Real sau imaginar ?

O intrebare aparent simpla dar cu o puternica incarcatura. Frica exista in fiecare fiinta vie, dar ea cuprinde o gama destul de larga de intelesuri, antrenand fenomene, actiuni sau alte stari dintre cele mai variate, cu precadere stari de neliniste.
Sensul real al fricii este cunoscut in viata cotidiana dar in schimb, celalalt sens, cel imaginar sau inchipuit, desi adesea intalnit, este negat de majoritate, din motive de orgoliu sau pentru simplul fapt ca ceilalti sa nu te vada “un fricos”.

Tocmai acest al doilea sens al fricii ne tulbura mai tare. El creeaza stari de insomnie, agitatie, delir, o paleta variata de efecte la nivel mental care pot conduce la o sinucidere sau, mai grav, o crima.
Desi constientizam faptul ca nu exista un pericol efectiv (exemple: frica de morti, de fantome, spirite etc.), mintea noastra in aceste cazuri amplifica starea de frica, transformand-o din plan imaginar in plan real. In acest punct, starea de neliniste este la cel mai inalt nivel.
Auzim de multe ori sintagmele “Eu nu sunt un fricos” sau “Nu mi-e frica de nimic”. Este cat se poate de gresit. Tuturor ne este frica, doar ca o parte stiu sa-si controleze starea, sa o reduca si nu sa o amplifice.
Exista persoane care simt nevoia de a avea aceasta stare, in acest caz ele cauta sa-si produca frica doar pentru ca asa se simt mai bine. Altii folosesc aceasta stare pentru a crea, unii pictori, scriitori sau muzicieni, artistii in general, declarand ca in astfel de momente au o inspiratie deosebita.
Ar trebui sa procedam ca si ei si anume sa incercam sa lasam ceva frumos in urma noastra generat de starea de frica si nu sa distrugem sau sa ne distrugem.
Asadar, FRICA, poate fi un stimulent real, nu numai pentru a crea ci si pentru a-i ajuta pe cei din jurul nostru. In sprijinul acestei idei, un studiu interesant din Suedia, releva faptul ca 87% din cei care au participat la actiuni, considerate curajoase, au avut un sentiment acut de frica.

Horea Simionca