„A venit ingerul si mi-a zis: de atata amar de vreme te veghez ca sa ajungi om de stiinta si tu pana acum n-ai inventat nimic!
Cum sa nu; am inventat, numai ca stiinta pe care am creat-o este atat de subtila, incat uneori se confunda cu firescul. Ea se numeste hemografia, adica scrierea cu tine insuti”. (Nichita Stanescu)
Cel care a inventat aceasta stiinta, nu era altcineva decat  cel nascut in Ploiesti, la data de 31 martie 1933 si botezat cu numele de Nichita Hristea Stanescu.

Materie si spirit

Cel care a fost poetul, scriitor si eseist Nichita Stanescu, a venit pe lume intr-o zodie puternica si nestapanita – Berbec. Asa a fost si el in scurta sa viata materiala, plina insa de spiritualitate care i-a asigurat nemurirea. A trait parca impotrivindu-se binevoitoarelor predestinari date lui la nastere de catre astre. Viata materiala (constituita din materie fizica) parea a fi una oarecum obisnuita: a studiat Filologia (desi astrele si parintii ii dedicasera altceva, cum ar fi ingineria, de pilda); a luat numeroase premii (premiul “Herder”, patru premii ale Uniunii Scriitorilor, “Cununa de Aur”- Struga, Macedonia, premiul Mihai Eminescu” al Academiei Romane, care l-a si ales – post-mortem – ca membru (Soarele in Casa X); a avut trei casatorii (Venus in Berbec), cu rupturi bruste si inceputuri noi (Uranus in Berbec). In anul 1977 a fost inclus pe lista candidatilor pentru Premiul Nobel, iar la varsta de 50 de ani i s-a oraganizat o sarbatoare nationala (Venus in Casa X alaturi de Soare). Poetul avea o personalitate expresiva; ii placeau oamenii si conversatiile (Luna in Gemeni).

Viata spirituala era insa viata sa adevarata. El traia in si pentru Poezie. Avea o minte spirituala, intuitiva, subtila, receptiva si ganduri imaginative, artistice si poetice (Mercur in Pesti). Avea o viata imaginara activa si placerea de a intelege multe lucruri. In comunicare se exprima poetic, artistic, subtil (Neptun in Casa III), iar scrisul si verbul sau erau imaginative, sensitive si rafinate. Cel pentru care “limba romana era ca o duminica”, declara ca “Limba romana este Patria mea”, iar acesta era Nichita Stanescu, cel care a  revolutionat poezia, cucerind recunoastere internationala (Jupiter in Casa III). Cand am afirmat ca astrele au fost binevoitoare, am omis sa spun ca liberul-arbitru al fiecaruia poate schimba aceste predestinari. Iar in cazul lui Nichita Stanescu, liberul-arbitru sau a ales! El a spus: “materia are timp, cuvantul are eternitate […], dar singura proprietate este aceea de a avea spirit. A avea materie e risipa”.

„…pasarea a murit in zbor…”

Pluton in Casa XII i-a conferit nativului o constiinta superioara, un subconstient intens, dar si inclinatii auto-distructive. Cu adevarat, el a scris cu sine insusi, pana “cerneala” s-a ispravit. De fapt, chiar el a fost acela care a rasturnat calimara, prin dependenta  sa de alcool. Ar mai fi si Saturn in casa mortii, Casa VIII, cu preocuparile lui fata de moarte si care se poate sa-i fi inspirat poetului versul “56 de ani voi trai, asemenea Colosului din Rhodos!” sau, altul “Brusc, pasarea a murit in zbor”.  El s-a inselat asupra varstei, dar premonitia s-a adeverit partial, insa mult mai important: el a fost cu adevarat un Colos al Poeziei. Inca din anul 1974, cand a suferit un preinfarct si a avut o ingrozitoare revelatie a mortii, sub forma unui tunel oranj; apoi in 1977 cand era deja dependent de alcool (de vodka, dupa cum relata unul dintre apropiatii sai) si pana in 1981, cand a avut prima criza hepatica grava, el a continuat sa traiasca spiritual, neglijand “invelisul” material. Predestinarile astrale nu se refereau la o moarte timpurie; a fost doar liberul sau arbitru. Sau, cum spunea poetul Stefan Augustin Doinas: “Singurul pacat al lui Nichita Stanescu a fost crima savarsita de sine insusi: distrugerea sistematica a carcasei care-i asigura superbul exercitiu al spiritului”. A murit la 13 decembrie 1983, anul in care i s-a organizat o sarbatoare nationala, cu ocazia implinirii varstei de 50 de ani. Brusc, ca o pasare in zbor…

Nichita Stănescu – Perfecțiunea NU atrage atenția!

Centrul de investigatii parapsihologice A.A.P.E.S.
Coordonator: Radu Botez (parapsiholog)
www.parapsiholog.ro