Cele mai bune sfaturi le poţi primi de la oamenii care nu au niciun interes vis-a-vis de subiectul în cauză.
Dacă mai au şi o competenţă dovedită în acel subiect, şansele tale de a obţine o părere avizată cresc exponenţial.

Cu toate acestea, oamenii se lasă influenţaţi de cei apropiaţi lor. Îşi imaginează că părinţii, partenerul de viaţă sau prietenii, deoarece le vor binele şi ţin la ei, le vor oferi cele mai bune sfaturi. Însă, aceste sfaturi vor fi mereu subiective deoarece oamenii cu care ai diferite legături emoţionale se vor gândi şi la felul în care îi influenţează pe ei deciziile şi alegerile tale. Şi, pentru că facem parte dintr-un grup de apartenenţă, ne vom strădui mereu să îi menţinem pe cei apropiaţi nouă în cunoscutul nostru. Să fim cu toţii la fel sau similari.

Fiecare om, conştient sau inconştient, îşi vede şi de interesul său propriu, iar în momentul în care zona sa de confort este ameninţată, va avea tendinţa să lupte pentru a o menţine. În plus, oamenii sunt foarte rezistenţi la schimbare deoarece le este teamă de ea.

Atunci, când tu le ceri sfaturi apropiaţilor tăi, eşti conştient că se vor gândi şi cum îi afectează pe ei sfatul pe care îl ceri? Chiar crezi că vei primi păreri obiective şi avizate?

Mai ales atunci, când îţi doreşti o schimbare majoră în viaţa ta, caută părerile persoanelor dezinteresate şi ale celor care sunt modele de reuşită în subiectul care te preocupă.

Ursula Sandner