Încă de când Newton a descoperit că lumina care trece printr-o prismă se separă în culori şi că fiecare culoare are o lungime de undă diferită, experimentele legate de culori au trezit interesul cercetătorilor. Unele dintre acestea au arătat că lumina poate fi combinată şi astfel se pot forma alte culori sau că anumite culori combinate se pot anula dând lumină albă. Culorile au primit şi atribute, că reci-calde sau pozitive-negative; culorile calde: roşu, galben, portocaliu, evocând emoţiile de toate gradele, de la căldură şi confort, la furie şi ostilitate; culorile reci: albastru, violet, verde evocând, de la calm la tristeţe şi apoi la plictiseală. Toată viaţa ne este populată de culoare, ea fiind şi un instrument de comunicare, folosit în diverse domenii, precum gastronomia, moda, publicitatea şi altele. S-a descoperit că 60% din tendinţa de a accepta sau respinge, o constituie culoarea şi impresia pe care aceasta o produce. Psihologii au fost dintotdeauna interesaţi de cercetarea interacţiunii dintre culoare şi organismul uman, constatând că reacţiile produse de culori asupra noastră sunt un indicator preţios despre trăsăturile de caracter ale indivizilor. Efectul calmant sau disturbator al culorii a fost cercetat şi studiile au descoperit, printre altele, că radiaţiile roşii ajuta mai mult la calmarea epilepsiei decât lumina albastră.

În medicină se ştie că roşu creşte presiunea sângelui, accelerează pulsul şi clipirea, iar acestea scad pe măsură ce ne îndreptăm în spectru către albastru. Designerii ştiu, de asemenea, că în afară de formă, culoarea are o importanţă tot atât de mare în a mări sau micşora gradul de atracţie sau respingere; moda, în afară de formă, se bazează pe culoare; există recomandări asupra culorii pereţilor încăperilor, după funcţia lor şi efectul pe care culoarea îl produce; marii bucătari îşi prezintă reţetele într-o simfonie de culori. “Ce-ar fi viaţa fără culoare?” – nu este o întrebare bună. “Ce-ar fi viaţa fără lumină?” – ar fi mai potrivit de întrebat, pentru că, de fapt, culoarea este lumina reflectată de diferite obiecte, suprafeţe etc. Am spus că fiecare culoare are o anumită lungime de undă; ochiul nostru are capacitatea de a distinge foarte multe varietăţi de culoare, dar percepţia culorii este o experienţă subiectivă. Ochiul percepe culorile în moduri diferite, iar unii indivizi le percep numai pe unele, aşa cum unii oameni percep în mod diferit sunetele înalte sau pe cele joase. Pe de altă parte, psihologia culorii şi simbolistica culorii, nu sunt acelaşi lucru; în psihologie, de exemplu, roşu este considerat pericol, pe când în simbolistică el reprezintă dragostea. În altă ordine de idei, reacţiile noastre sunt diferite şi pentru că semnificaţiile culorilor diferă în funcţie de multipli factori, între care: factori de timp, pentru că efectele culorii pot fi temporare, iar după un timp pot duce la plictiseală, enervare, alienare, adică efecte total opuse; percepem culorile şi în funcţie de experienţa de viaţă, sau le percepem în funcţie de cultura în care ne naştem. De exemplu, la noi albul este culoarea mireselor, iar la chinezi/japonezi este culoarea doliului; la noi roşu este bucurie, la ei este furie. Reacţionăm diferit şi datorită altor factori: biologici, psihologici, sociali s.a.m.d. De altfel, psihologii sunt sceptici în ceea ce priveşte terapia prin culoare, tocmai pentru că unii confundă psihologia culorii cu simbolistica ei şi culoarea este atât de diferit percepută.

Amor şi culoare

Nu este întâmplător că industria fabricării de lenjerie intimă şi cea a confecţionării de jucării erotice caută cele mai incitante culori pentru obiectul activităţii lor. Sexologii au fost şi sunt interesaţi de efectele culorii asupra libido-ului, numeroase cercetări dând tot atât de numeroase rezultate; cam tot atâtea, câţi factori influenţează percepţia culorii. Sigur, există unele generalităţi în această privinţă, însă aplicarea de tipare atunci când vorbim despre psihologia umană în general, şi a sexului în special, nu este cel mai potrivit lucru. Ar fi şi derutant că, atunci când există atâtea tipuri umane, să ne limităm la a spune că aceştia percep culoarea doar prin cele câteva exemple pe care le dăm mai jos.

Roşu este, prin excelenţă, culoarea pasiunii; dar nu numai atât. Ea simbolizează dragostea, curajul, este o culoare caldă, dinamică şi cu mare impact vizual. Dar, ea vorbeşte şi despre furie, conflict şi serveşte ca avertizare; denotă căldură, entuziasm, dar şi agresiune. Această culoare aparţine celor competitivi şi dinamici; dar şi celor agresivi, impulsivi, avizi de succes. Amanţii, femei şi bărbaţi, care preferă culoarea roşu sunt cuceritori, imaginativi şi vor dori să experimenteze orice „noutate” pentru obţinerea plăcerii; este bine de ştiut că ei pot fi agresivi în relaţia sexuală, dar sunt destul de altruişti ca să se gândească şi la plăcerea partenerului/ei. În astrologie, culoarea roşie este atribuită, în unanimitate, zodiei Berbec, dar şi Scorpionului, de către unii autori. Vezi şi capitolul „Astrologia erotică” din volumul inedit “Sex şi ZODII” – click aici.

Oranj (portocaliu) este o culoare revitalizantă ce reprezintă energiile solare. Este culoarea fericirii, a tipului exteriorizat, a sincerităţii şi sociabilităţii. Persoanele care preferă această culoare sunt comunicative, plăcute şi au darul seducerii altora cu multă uşurinţă. În amor sunt adepţii preludiilor lungi, ceea ce poate fi prilej de satisfacţie pentru parteneri, dar de multe ori sunt un pic prefăcuţi şi interesaţi doar de propria plăcere. Oricum ar fi actul sexual, ei pot fi nemulţumiţi sau se pot simţi frustraţi fără motiv. În astrologie, această culoare este atribuită zodiei Leu, (unii autori îi atribuie şi altele), dar şi zodiei Peşti. Vezi şi capitolul „Astrologia erotică” din volumul inedit “Sex şi ZODII” – click aici.

Galben, deşi este socotită, în general, o culoare benefică, este şi culoarea geloziei, care numai benefică nu este. Dar ea stimulează vigilenţa, capacitatea de mobilizare şi concentrare a atenţiei; rezonează aproape cu toate celelalte culori şi inspiră bucurie, optimism şi veselie. Persoanele care prefera această culoare sunt extrem de senzuale, bineînţeles – geloase, cu o senzualitate bine ascunsă sub o aparenţă de indiferenţă, care în intimitate nu există, pentru că aceste persoane, ca amanţi-amante, sunt foarte preocupaţi de satisfacerea deplină a partenerilor, mergând până la a le îndeplini fanteziile erotice, încă neîncercate. În astrologie, culoarea galbenă este atribuită zodiilor Taur şi Balanţă, cărora, diferiţi autori le atribuie alte culori, în funcţie de factorii enumeraţi mai sus. Vezi şi capitolul „Astrologia erotică” din volumul inedit “Sex şi ZODII” – click aici.

Verde este culoarea speranţei, dar şi a invidiei. Verdele exprima naturaleţe, prospeţime şi… fertilitate. Persoanele care preferă această culoare au un tonus bun, sunt prietenoşi, dar pot fi ori prea autocritici, ori prea perfecţionişti. Ca amanţi sau amante sunt plăcuţi, plini de viaţă şi destul de inocenţi; în orice caz sunt amanţi loiali, discreţi şi dedicaţi. Cum am zis – foarte fertili-fertile. În astrologie, culoarea verde este atribuită zodiei Rac; alţi autori atribuindu-i alte culori. Ve Vezi şi capitolul „Astrologia erotică” din volumul inedit “Sex şi ZODII” – click aici.

Albastru este o culoare liniştitoare, de calm şi pace; dar nu vă lăsaţi induşi în eroare, el poate fi rece şi deprimant. Socotită culoarea intelectului, este nobilă şi loială; ea poate fi simbolul unui amor ascuns. Ca amanţi/e sunt persoane liniştite, interiorizate, serioase; ei tratează sexul cu responsabilitate, dar şi cu pasiune; sunt atenţi cu nevoile sexuale ale celuilalt, amanţi desăvârşiţi, eleganţi şi generoşi. În astrologie cei mai mulţi autori o atribuie zodiilor Săgetător; unii o atribuie şi Vărsătorului sau Balanţei. Vezi şi capitolul „Astrologia erotică” din volumul inedit “Sex şi ZODII” – click aici.

Indigo; această culoare nu este preferată de foarte mulţi, deoarece este o culoare rece, nu foarte atrăgătoare. Persoanele care preferă această culoare sunt indivizi sobri, dar care în intimitate pot oferi surprize nu dintre cele mai plăcute deoarece sunt înclinaţi către perversiuni sexuale, sau dacă nu, în orice caz sunt amanţi(e) foarte originali(e). Sunt sensibili la aspectul lor şi al partenerului; foarte aseptici, prefera sexul protejat. În astrologie această culoare este atribuită zodiei Capricorn, Vărsător, unii autori şi zodiei Fecioară. Vezi şi capitolul „Astrologia erotică” din volumul inedit “Sex şi ZODII” – click aici.

Violet este o culoare regală, mai precis culoarea doliului regal, inspiră lux, spiritualitate şi romantism. Este asociată cu creativitatea şi cu tot ceea ce este sofisticat. Persoanele care îndrăgesc această culoare sunt pretenţioase „la pat” şi nu ajung acolo foarte uşor. Intelectul lor este cel care „cerne” persoana cu care vor face sex; odată ajunşi acolo pot fi mofturoşi, imperativi şi greu de satisfăcut. Încercaţi cu jucării erotice. În astrologie, culoarea violet este atribuită zodiei Gemeni, dar şi Capricornului. Vezi şi capitolul „Astrologia erotică” din volumul inedit “Sex şi ZODII” – click aici.

După cum aţi observat ne-am ocupat de culorile spectrului, ROGVAIV (mai multe despre terapia prin culoare: click aici) sau curcubeul, cum i se mai spune (apropos: comunităţile gay au ca simbol coloristic – curcubeul). Dar culorile au număr foarte mare de nuanţe şi posibilităţi de combinare. Cum nu ne putem ocupa de toate, dăm, mai jos, alte câteva exemple de cum este influenţată de „culori” sexualitatea.

Alb, simbolul purităţii, calmului, inocenţei. Persoanele care preferă această non-culoare sunt persoane romantice, dar excesiv de pudice, inhibate şi încordate. Se ruşinează din orice. Dacă sunteţi dispuşi să fiţi „mentori de sex” – înainte!

Negru, această „culoare” lipsită de lumină, dar şi enigmatică, inspiră autoritate, putere, voinţă, putere mentală; este culoarea dramei şi uneori inspiră răutate. Persoanele care preferă negru pot fi persoane frustrate din punct de vedere erotic sau sunt înclinaţi spre perversiuni sexuale; când întâmpină cel mai mic semn de dezacord, se retrag fără să insiste şi atunci… adio, sex!

Roz este o culoare compusă; este asociată cu tinereţea, de aceea despre cei care preferă această culoare se spune că ar fi imaturi, care flirtează intens, cad greu „la pat” şi când ajung la amor sunt profund interesaţi de… plăcerea personală. Persoanele mature care preferă rozul sunt cei ce vor să rămână veşnic tineri. Ceea ce, nu-i aşa, e mai greu…

Gri, culoarea compusă, este preferată de persoanele indecise, sobre şi cam nesigure pe sine. Sexul cu aceste persoane poate fi tot aşa, cam plictisitor şi lipsit, de cele mai multe ori, de „exploziile”… de artificii, obişnuite.

Maro; această culoare transmite sinceritate, putere, maturitate şi stabilitate. Persoanele care preferă această culoare sunt partenerii de sex perfecţi, plini de tandreţe, atenţi, preocupaţi de satisfacerea partenerului/ei. Şi nu numai atât, dar se vor îngriji şi de o ambianţă incitantă şi romanţioasă.

Auriu, culoare preţioasă, valoroasă, prestigioasă, care evocă regalitatea, preţiozitatea. Persoanele care preferă această culoare sunt sofisticate, pretenţioase şi greu de… mulţumit.

Argintiu; cei ce preferă argintiu sunt persoane originale, mai reci şi mai detaşate, preocupate mai mult de exterior, decât de cele ce se întâmplă în alcov. Sexul va fi scurt, electric şi… atât!

Cei care preferă culorile fosforescente, metalizate, reflectorizante, sunt persoane vesele, pline de originalitate, dar cam superficiale în privinţa sexului. Veţi avea parte de o partidă de sex… ludic, plin de voioşie şi umor. Depinde cum vedeţi dvs. lucrurile…

Percepţii diferite

Pentru a putea vedea mai uşor gradul de percepţie, atât de diferit, observaţi mai jos tabelul în care am înscris zodiile şi culorile ce le sunt atribuite de unii autori români şi străini.

*Citeste si volumul inedit: “Sex si ZODII” – autori Radu Botez & Livia Dragu – click aici; dar si “Ce spune despre tine culoarea preferată” – aici

REDACTIA

Consiliere parapsihologica