… „trimis al lui Dumnezeu”…

Despre Arsenie Boca, academicianul Nichifor Crainic spunea, ca: „… este un calugar foarte cunoscut in partile ardelene, prin viata lui personala riguros morala, prin predicile lui de o mare putere de influenta asupra sufletelor si printr-o patrunzatoare arta de a lamuri starile de psihologie religioasa si de a da sfaturi duhovnicesti”. De asemenea, parintele Dumitru Staniloaie spunea pe buna dreptate, ca: „… Despre viata parintelui Arsenie Boca nu este necesar sa vorbim, caci asprimea ei este cunoscuta si nu vrem sa-l suparam laudandu-l”. Si atunci, despre ce vom vorbi?..

Dumnezeu A randuit totul…

In Biblie se spune ca “Dumnezeu a facut […] stelele” (Geneza, Cap.1:16). Noi numim uneori aceste stele – astri sau astre, cautand sa aflam ce spun aceste „semne”, caci tot in Biblie scrie ca Soarele, Luna si stelele, au fost facute ca „…sa fie niste semne…” (Geneza, Cap.1:14).

Iar noi vom vorbi despre aceste semne de la nasterea la 29 septembrie 1910, in Vata de Sus, jud. Hunedoara, a pruncului numit Zian-Valean Boca, cel care avea sa devina parintele Arsenie Boca. La nasterea sa, „luminatorul cel mai mare” – Soarele (in Balanta) l-a harazit pe acest prunc sa devina un om bland, sociabil, cu simt estetic si mult calm; „luminatorul cel mai mic” – Luna (in Leu) conferindu-i o personalitate generoasa, calda si increzatoare, care inspira incredere si respect. Mercur (in Fecioara) i-a adus o minte logica, stiintifica, prudenta si ganduri lucide si corecte, dar si placere mentala de a invata si de a servi. A dovedit aceste predestinari; educatia a inceput-o la Liceul Ortodox din Brad, continuand cu Academia Teologica Sibiu, urmeaza cursuri la Institutul de Arte Frumoase din Bucuresti, audiind in paralel cursuri la Facultatea de Medicina si prelegerile de mistica crestina ale lui Nichifor Crainic. Daca intreaga sa viata a fost curata, aceasta se datoreaza lui Venus (in Fecioara), care i-a conferit sentimente controlate, pure, disciplinate si prudente. Aflata in casa astrologica IX, Venus ii insufla atractia pentru religie, filosofie, cultura si educatie; il face sa fie inspirat, cu idealuri si principii, si sa gaseasca diversitatea in arta si cultura. Asa se face ca de-a lungul vietii a pictat numeroase lacasuri de cult, biserici si icoane, dar si scena cu Mihai Viteazul de la Ateneul Roman. A avut ascendentul in Sagetator, ceea i-a conferit bucuria de a explora; prin spiritualitate, prin intelect, dar si prin calatorii; la Muntele Athos „ca sa deprind calugaria”, dar si la Chisinau, „ca sa deprind poleitura cu aur si alte lucruri trebuitoare unui atelier de pictura”, dupa cum spune chiar el in autobiografie.

Inalta spiritualitate de care s-a bucurat intreaga sa viata, i-au venit prin stelele create de Dumnezeu: Jupiter (in Balanta) l-a inzestrat cu spirit drept, echilibrat si l-a facut sa vada ce este mai bun in ceilalti; nu e de mirare ca, dupa ce a fost hirotonisit in 1935, devine preot si staret al Manastirii Brancoveanu din Sambata de Sus (1939-1948), apoi duhovnic la Manastirea Prislop din Tara hategului (1948-1959). Cu Mijlocul Cerului in Fecioara, nativul si-a inchinat viata si activitatea servirii altora; puterea sa de influenta benefica, ca duhovnic, prin cuvant, prin pictura religioasa, dar si prin exemplul vietii sale si a devotamentului sau spiritual, i-au fost aduse de Soare in conjunctie cu Mijlocul Cerului si de Luna in sextil cu Jupiter. Venus in sextil cu Neptun i-a conferit imaginatia artistica si inclinatia spre arte spirituale, ceea ce a permis ca atunci cand regimul comunist ateu i-a interzis activitatea proteasca, el sa devina pictor muralist de biserici; si tot acest sextil l-a dotat cu compasiune, sensibilitate si intelegere pentru cei care l-au dorit si l-au avut ca duhovnic, dar si pentru ceilalti, prin cuvant si imagine.

Dar daca viata sa a fost exemplara, cum, unde si cand a gresit el, de a fost nevoit sa indure atatea, prin arestari succesive si dese, prin schingiuire si munca la Canal, toate exercitate asupra sa de-a lungul a multor ani de catre regimul comunist ateu? Vom gasi raspunsul in cercetarea Cerului la momentul nasterii sale, din punct de vedere karmic. Fara sa intram in amanunte (inutile in acest moment), vom spune ca aceste greseli trebuie cautate in vietile anterioare, iar harta sa natala arata nu mai putin de patru planete “grele” ca fiind retrograde, o planeta personala si Nodul Nord fiind si ele retrograde. De asemenea, unele dintre acestea evolueaza retrograd in case astrologice responsabile cu spiritualitatea, cum sunt casa IX si VIII. Prin intreaga sa viata si prin chinurile la care l-a supus Securitatea comunista, el si-a achitat datoria karmica adusa din vietile anterioare.

Cele de mai sus si-au luat titlul din spusele arhimandritului Justin Parvu, care in volumul „Din invataturile Parintelui Arsenie Boca”, scria: „Socotim ca frumusetea artei scrise si pictate de Parintele Arsenie Boca este de toata vrednicia… Rolul mare pe care l-a avut […] ca trimis al lui Dumnezeu este tocmai aceasta mare lucrare de o deosebita adancime duhovniceasca pe care el a lasat-o. Aceasta a fost si este misiunea Parintelui Arsenie Boca, si el nu e mic inaintea lui Dumnezeu”.

Post-Scriptum

Am scris cele de mai sus cu umilinta, mai ales dupa ce am citit “Arsenie Boca – rugaciunea de dimineata” (click aici). De aceea, este greu de inteles cum este posibil ca persoane sau institutii sa faca din acest subiect, obiect de castig material. Recentele aparitii la televiziune ale unor persoane care pretind tot felul de lucruri, de aparitii si altele, in legatura cu Parintele Arsenie Boca, din dorinta de a atrage atentia asupra propriei persoane sau a audientei in cazul televiziunilor, fara a astepta ca Biserica sa se pronunte asupra autenticitatii lor, fiind in acest caz, pur si simplu, condamnabile.

Centrul de investigatii parapsihologice A.A.P.E.S.
Coordonator: Radu Botez (parapsiholog)
www.parapsiholog.ro