LUNA PLINĂ naşte… monştri

Am parafrazat in subtitlu celebra zicere a lui Goya “Somnul ratiunii naste monstri”, deoarece am constatat ca nu numai somnul ratiunii naste monstri, ci si lipsa ratiunii poate produce “monstri”. Despre ce este vorba? Circula pe internet un articol intitulat “Mit spulberat: Luna Plina nu influenteaza starile psihice”! Pe un ton (semi)doct, jurnalista (caci autoarea este o femeie) ne aduce la cunostinta rezultatul unei cercetari, mai mult sau mai putin demna de luat in seama.
Inainte de a intra in subiect, o anuntam pe jurnalista respectiva ca subiectul tratat de domnia-sa nu este un mit, ci o realitate! Da, dar “mit spulberat” suna mult mai atractiv, mai ales in mediul on-line, unde au acces oameni din toate straturile sociale, care pot fi atrasi de aceste exagerari jurnalistice.
In speta, este vorba despre rezultatele la care au ajuns niste cercetatori din Canada, dupa ce au efectual un asa-zis studiu asupra unui numar de 771 de pacienti, care s-au prezentat la sectiile de urgenta spitalicesti, acuzand dureri de piept, carora medicii nu le-au gasit cauza. Atunci au dat-o repede pe seama evaluarilor psihologice ale pacientilor, gasindu-i pe acestia cu diverse afectiuni psihiatrice. Cercetatorii nostri s-au apucat apoi sa caute prin calendare, ca sa vada ce “facea” Luna in zilele cand cei 771 pacienti au venit la spital. Si, ce sa vezi? In acele zile nu a fost nici un fel de Luna Plina. Concluzia lor a fost stupefianta si a fost exprimata de prof. Genevieve Belleville de la Scoala de Psihologie a Universitatii Laval din Canada: “Nu am descoperit nici un efect al Lunii Pline sau al Lunii Noi asupra problemelor psihologice!”
Pentru un om obisnuit este greu de inteles cum un profesor de psihologie poate sa faca o astfel de afirmatie, atata timp cat exista marturiile de necontestat ale personalului medical din mii de spitale de psihiatrie din intreaga lume, care arata fara putinta de tagada ca, in perioadele cu Luna Plina, bolnavii respectivi sunt infinit mai agitati decat in alte zile si nopti. La fel este de neinteles cum se publica in presa de specialitate rezultatul unui experiment efectuat pe un esantion neinsemnat de persoane, experiment care nici nu este repetat pentru ca rezultatele sa poata fi comparate.
Asociatia de Astrologie si Parapsihologie “ELY STAR®” are mii de fisiere ale unor persoane care au acuzat tulburari diverse in noptile cu Luna Plina, tulburari de mai mica sau mai mare importanta, de la simple insomnii, la cosmaruri, in urma carora au apelat la consilierea unui parapsiholog, caci medicii nu le-au putut gasi cauza. De asemenea, statisticile Politiei arata ca in noptile cu Luna Plina creste incidenta infractiunilor de talharie, viol, accidente rutiere si altele. Acestea, impreuna cu marturiile din spitalele de psihiatrie, ar fi fost un “material” mai bun de cercetare pentru cei din Canada, dar asta este problema lor; sa-i lasam sa si-o rezolve singuri.
Sa ne intoarcem insa la noi in tara, unde jurnalismul on-line chiar produce monstruozitati, ca in cazul acestui “mit spulberat”. Dovada ca poporul nu e prost, (asa cum cred unii) sunt comentariile facute de cititorii acestui asa-zis articol, care aduc argumente logice impotriva rezultatelor experimentului sau studiului, cum doriti sa-i spuneti, fiind cel putin nedumeriti de ce a aparut un astfel de articol. Caci jurnalista noastra scrie ca “pacientii s-au prezentat… avand diferite probleme psihologice”, iar mai jos spune ca acestia “acuzau dureri de piept”. Ce are… potricala cu prefectura? (In popor se spune: ce are sula cu prefectura, dar din respect pentru autoarea articolului si pentru agentia de presa care o publica am folosit un eufemism).
In alta ordine de idei, Influenta selenara se manifesta si prin maree (flux-reflux), care este o oscilatie periodica a nivelului marii sau oceanului, datorita fortei de atractie a Lunii, iar cititorii aduc ca argument pentru influenta acestei atractii selenare in noptile cu Luna Plina, faptul ca organismul uman este alcatuit in proportie de circa 78% din apa. Daca oceanul planetar este influentat de atractia selenara, de ce nu ar fi posibil ca si populatia planetei sa fie afectata in vreun fel. Si este influentata; unii mai mult, altii mai putin, iar altii – deloc.

Si in o cu totul alta ordine de idei, pe vremuri, despre un meserias prost se spunea in deradere ca e “facut pe puncte” (atunci totul se obtinea “pe puncte”, niste mici bonuri de hartie). Astazi totul se poate obtine prin pile, cunostinte, relatii, chiar si un post de jurnalist la o agentie de stiri on-line. Unde te poti desfasura in voie, poti scrie toate prostiile de pe lume, zapacind mintea oamenilor, care stiu cu siguranta si din proprie experienta ca DA, Luna Plina influenteaza psihicul uman.
Si, repet, aceasta nu este un mit, ci o realitate…

Centrul de investigatii parapsihologice A.A.P.E.S.
Coordonator: Radu Botez (parapsiholog)
www.parapsiholog.ro