Cântul Bucovinei: Sofia Vicoveanca
Portret parapsihologic

Nascuta la vremuri de restriste, dar si la granita dintre doua zodii, Sofia Vicoveanca, pe numele sau real Sofia Fusa, casatorita Micu, a vazut lumina zilei la 23 septembrie, ceea ce o aduce sub zodia Fecioarei, avand ca guvernator pe Mercur. Ca personalitate de cuspida Fecioara-Balanta, mostenind caracteristici de la ambele zodii, Sofia Vicoveanca este mereu in cautarea frumusetii; este atrasa de arta, de lucruri frumoase si doreste sa faca tuturor viata cat mai agreabila, iar acest lucru il realizeaza prin cantec. Ea apartine tipului mixt senzatie-gandire, ca toti cei nascuti pe cuspida Fecioara-Balanta, care se preocupa de bunul-gust si de idealurile estetice. Guvernatorul sau Mercur ii da iuteala proceselor intelectuale si comunicarea; ca toti cei aflati sub influenta acestuia, se bazeaza pe inteligenta si pe un ascutit simt de observatie. Fecioara este semn Mutabil si acest lucru o face pe vestita cantareata sa indrageasca varietatea si schimbarea, fericita conjunctura care ii da un repertoriu bogat si variat, absolut incantator, pentru care publicul ii este recunoscator. Fecioara este semn de Pamant, extrem de sensibil si flexibil, a caror senzualitate se manifesta mai degraba discret si selectiv; aceasta mare doamna a cantului bucovinean nu si-a facut foarte publica nici casatoria, nici nasterea unicului sau fiu. Acest din urma eveniment insa, va avea o influenta covarsitoare asupra evolutiei ei artistice: ea a cantat si inainte, dar, dupa nastere din anumite pricini tonalitatea glasului sau s-a schimbat, capatand timbrul acela profund si inconfundabil, care a incantat generatii intregi si continua sa o faca si astazi.
Soarele in Fecioara aduce nativei spirit analitic si dragoste pentru perfectionare, iar Mercur in Balanta o minte rationala si echilibrata. “Echipata” astfel de astre, dupa refugiul in Vicovul de Jos, care a urmat anexarii Bucovinei de Nord de catre fosta Uniune Sovietica, nativa urmeaza cursurile Scolii Populare de Arta din Suceava, apoi devine solista de muzica populara la Ansamblul de Cantece si dansuri “Ciprian Porumbescu” din Suceva (1959).
Cu Saturn in Taur, ea capata determinare si perseverenta, iar Marte in Berbec ii aduce forta si curajul cu care abordeaza muzica si viata.

Toate acestea converg spre o aura dubla (Verde-predomonanta,65% si Rosu-secundara,35%), cu un coeficient bioenergetic de 9,8. Luna in casa XI aduce lamuriri asupra atractiei publicului pentru cea care le aduce cantul melodios al Bucovinei; dar conjunctia puternica a lui Saturn cu Uranus este aceea care aduce marea ambitie a cantaretei de a face cunoscut publicului larg bogatul folclor al tinutului din care se trage.

Cu aceste inzestrari, in 1965, scoate primul sau disc, iar din 1998 devine solista a Ansamblului “Rapsozii Botosanilor”. Sofia Vicoveanca face parte din generatia cu Pluton in Leu, generatie plina de vointa intensa, putere si creativitate, dar si abilitati dramatice; urmeaza numerose imprimari la Radio Bucuresti si Iasi, pentru televiziune si Casa de Discuri “Electrecord” (10 discuri personale si 6 in colaborare), diverse casete audio si video, CD-uri.
Luna in conjunctie cu Mercur in Balanta ii confera tact si diplomatie, sentimente puternice si spirit de comunicare intens; nativa scrie si versuri, avand aparut deja doua volume de versuri, iar amintita influenta plutoniana conferindu-i creativitate si abilitati dramatice, pe care le-a fructificat in diferite filme in care a fost distribuita. Intuitia conferita de astre la nastere i-a prilejuit cautarea comorilor folclorice in arealul in care a copilarit, lucru facut cu pasiune si daruire, pentru bucuria publicului sau devotat; de altfel, pseudonimul sau Vicoveanca se trage de la numele Vicovului de Jos unde a copilarit. Intreaga sa tema natala ilustreaza ca nativa si-a urmat predestinarile astrale, mai mult – imbogatindu-le.
Pentru intreaga sa activitate a fost rasplatita cu numeroase premii si distinctii, ca: Ordinul National “Meritul Cultural” in grad de mare ofiter si Crucea Nationala “Serviciul credincios”, dar si cu titlul de cetatean de onoare al mai multor orase si comune.

Sofia Vicoveanca este nascuta in Anul Sarpelui de Metal din zodiacul chinezesc, ale carui trasaturi definitorii sunt inteligenta, agerimea si tenacitatea. Modul sau de a fi comporta un anume magnetism intens, o putere parca hipnotica, ceea ce ii asigura succesul public adus de vocea sa inconfundabila.

In zodiacul celtic este Maslin, arborele echinoxului de toamna, care cauta seninatatea, o existenta calma si luminoasa; foarte inteligenta si inteleapta, trecerea sa prin lume este glorioasa si va ramane in memoria urmasilor ca o amintire sfanta si scumpa.

Nativa este condusa de numarul 5 si de planeta Mercur (ziua nasterii sale 23 = 2+3 = 5).

In Tarot a cincea carte a Arcanei Majore este Papa, care simbolizeaza intelegerea si credinta, cunoasterea si autoritatea. Sunt predestinari bune, pentru o viata si o cariera de exceptie, ca cele ale Sofiei Vicoveanca.

Schita karmica
(Fragment din volumul “Afla ce ai fost intr-o viata anterioara” autor: Radu Botez – pentru detalii click aici)

Nativa are Nodul Nord în Fecioară; de multe ori în această viaţă parcă simte greutatea unor suferinţe psihice sau emoţionale a căror cauză este una karmică. Se pare că în existenţele anterioare a urmat căi legate de religie şi spiritualitate, deseori pentru a fugi de obligaţii şi responsabilităţi pe care nu se simţea capabilă să le facă înfrunte. În această viaţă a trebuit să înveţe să-şi structureze şi raţionalizeze potenţialul – uriaşul său potential – şi să-l concretizeze. Nativa şi-a îndeplinit datoria karmică: n-a ascuns şi n-a minimalizat talentul său; ea l-a facut cunoscut lumii cu dăruire şi dragoste.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro