S-au implinit, iata, anul acesta la 5 aprilie, 22 de ani de la moartea celui care a fost marele compozitor si muzician Kurt Cobain. Nascut la 20 februarie 1967, in Aberdeen, Washington, decesul sau a survenit la 5 aprilie 1994, in urma administrarii unei supradoze si a unui foc de arma, cercetarile politiei concluzionand o sinucidere, subiect ce este inca, dupa atatia ani, destul de controversat.

Sfidând Raiul…

Considerat  a fi unul dintre cei mai influenti cantareti rock din toate timpurile, Kurt Cobain a avut o copilarie dificila, la care a facut referire in unele cantece si interviuri; este cert ca a fost profund marcat de aceasta copilarie dificila. In 1986 formeaza, impreuna cu Krist Novoselic, trupa “Nirvana” care in 1991 lanseaza videoclipul piesei “Smell Like Teen Spirit” de pe albumul “Nevermind”, ce avea sa devina “imnul unei generatii”, transformandu-l pe Kurt Cobain, impotriva vointei si dorintei sale, in “purtatorul de cuvant” al generatiei sale. Dependenta de droguri si presiunea mass-media au fost unele dintre problemele carora Kurt Cobain le-a facut fata cu greu (el chiar a declarat la un moment dat ca: “ultimul lucru pe care mi-l doream era sa ajung faimos”); iar acestea au contribuit din plin la sfarsitul sau. A fost casatorit din 1992 cu Courtney Love, cu care a avut o fetita, Frances Bean Cobain. La 8 aprilie 1994, Kurt Cobain a fost gasit mort, impuscat in cap si avand alaturi un bilet de adio. Era in plina glorie si avea doar 27 de ani…

Predestinari

Kurt Cobain era nascut in zodia Pesti si primul lucru care sare in ochi la examinarea horoscopului sau este multitudinea de planete situate in semne de Apa: noua din unsprezece planete sunt in semne de Apa si se poate concluziona cu siguranta ca nativul a fost extrem de sensibil. Desigur, nu este ceva ce nu stim: el a fost unul dintre muzicienii cei mai talentati emotional care au existat vreodata. Luna in Rac arata natura sa rafinata, sincera si amabila, intarita de trigonul Venus in Pesti cu Jupiter in Rac, dar intunecata si alterata de Saturn, care adauga o nota-bocet ca de cinism. Natura emotional rafinata a lui Kurt Cobain a generat matricea unor sentimente superbe, facultati emotive frumoase, care nu erau exagerate, dar erau puternice, vitale. Vocea sa a fost unul dintre instrumentele cele mai magice auzite vreodata in istoria cantecului; toate trigoanele de Apa din tema sa natala depunand marturie pentru acest cadou emotional rar.

Cel de al doilea lucru care se observa in horoscopul sau este numarul uimitor de mare de opozitii pe axa Ascendent-Descendent. Acest lucru inseamna ca el a experimentat un conflict intre propria identitate si ceea ce se astepta ca el sa fie. Aceste opozitii sunt esenta personalitatii fascinante si controversate a lui Kurt Cobain. Mai ales ca aici era implicat si Uranus, una dintre planetele dominante din tema sa natala, care face ca nativul sa concentreze puterile si posibilitatile colective (trupa “Nirvana”) prin puternica sa personalitate. La fel, ascendentul Fecioara se afla in contrast puternic cu cele 5 planete din Pesti; Fecioara este autonoma si nu vrea sa se dizolve in apele tulburi ale Pestilor, ea incercand o constructie atenta si meticuloasa de personalitate si fiind maestra in a face clara nebulozitatea in care se zbat Pestii. Apoi, Mercur in Pesti in trigon cu Neptun in casa III arata legatura intre comunicare si incomunicabil: cantecele lui Cobain demonstreaza estomparea contururilor dintre acestea, dintre a nu spune nimic si a spune mai mult decat este posibil in cuvinte.

Semnele de Apa, precum Kurt Cobain, nu isi inteleg neaparat motivatiile, ele fiind  receptive mai mult la indemnurile din taramurile inconstiente. Este uimitor ca nativul a realizat cu succes atatea actiuni intreprinse, cu un temperament fragil si instabil. Este o marturie a imensei puteri de vointa pe care o poseda, faptul ca a fost capabil  sa stimuleze o intreaga generatie de tineri nemultumiti, concentrandu-i intr-un tot coherent, o putere pe care nu a avut abilitatea de a o folosi pentru sine. Fragmentarea sa a fost balsamul lui de vindecare a colectivitatii, lucru frumos ilustrat de Kiron ca ambasador al Ascendentului: cu cat a oferit mai mult publicului, cu atat el a devenit un Ego sfaramat. Este tipic pentru Kiron (vindecatorul-ranit), care poate face pentru altii ceea ce nu poate face pentru sine… Fiecare dintre planetele din tema sa a fost pozitionata pentru a stimula sensibilitatea nativului; singurele planete neprinse in plasa emotionalitatii sunt Uranus si Pluton, planete de soc si putere, care stau vis-à-vis de stelliumul din Pesti. Ele au fost pozitionate astfel  pentru a opune personalitatii “apoase” a Pestilor un fel de ton reprezentat in natura de fulgere si eruptii vulcanice (sau de foc de arma?).

Tinzand spre… Nirvana

La 8 aprilie 1994, Kurt Cobain a fost gasit fara viata in resedinta sa din Seatlle. Cu un foc de arma in cap si o supradoza letala in organism, el s-a stins la doar  27 de ani. Ancheta politiei a concluzionat ca moartea a survenit in urma unei sinucideri, iar aceasta este o prima cauza a decesului si cea mai argumentata. O alta presupunere vine din partea numerosilor adepti al teoriei conspiratiei, care propun varianta unei crime, eventual din partea sotiei sale, Courtney Love, pe care fanii nu o prea agreeau, reprosandu-i ca isi foloseste sotul in scop publicitar personal. Aceasta a doua varianta poate fi insa demontata destul de usor  de argumentele stiintifice ale probelor recoltate de la locul decesului, inclusiv de biletul de adio lasat de muzician.

Explicatia rationala din punct de vedere parapsihologic a gestului sau (caci a fost cu adevarat o sinucidere, iar nu o crima) sta in multele opozitii din tema sa natala si a multitudinii de planete in semne de Apa; sensibilitatea si emotionalitatea excesive cauzate de acestea. Nodul Nord in Taur, in casa XII, arata ca misiunea sa in aceasta viata a fost munca de creatie; karma sa arata o incarnare plina de probe, dar care ofera posibilitatea unei evolutii rapide si o lichidare rapida a datoriei karmice printr-o mare suferinta. Kurt Cobain a avut Soarele, pe Mercur si Venus, pe Saturn si Kiron , toate in Pesti; astfel, semnul este asociat spiritual cu “individualitatea dizolvata in Tot”, (probabil in Nirvana), iar Luna si Jupiter sunt in Rac-semn de Apa, iar Marte si Neptun sunt si ele in semn de Apa, in Scorpion. Aceasta este axa “Ma urasc si vreau sa mor” in horoscopul lui Cobain, dicton pe care el l-a folosit ca titlu de lucru al unuia din albumele sale. Dar ura sa de sine a fost strans legata de simtul empatic al Pestilor, iar el a subliniat clar aceasta. Horoscopul sau, extraordinara diagrama a nativului Pesti care a fost Kurt Cobain, l-a ajutat pe acesta sa devina un superstar, care a folosit simbolismul astrologic pentru a-si exprima imensa lui durere. Durere pentru ca oamenii nu se iubesc unul pe altul si nu au empatie unul pentru celalalt, desi acest lucru ar trebui sa fie atat de usor de facut… Viata lui prezenta a fost o viata de ispasire si suferinta, iar dezvoltarea sa spirituala a permis scurtarea perioadei de criza, caci el a inteles sensurile subtile ale vietii. In biletul de adio, Kurt Cobain s-a descris ca fiind “trist, sensibil… Pesti, Isus?” Ca si Isus el s-a sacrificat, caci misiunea sa in viata prezenta a fost indeplinita.

Desigur, exista nenumarate modalitati de iesire din orice criza. Sinuciderea nu este raspunsul cel mai bun. Dar ar fi fost un adevarat miracol ca o persoana atat de complexa ca nativul Pesti Kurt Cobain sa se detaseze suficient pentru a putea intelege asta. Mai ales cand viata si faima sa au fost mereu in lumina reflectoarelor.

Centrul de investigatii parapsihologice A.A.P.E.S.
Coordonator: Radu Botez (parapsiholog)
www.parapsiholog.ro