Zodiacul bărbaţilor mai mult sau mai puţin îngrijiţi

Fragment din volumul “Sex şi ZODII”
autori: Radu Botez şi Livia Dragu

Dacă femeia este, cum se zice, eterna poveste, despre bărbaţi putem spune că sunt o multitudine de… poveşti. Pe vremea bunicii se spunea că un bărbat cu o piele curată – fie ea spălată doar cu săpun de rufe (care astăzi este pe cale de dispariţie) şi apă – era etalonul a ceea ce se putea numi un bărbat „îngrijit”; astăzi lucrurile s-au schimbat şi nu mai sunt, nici pe departe, tot atât de simple. Dacă femeile devin uneori exagerate în privinţa îngrijirii propriei persoane, vorbind despre bărbaţi, problema devine mult mai complicată, când – de fapt – ar trebui să fie mai simplă.
Este posibil ca obiceiurile şi tradiţia să fie cele care pun oarece „obstacole” în calea schimbării mentalităţii bărbaţilor în ceea ce priveşte igiena personală, preocuparea pentru estetica lor, folosirea cosmeticelor „for men” şi utilizarea serviciilor sălilor de body-building, de masaj sau a saunei şi piscinelor. Nici sportul nu este practicat în măsura în care ar trebui să fie pentru întreţinere, el fiind lăsat în seama performerilor. Deloc de neglijat ar mai fi plimbările făcute în mod regulat, iar despre sănătosul obicei de a merge la serviciu pe jos sau pe bicicletă, nici nu mai poate fi vorba.
Există încă o anumită ezitare din partea bărbaţilor în a folosi anumite proceduri ca: manichiura, pedichiura sau spray-urile deodorante şi alte asemenea. Ca să nu mai vorbim despre geluri, spumante de baie, săruri sau băi de plante. Unii bărbaţi – sublinem, unii – ar putea argumenta cu etalonul bunicii, precum că, dacă se spală cu apă şi săpun, asta ajunge.
Nu, dragi bărbaţi, astăzi, asta nu mai ajunge! Ce poate fi mai dizgraţios decât un tânăr obez sau un bărbat neras, iar dacă respectivul mai şi coboară dintr-o maşină „de fiţe”, efectul este dezastruos. Dacă, vai, mai vine dinspre el şi vreo „adiere” de transpiraţie, poate să se fi spălat el mult şi bine cu apă şi săpun, că tot degeaba. Deci, argumentul bunicii, cade!
Grija pentru propria persoană este întotdeauna o dovadă de respect, ori, cine dovedeşte lipsă de respect pentru sine, este sigur incapabil să poarte respect altora.
Degeaba – flori şi atenţii; dacă bărbatul este o persoană neîngrijită, gata cu romantismul! Femeile nu acceptă ca bărbatul de lângă ele să fie un mascul lipsit de îngrijire şi-l părăsesc, oricât ar fi el de „macho”!
Desigur că nu toţi bărbaţii sunt aşa şi, deşi timid, românii încep să realizeze faptul că este nevoie de schimbarea mentalităţii, cam amorţită şi rămasă în urmă în atâţia ani de comunism, că este vremea să deschidem ochii, la figurat vorbind, să realizăm ca lumea evoluează şi că ce era ieri bine, astăzi nu prea mai este.
În „războiul civilizat”, armele pot fi: periuţa de dinţi, săpunul, deodorantul şi altele ca acestea, iar „instrucţia” se poate face în săli de sport, de masaj, de cosmetică.
Iată un „război sănătos” în care „eroii” săi vor fi bărbaţii care înţeleg asta, emană mirosuri plăcute, sunt îngrijiţi, iar virilitatea lor va fi preţuită. Învinșii vor fi cei „cu burtă”, cu unghii „îndoliate” şi mirosind a transpiraţie, care, oricât s-ar da ei „masculi feroce”, cu siguranţă vor fi ocoliţi de femei.
La urma urmei, în zilele noastre, îngrijirea personală este o chestiune de educaţie şi de civilizaţie şi nu este o ruşine (dimpotrivă!) ca bărbaţii să fie tot atât de preocupaţi de aspectul lor ca şi femeile. Este firesc ca şi din acest punct de vedere să ne schimbăm mentalitatea, să devenim mai civilizaţi.
Da! Ştim ce veţi spune după ce veţi citi cele de mai jos: „dar nu toţi bărbaţii sunt aşa!” Exact, nu toţi bărbaţii sunt aşa, iar asta n-ar mai trebui să fie un secret pentru cei care ştiu deja că, deşi există numai 12 tipuri zodiacale, există o multitudine de factori care influenţează dezvoltarea personală pentru fiecare dintre oamenii acestui Pământ şi că nu putem să fim toţi la fel, nu avem cum să fim astfel.
Dispunerea diferită a aştrilor, aspectele variate pe care le formează, factorii sociali, educaţia, cultura, mediul, influenţează dezvoltarea proprie a fiecăruia.
Deci, având în vedere toate acestea trebuie să citiţi cele de mai jos gândindu-vă că sunt, la urma urmei, doar nişte jaloane între care se înscriu sau nu, mai mult sau mai puţin – bărbaţii.

BERBEC
În general, nativii Berbec sunt genul sportiv; fac multă mişcare, depun mult efort. Deşi transpiră mult, sunt destul de îngrijiţi, folosesc mult duşul, săpunul şi deodorantul, precum şi celelalte „accesorii” necesare, fără să fie excesiv de „îndrăgostiţi” de produsele cosmetice „for men”, deoarece ei cred că sunt atrăgători prin ei înşişi.
Pe scara de la 1 la 10, în care 10 este treapta maximă de îngrijire personală, nativii Berbec se află pe treapta 8.

TAUR
Nativii Taur sunt atraşi de frumos şi au o senzualitate debordantă. Fie că sunt muncitori sau fac parte din tagma „gulerelor albe” ei depun mult efort. În privinţa îngrijirii personale, apreciază în mod deosebit tot ceea ce este folositor, numai că nu întotdeauna îşi amintesc să le şi utilizeze. În această privinţă calitatea lor cea mai de preţ este că, dacă le atragi atenţia asupra acestui lucru, vor ţine minte şi se vor conforma.
Pe scara 1-10 ei se situează pe treapta 7.

GEMENI
Nativii Gemeni se consumă cam fără rost, atât fizic cât şi mental. Atâta zbatere produce tot felul de „efluvii”, pe care ei nu se omoară să le combată, să le şteargă urmele. Pe scurt, nu dau prea mare importanţă îngrijirii personale sau, dacă – da, o fac la repezeală, superficial şi dezinteresat; nici cosmeticelor „for men” nu le dau prea mare importanţă. Și sunt cam refractari dacă li se atrage atenţia.
Pe scara 1-10, ei se află pe treapta 6.

RAC
Una dintre calităţile mult apreciate ale nativilor Rac este aceea că mereu vor fi proaspeţi, mirosind frumos, a om-curat, chiar dacă nu întotdeauna folosesc cosmeticalele cele mai scumpe pentru asta. Nu vei întâlni mulţi Raci care nu-şi îngrijesc dinții sau propria persoană. Mai mult, ei ţin la igiena şi aspectul plăcut al familiilor lor, învăţându-şi copiii să facă la fel.
Pe scara imaginară a îngrijirii personale, de la 1 la 10, nativul Rac se află pe treapta 9.

LEU
Este un pasionat, cu o dorinţă avidă pentru perfecţiune şi are gustul frumosului. Nu numai că un bărbat Leu nu se poate apropia de o femeie „îngălată”, dar el este adeptul unei îngrijiri sofisticate, care foloseşte toate „uneltele” acestei „munci” civilizate. Nimic nu-i este străin, de la cizelarea trupului, până la cele mai potrivite cosmetice pentru bărbaţi: spray-uri, geluri, creme, chiar parfumuri – plăcute pe un bărbat atât de curat. Nu este deloc efeminat, dimpotrivă, cu atât mai mult el respiră virilitate.
Pe scara 1-10 el este, sigur, pe treapta a 10-a.

FECIOARĂ
Bărbatul Fecioară are simţul concretului şi al aspectului practic al lucrurilor. El este întotdeauna proaspăt bărbierit, curat, şamponat, într-un cuvânt – îngrijit, chiar dacă produsele folosite nu sunt tot atât de scumpe şi pretenţioase ca ale bărbatului Leu. Nu este niciodată neatent cu amănuntele aspectului său şi, chiar dacă este prea practic pentru a cheltui sume mari pentru îngrijirea sa, el reuşeşte să fie o persoană plăcută.
Pe scara 1-10 se situează pe treapta 8.

BALANŢĂ
Bărbatul Balanţă face întotdeauna o analiză minuţioasă şi are un simţ al echilibrului foarte dezvoltat. Acest lucru îi permite să aplice aceleaşi principii în modul cum îşi tratează propria persoană. Este minuţios în felul în care se îmbracă şi echilibrat în felul în care se întreţine. Se înscrie în limite normale de „grijă” şi nu face excese; nu este niciodată prea neîngrijit, dar nici nu exagerează în această privinţă. Este curat, sănătos, dar fără a ieşi din comun.
Pe scara 1-10 se află între treptele 6-7, pentru că este, uneori, cam leneş.

SCORPION
Natură virilă prin excelenţă, instinctele sale de agresivitate şi erotism îl fac să fie puternic „emanant”. Extrem de receptiv la tot ce-l înconjoară, el dă o mare atenţie exteriorului său, care-l ajută să cucerească femeia, mai bine zis, femeile. Este o persoană plăcută, îngrijită, dar, atât! Neras? Niciodată. Deşi unii bărbaţi Scorpion ating elevarea spirituală, nu uită niciodată să-şi îngrijească trupul.
Pe scara 1-10 sunt pe treapta 9.

SĂGETĂTOR
Ce este, este! Bărbaţii Săgetător au o inteligenţă vie şi o intuiţie clară. Doar că, furaţi de temperamentul lor, dar şi influenţaţi de dubla lor natură: umană şi animală, nu întotdeauna au grijă şi de aspectul lor fizic. Mai uită să se bărbierească, să-şi îngrijească unghiile, părul sau chiar corpul. Se întâmplă să aibă o gamă largă de cosmetice pe care – sfătuiţi de proverbiala lor intuiţie – n-o foloseasc deoarece au efect doar pe o piele curată.
Pe scara 1-10, se afla pe treapta 6.

CAPRICORN
Cei mai mulţi bărbaţi Capricorn sunt foarte exigenţi cu sine, din toate punctele de vedere, deci şi din cel al igienei personale. Se poate observa la ei chiar un anumit „răsfăţ”, deoarece dulăpioarele din baia lor sunt înţesate cu numeroase produse cosmetice dintre cele mai scumpe. Nimic nu este neglijat în privinţa exteriorului lor; dacă întâlniţi în deşert sau în junglă un tip proaspăt bărbierit, el este, sigur, nativ Capricorn.
Pe scara 1-10, el se situează glorios pe treapta a 10-a.

VĂRSĂTOR
Mereu cu gândul la viitor, nativul Vărsător nu pierde din vedere nici realitatea lui de „acum”, împăcând aceste tendinţe prin originalitate. Aşa cum îl denumeşte zodia, este mare amator de apă, pe care o însoţeşte cu săpunuri, geluri şi spumante. Unghiile sale vor avea mereu o sclipire de lac incolor; părul foarte îngrijit, obrajii bine raşi. Ţinuta sa, de obicei originală, este îngrijită, ca şi corpul său perfect întreţinut.
Pe scara imaginară 1-10 el se află pe treapta a 10-a.

PEŞTI
Cea de a doua dominantă a zodiei, Neptun, dă bărbatului Peşti multă iubire spirituală şi caritate. Astfel stând lucrurile, deseori, poţi întâlni nativi grijulii cu alţii şi nepăsători cu sine; uneori sunt firi boeme şi neglijente. Părul lung (demult ieşit din modă pentru bărbaţi), unghiile neîngrijite, barba – idem şi, vai, miros de… peşte, toate acestea pot tăia elanurile amoroase ale femeilor cucerite de blândeţea lor. Ei pot fi ajutaţi doar cu „vorbă bună”. Şi încă ceva: din punctul lor de vedere, apa este exclusiv pentru înot!
Pe scara imaginară 1-10 ei se afla pe treapta… 5.