la gradul 0 al zodiei Leu pana la gradul 13 si 20’ al aceleasi. Aceasta nakshatra se confunda cu nobletea. Sunt oameni inteligenti, cultivati si invingatori innascuti. Respecta si asteapta respect de la ceilalti; dar nu stiu sa faca afaceri profitabile.
Poorvaphalguni – de la gradul 13 si 20’ la gradul 26 si 40’ leu. Aceasta nakshatra este guvernata de Venus. Nativii cunt curajosi, inteligenti, au noroc in viata, sunt onesti si pun mare pret pe dreptate si adevar. Pot suferi de tensiune arteriala.
Uttaraphalguni – de la gradul 29 si 40’ Leu la gradul 10 Fecioara. Aceasta nakshatra a fost creata de zeul fericirii Bhaga si simbolizeaza uniunea menita a crea valori noi. Nativii sunt ambitiosi si se descurca pe cont propriu. Sunt sefii ideali si buni familisti.
Hasta – de la gradul 10 Fecioara la gradul 23 si 20’ al aceleasi zodii. Aceasta nakshatra sugereaza creativitatea practica. Nativii sunt harnici, creativi, plini de respect. Sunt talentati, buni profesionisti si au predispozitii religioase. Buni diplomati, sunt si manageri buni.
Chitra – de la gradul 23 si 20’ Fecioara la gradul 6 si 40’ Balanta. Este nakshatra oportunitatii si prosperitatii; este spirituala. Nativii sunt excelenti diplomati, cu o inteligenta iesita din comun. Ei isi fac singuri norocul. Au o buna forma profesionala si o educatie elevata, dar sunt indaratnici si superstitiosi.
Swati – de la gradul 6 si 40’ la gradul 20 al Balantei. Aceasta nakshatra a fost creata de Vayu – zeul vantului, semnificand vantul, briza, dar si legatura cu cronica Akasha. Ei nu fac nimic fara sa verifice in prealabil. Sunt onesti, adaptabili, inteligenti si nu foarte norocosi in afaceri.
Vishakha – de la gradul 20 Balanta la gradul 3 si 20’ Scorpion. Vishakha se confunda cu caldura si fulgerul din atmosfera; este intruchiparea planificarii pe termen lung. Nativii au talent in comunicare; pot fi astrologi sau manageri. Au nevoie de prieteni caci nu se simt bine singuri.
Anuradha – de la gradul 3 si 20’ la gradul 16 si 40’ Scorpion. Este reprezentarea florii de lotus, intruchipand prietenia, onoarea si respectul. Nativul este entuziast si talentat, are o buna vitalitate si o sanatate remarcabila. Este devotat, amabil si educat.
Jyeshta – de la gradul 16 si 40’ la sfarsitul zodiei Scorpion. Aceasta nakshatra simbolizeaza seful, varstnicul cu experienta. Cuvantul “jyeshta” inseamna glorie si excelenta. Nativii sunt plini de maretie, stralucire si splendoare. Au mult curaj si spirit oratoric. Indra, zeul curajos le da calitatile sale; nativii penduleaza cu gratie intre lumile materiala si spirituala.
Moola – de inceputul zodiei Sagetator la gradul 13 si 20’. Nakshatra Moola a fost creata de Nirriti – zeita distrugerii, iar cuvantul “moola” inseamna radacina. Nativii sunt persoane de succes si au o minte agera. Fiind vorbareti, cu o conversatie animata, ei constituie mereu o companie placuta. Intelepciunea le este dobandita cu efort, dar astfel isi asigura linistea interioara. Sunt plini de ambitie si talent.
Poorvashadha – de la gradul 13 si 20’ la gradul 26 si 40’ al zodiei Sagetator. Este nakshatra ce confera energie celor ce vor sa depuna effort; “poorvashadha” este numita si steaua invincibila. Nativii sunt inteligenti, mandri si recunoscuti ca lideri spirituali de grup. Sunt puternici, intelepti, entuziasti, independenti, dar egoisti.
Uttarashadha – de gradul 26 si 40’ al Sagetatorului la gradul 10 Capricorn. Aceasta nakshara se refera la interiorizare, introspectie si profunzime, fiind interesata mai mult de efecte decat de cauza. Nativii sunt foarte harnici, nobili si au darul de a media si incheia disputele. Nu prea au incredere in oameni.
Sravana – de gradul 10 al Capricornului la gradul 23 si 20’ al aceleiasi zodii. Aceasta nakshatra reprezinta ascultarea, invatarea si este guvernata de Mercur. Nativii sunt buni cunoscatori ai textelor sacre, au multi prieteni, sunt adaptabili, vorbareti, curajosii, pana la a fi iesiti din comun. Le place confortul.
Dhanishtha – de la gradul 23 si 20’ Capricorn la gradul 6 si 40’ Varsator. Simbolizeaza talentul si arta. Aceasta nakshatra a fost creata de zeul Vasus, al abundentei si bogatiei. Nativii sunt amabili, manierati, cu un psihic echilibrat; exporeaza trecutul, fiind interesati de fenomenul social.
Satabhisha – de gradul 6 si 40’ al zodiei Varsator la gradul 20 din aceeasi zodie. Este o nakshtra creata de Varuna – zeul apei cosmice si se ocupa de revitalizarea fizica si psihica a omului. Nativii sunt inteligenti, puternici, curajosi si nepretentiosi. Au o natura schimbatoare, dar sunt amabili, educati si manierati.
Poorvabhadrapada – dureaza de la gradul 20 al Varsatorului pana la gradul 3 si 20’ al zodiei Pesti si este o nakshatra de transformare. Nativul este un om cu doua fete; egoist cu aspiratii spirituale, dar este inteligent si talentat.
Uttarabhadrapada – de la gradul 3 si 20’ la gradul 16 si 40’ al zodiei Pesti. Este o nakshatra a cresterii si prosperitatii. Nativii ajung bogati si vestiti ca rasplata a faptelor bune savarsite in vieti anterioare. Isi gasesc norocul departe de locul natal, in strainatate. Sunt amabili si respectuosi.
Revati – de la gradul 16 si 40’ pana la sfarsitul zodiei Pesti. Cei nascuti in nakshatra Revati sunt persoane intelegatoare si au o inteligenta remarcabila. Sunt indaratnici si autoritari, dar au un caracter nobil. Sunt persoane caritabile care sufera din pricina energiei negative preluata de la cei pe care ii asculta si-i ajuta.

Nu vom incheia inainte de a aminti ca incepand din anul 2001, astrologia vedica a devenit materie pentru curricula universitara din India.

Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro
www.radubotez.ro
www.psychic-parapsychologist.com

Livia Dragu
» Editor Online

www.astrologie-tarot.ro