Astrologia – constelatia cunoasterii

De la Adam si Eva, care au mancat din rodul „pomului cunostintei binelui si raului”, oamenii au dorit si doresc sa cunoasca. Este o lege a firii si, cine suntem noi sa o contestam?! De-a lungul timpului, oamenii au folosit tot felul de „instrumente” pentru cunoastere si, astrologia este unul dintre acestea, pentru ca este firesc sa cunoastem auspiciile sub care ne-am nascut. In lumea astrologiei circula dictonul care spune ca „astrele predispun, omul dispune”, ceea ce subliniaza necesitatea cunoasterii pre-zicerii, pentru a dispune noi insine de aceasta „zicere dinainte”, in scopul de a putea alege intre Bine si Rau, favorizandu-l pe primul si evitandu-l pe cel de-al doilea. Nu este drept pentru noi sa ne lasam la discretia absoluta a Universului, atata timp cat dispunem de liberul-arbitru. Mai pe romaneste: „vreau sa dispun eu – de mine; vreau sa-mi construiesc singur soarta!” Iar pentru asta, exista astrologia!

De la inceputuri… in Biblie vedem cum Dumnezeu a facut „luminatorul cel mare”- Soarele, „luminatorul cel mai mic”- Luna si stelele, care ne-au fost lasate ca „semne care sa arate vremile, zilele si anii” (Facerea 1:14-16). In Biblie apare Steaua dupa care s-au calauzit Cei 3 crai de la Rasarit, care erau… Magii; nu regi, nu imparati, ci magi. Si tot in Biblie este rugaciunea in care se spune ca „precum in Cer, asa si pe Pamant”, ceea ce l-a facut pe Mircea Eliade sa spuna ca „astrologia este un act de credinta”. Si nu numai el; George Calinescu, in vremea cand era director al „Jurnalului literar” – o publicatie prestigioasa a timpului – sub pseudonimul Nostradamus, sustinea o rubrica de „Ocultism”, fiind el insusi practicant al astrologiei si elaborand horoscoape.

Astazi… exista o vasta literatura astrologica si numerosi practicanti in intreaga lume. Este de mentionat ca sunt numeroase tipuri de sisteme astrologice, dar indiferent de diversitatea lor, interpretarea aspectelor, constelatiilor, tranzitelor, zodiilor, sunt similare si astfel „pre-zicerile” sunt foarte apropiate. Cu toate acestea, exista unele tendinte de minimalizare a importantei astrologiei, desi numerosi sefi de state, de banci, de firme, dar si oamenii inteligenti si lipsiti de prejudecati, apeleaza la astrologie, pastrand, totusi, acest fapt intr-un cvasi-secret din varii motive. Unul dintre acestea ar fi compromiterea astrologiei datorita aparitiei sarlatanilor, impostorilor si „vrajitoarelor”.

Sa credem sau nu in prevestiri?

Polycrat, tiranul Samos-ului, statea pe malul marii; el vazu venind o femeie batrana, care ii spuse: „Dumnezeu te-a facut fericit mult timp, dar acum vad venind nenorocirile”. Intrebata fiind cum vede asta, ea spuse ca citeste in nisip; „si ce sa fac?” intreba tiranul, „sa faci un sacrificiu zeilor, aruncand in mare, ceva scump tie. Daca darul e primit – vei scapa, daca nu, ziua fatala a sosit”. Polycrat arunca in mare un faimos inel faraonic, a carui buna influenta dura de 2000 de ani. Dar, vai, a doua zi, la masa, Polycrat avu un peste si in el gasi inelul faraonic. Darul n-a fost primit! Curand fu biruit in razboi si muri crucificat. Prevestirea s-a implinit. Celebra Mme. Lenormand, de asemenea, i-a ghicit lui Bonaparte, pe vremea cand inca era un tanar si sarac ofiter, casatoria cu Josefina, razboiul in Italia, ca va fi cel mai ilustru dintre francezi si multe altele, care s-au adeverit. Astfel, ea a ramas sfatuitoarea de taina a lui Napoleon. Sa credem sau nu in prevestiri? Comandati-va un horoscop personal si comparati interpretarile lui cu viata personala de pana atunci; in mod firesc ele vor fi adevarate; de ce n-ar fi si cele ce vor urma!

Horoscop sau zodiac?

Horoscopul este interpretarea astrogramei natale, care este harta Cerului in momentul nasterii individului, unuia singur.
Zodiacul este elipsa Soarelui, impartita in 12 segmente-zodiile, care poarta numele cate unei constelatii, incepand cu Berbecul si sfarsind cu zodia Pesti.
Nimeni, dar absolut nimeni, nu poate nega dorinta de a se cunoaste, de a sti ce-a fost, ce este si ce va fi cu propria persoana. Astrologia este una dintre caile pe care putem afla acestea. Numai ca noi lecturam zodiace si, de multe ori, nu ne regasim in acestea. De aici: neincrederea si marginalizarea astrologiei. De ce este asa? Pentru ca zodiacul este un tablou de arhetipuri, de comportamente tipice ale naturii umane; el nu se bazeaza, ca horoscopul personal, pe pozitia Soarelui si planetelor in momentul nasterii unei singure entitati si nu va fi la fel cu horoscopul stabilit pe baza astrogramei, pe tema natala personala. Zodiacul se refera la zodie – in general, iar nu in mod particular la persoana. Acest lucru il face, insa, horoscopul personal, care poate releva trasaturile fiecaruia – in parte – legate de fizic, psihic, intelect, cu tendintele emotionale, de dragoste, de prietenie si rudenie; el poate da indicatii despre afaceri, bani, starea sanatatii si tendintele acestora. Iata de ce este mai important horoscopul personal. Horoscopul este cartea dvs. de identitate astrologica, unica si irepetabila!

De ce karma?

Dupa cum stim, astrologia poate oferi si studiul karmic. De ce ar trebui sa stima sa ceva? Ca sa stim de ce sa ne ferim! Ca sa stim ce anume sa cultivam, sa eradicam sau sa educam in personalitatea noastra prezenta, functie de „bagajul” cu care venim pe aceasta lume. Ca sa stim ce greseli sa nu mai repetam; ca sa stim de ce o persoana, pe care n-am vazut-o neam de neamul nostru, ni se pare atat de apropiata, de cunoscuta si agreabila, sau, dimpotriva – nesuferita. Omul obisnuit habar n-are de planete retrograde, de noduri lunare si axe, de Luna Neagra si altele, dar, tare mult ar vrea sa stie cum sa se comporte, ce sa faca in viata sa ca sa-i fie bine. Toti am auzit de „karma”, dar nu toti stim cum sa o folosim. Pentru asta exista astrologia karmica!

Informatie = Putere

Este ecuatia dictonului care spune ca „cine detine informatia, detine puterea”, perfect valabil si in cazul astrologiei. Scepticii sa ia aminte: daca nu ne cunoastem pe noi insine, nu putem avea puterea de a ne schimba in bine si nici putinta de a-i cunoaste pe altii, sau lumea, sau Universul!

Livia Dragu – Editor online
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Sex si ZODII” – click aici