Fragment din volumul “Sex şi ZODII” (pag. 124-134)
autori: Radu Botez şi Livia Dragu

Poporul român are multe „vorbe” pentru a descrie soacrele şi relaţiile acestora cu nora sau ginerele. Cântecele de nuntă, cum ar fi „Soacră mare, soacră mare/Ai o noră ca o floare” sau „Ginerică, ginerică/Ascultă de soacra mică” sau nu prea politicosul proverb „Soacră, soacră, poamă acră” sunt câteva dintre cele care, mai în glumă, mai în serios, par a arăta că relaţiile dintre soacre şi copiii „adoptivi”, am numit pe noră şi, respectiv, pe ginere, nu sunt întotdeauna dintre cele mai… cordiale. Dacă este întotdeauna aşa sau nu, vom vedea în cele de mai jos.

Soacra BERBEC
Ajunsă la vârsta când fiul sau fiica îi aduc noră sau ginere – fie „în casă”, fie având propriul cămin – soacra Berbec, în general, bună organizatoare a vieţii casnice, are de spus „ceva” mai ales în cazul în care „însurăţeii” locuiesc cu ea; ginerele scapă mai uşor, mai ales dacă este Leu, Săgetător sau Vărsător, dar nora va avea zile destul de grele, pentru că nimic nu este destul de bun pentru fiul ei! Deşi este dotată de la natură cu sensibilitate şi blândeţe, soacra Berbec este persoana cea mai grăbită din Univers; pentru ea nora „se mişcă prea încet” şi „nu are simţ practic”. Totuşi, deşi este impetuoasă şi capabilă să înfrunte pe oricine îi stă în cale, nu va genera certuri grave între ea şi noră sau ginere, deoarece în momentele de tensiune nu uită niciodată bunul-simţ şi bunele maniere şi, cel mai adesea, nu vrea să-şi mâhnească propriul copil. Dacă ginerele sau nora sunt nativi Balanţă, Rac, Scorpion sau, vai, Peşti, raporturile cu soacra Berbec nu sunt tocmai ideale şi întotdeuna ei vor fi „ţapul ispăşitor” în menajul comun. Cu totul altfel este soacra Berbec dacă însurăţeii locuiesc în altă parte; soacra Berbec va apare destul de indiferentă şi va face rar vizite la „copii”, dar când soseşte, atenţie! ea este cu „ochii-n patru” şi nu se va feri să facă observaţiile pe care le crede de cuviinţă și acestea sunt de obicei destul de acide.

RECOMANDARE: dacă vreţi să intraţi în graţiile unei soacre Berbec, ţineţi cont de faptul că ea doreşte să fie mereu în centrul atenţiei; dacă reuşiţi să o convingeţi că ea este punctul central, veţi observa şi deosebita ei generozitate faţă de noua dumneavoastră familie.

Continuarea o puteţi găsi în volumul “Sex şi ZODII” (pag. 124-134)
autori: Radu Botez şi Livia Dragu